Русиjа успоставља воjну контролу на Aрктику

Русиjа ће имати пуну воjну контролу над своjих 6.200 километара арктичке приобалне зоне до краjа 2014., годину дана пошто jе званична Mосква обjавила своj план да се изгради воjно присуство у том региону, наjавио jе руски министар одбране Сергеj Шоjгу, jавила jе данас Раша тудеj.

“До краjа године ћемо распоредити већину наших воjних jединица у региону – од Mурманска до Чукотке”, наjавио jе Шоjгу на састанку воjног савета у Mоскви.

Mосква обjавила своjе намере да оформи посебно воjно присуство у стратешком региону Aрктика у децембру прошле године када jе председник Владимир Путин рекао да Русиjу мора да активира “све полуге за заштиту своjе безбедности и националних интереса у обећаваjућем региону”.

Подухват, коjи jе Шоjгу назвао “фундаменталан”, сада jе у пуном замаху, наводи Раша тудеj.
“Mноге локациjе у региону мораjу да буду поправљене. У ствари, многи од њих, као што су аеродроми, логистички обjекти, изворишта воде, електране мораће да се граде од нуле, то jе оно што сада ми радимо”, навео jе Шоjгу.

Aрктик су наjсеверниjи делови европског, азиjског и америчког копна, коjи се простире на око 26 милиона квадратних километара – заjедно копно и море.

Две трећине арктичких области захвата Северни ледени океан, коjи jе наjвећим делом прекривен релативно танким леденим слоjем, па jе привукао пажњу светских сила не само због изворишта 30 одсто светске нафте и гаса, већ и мора коjе може да обезбеди нове поморске линиjе за робу коjа путуjу између три континента – Aзиjе и Aмерике и Eвропе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *