Руски научници ће одштампати живот

Александар Мамичев

Руски научници планирају да већ до 2018. године „одштампају“ људски бубрег који се може користити за трансплантацију. Први домаћи биопринтер, уређај који је намењен за штампање тродимензионалних фрагмената ткива и органа, биће приказан у оквиру III Московског међународног фонда иновационог развоја „Откривене иновације“. Он ће бити одржан у руском главном граду 14-16. октобра.

Технологија „биоштампе“ је следећа. Прво се ствара компјутерски модел будућег органа са свим његовим анатомским особеностима и својствима ткива. Затим се од изворних ћелија пацијента добијају такозвани сфероиди – конгломерати ћелија. То је грађевински материјал за ткиво или орган који се праве. Биопринтер који је направљен у Русији има корак штампе од 1 микрометра. Ниједан инострани аналог нема тако густу штампу. И то је само један од јединствених руских ноу-хау, истиче извршни директор лабораторије «3 D Bioprinting solutions » Јусеф Хесуани:

Главна предност нашег биопринтера је могућност коришћења свих метода биоштампе. Он омогућава штампање и ћелијама, и сфероидима и биогелом. Притом принтер садржи 5 млазница. Две су предвиђене за сукцесивно истискивање полимерног хидрогела, а остале за смештање у овај гел три различите врсте ћелија, с њиховим комбиновањем у различитим варијантама. Касније се одштампана конструкција смешта у биоректор који је испуњен потребним хранљивим материјама. Ту се одвија срастање ћелија и истовремено испирање биогела који више није потребан. За разлику од страних аналога руска технологија омогућава добијање скоро идеалне сличности с природним органом.

Први руски биопринтер засад ради у пробном режиму, усавршава се технологија. Међутим, врло брзо, у марту 2015. године предстоји му „штампање“ функционалне штитне жлезде, премда ће она бити мишјих димензија. Радна способност будућег органа проверава се на неколико начина: у биореактору, у кокошијем јајету с ембрионом пилета и напокон, у живом мишу. А 2018. године руски научници намеравају да одштампају људски бубрег који се може пресађивати. По мишљењу страних стручњака овакав напредак није могућ пре 2030. године. Међутим, руски биомедицинари су већи оптимисти. Након што су се појавиле индуковане изворне ћелије – извор свих типова ћелија за биоштампу – московским научницима је било потребно само пола године да направе биопринтер и да освоје већу производњу сфероида. Ако с експерименталном штитном жлездом све прође глатко „одштампана“ људска ћелија се може појавити и пре планираног рока, сматра извршни директор лабораторије «3 D Bioprinting solutions » .
http://serbian.ruvr.ru/2014_10_11/Ruski-nauchnici-ce-odshtampati-zhivot-2474/

2 коментара

  1. Ово је напредак.

    Надамо се да ће коначно Србија и Русија сарађивати и на научно-медицинском плану.
    Да је среће да крене јаче економска сарадња, научна, медицинска, и свака друга, али некако сви подпишу документа, али реализација некако не иде!

    Поред РТ на србском(информисање), …наше научне институције би требале да траже сарадњу са руским институтима(СКОЛКОВО и др.) да се примењују заједнички пројекти и др. Једино тако можемо да се одбранимо, ми мали на Балкану.

  2. NAJVECI NAPREDAK COVECANSTVA JE POSTOJANJE RUSIJE! BEZ RUSA NEMA NAPRETKA U NIJEDNOJ GRANI NAUKA. ZAPAD JE STAGNIRAO U PROGRESU SVIH NAUKA ALI JE ZATO TU VELIKA RUSIJA KOJA NASTAVLJA U PROGRESU I SPASAVANJU COVECANSTVA. DOKAZANO U ISTORIJI VISE PUTA DA SU RUSI BILI I OSTALI ZASTITNICI COVECANSTVA,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *