Печат недеље

Иран и русија: заједничкa банка

Иран и Русија формирају заједничку банку за финансирање трговачких и економских пројеката две државе. Ово је, говорећи на Press TV, обзнанио председник Иранско-руске привредне коморе Асадола Асгаролади. Нова банка ће западне валуте (долар и евро) искључити из плаћања. Банка ће имати подршку централних банака Ирана и Русије, као и приватног бизниса, а све ће се плаћати у националним валутама, риалима и рубљама. Мотивација за овакав корак су санкције западних држава према Ирану и Русији, које су подстакле трговину између две земље, пише портал globalconflict.ru.

О новом нацизму

Дан после посете Владимира Путина Србији, руски Фонд стратешке културе и Факултет за дипломатију и безбедност из Београда организивали су научну конференцију „Борба против нацизма 1944 – 2014“, уз пратећу изложбу „Нацизам поново убија: Новорусија 2014“.Циљ ове научне конференције је покретање свестраног научног и друштвеног српско-руског дијалога о свим контроверзним и недовољно разјашњеним догађајима из времена Другог светског рата, као и различитим странама феномена нацизма. Скуп је део настојања да се подстакну будућа заједничка српско-руска мултидисциплинарна истраживања периода Другог светског рата како би се добила објективна и научно одржива историјска слика једне епохе која је и за српски и за руски народ истовремено трагична и славна. Оваквим приступом чува се неокрњеном историјска свест два народа, која је, када је у питању Други светски рат, у ранијим деценијама била жртва идеолошко-репресивног ретуширања, а данас псеудонаучног ревизионизма глобалне политичке мотивације и циљева. Време је да српске и руске жртве нацизма добију објективну повест, а да нацизам као идеолошки, друштвени и државноправни феномен буде истражен, не као историјски инцидент, већ као један од појавних облика западног погледа на свет. Јер, догађаји који данас потресају исток Европе показују да нацизам није њена прошлост, већ и њена садашњост. На скупу су, између осталих, учествовали: Веселин Ђуретић, Вељко Ђурић Мишина, Бранко Крга, Јелена Лопичић-Јанчић, Александар Раковић, Дејан Мировић, Гордана Божиновић, Мирјана Ковачевић, Душан Пророковић,Зоран Чворовић, Александар Павић… Посебно је било значајно излагање руског економисте Валентина Катасонова, творца алтернативне економске парадигме, супротстављене, у име хришћанских вредности, либералном капитализму. Скуп су водиле, у име Факултета за дипломатију и безбедност, челница ове образовне установе, Виолета Таловић, а у име Фонда стратешке културе Ана Филимонова.

Култура венецуеле

Амбасада Боливарске Републике Венецуеле, у сарадњи са Етнографским музејем у Београду, организује прву Недељу културе Венецуеле у Београду. Од 27. до 31. октобра, у простору Етнографског музеја сваке вечери (од 19.00 до 21.00 ч) биће приређивани програми који ће нашој публици представити богато и разноврсно културно-уметничко стваралаштво ове латиноамеричке земље.

Путин гарантује за Младића

Председник Комитета за одбрану генерала Младића при Руској думи Павел Сергејевич Дорохин после одржане заједничке седнице Београдског и Московског комитета у Београду рекао је да је идеју Комитета да генерал Младић буде пребачен у Русију и да му московска влада да гаранције за лечење подржао лично председник Руске Федерације Владимир Путин, као и да су учињени неки кораци у том смеру.
„Ми смо Министарству спољних послова Русије доставили одређене налазе. Неки документи су већ достављени Хашком трибуналу“, рекао је Дорохин и додао да ће заједно са Дарком Младићем упутити заједничко писмо председнику Србије Томиславу Николићу у ком ће затражити заштиту права генерала Младића.
Дорохин је нагласио да ће Комитет наставити борбу да буде укинут Трибунал који „представља орган уцена и притисака западних земаља и НАТО на српски народ.“
Председник Комитета Дарко Младић навео је да ће Комитет затражити од власти Србије и Републике Српске да промене формат сарадње са Хашким трибуналом и да више подрже своје неправедно оптужене грађане у Хагу.
„Затражићемо да од формата сарадње са Тужилаштвом пређу на формат подршке својим грађанима који су у Трибуналу заточени под неправедним околностима превише година“, истакао је Младић и додао да очекује да ће руски лекари ускоро у Хагу прегледати његовог оца и утврдити какво је здравствено стање бившег команданта Војске Републике Српске. Он је на конференцији за новинаре захвалио Руској Федерацији на подршци коју пружа генералу Младићу.

Французи напуштају Француску

Студија Комисије француског парламента објављена почетком октобра 2014. године изнела је на светло једну тајну – око 2,5 милиона грађана ове државе се иселило у друге државе, а број оних који желе да се иселе сваке године се повећава за два посто, пише „Фигаро“.
Главни разлог је наводно формирано мишљење да је у Француској више немогуће успети са послом, а формирао се и „нераднички менталитет“. Потом је ту „апсурдна пореска политика“, „одсуство перспективе“ и „терет дугова“ који се надвио и над будућим генерацијама. Такође, један од разлога зашто Французи напуштају државу јесте и тај што је све већи број имигранта из Африке и Азије.
Према подацима Министарства спољних послова Француске, Французи највише одлазе у Велику Британију (где је до почетка октобра 2014. само у Лондону регистровано 400 000 грађана ове државе) Швајцарску, САД, Белгију и Немачку.

ЕУ рецесија

Европска економија налази се, изгледа, пред новим таласом кризе.
Како јавља немачки државни Радио „Дојче веле“, „четири велика немачка економска института објавила су своју редовну јесењу експертизу привредног развоја државе. Привредни раст и конјунктура се налазе у опадању, а очекује се и пораст незапослености у земљи“.
„Све је изгледало“, наводи радио, „као да ће немачка привреда наставити свој бум и у овој години. А онда је дошао хладан туш: у првом кварталу се бруто друштвени производ смањио за 0,2 одсто. Прогноза стопе привредног раста је коригована наниже, просечно за 0,5 одсто, и сада износи 1,4 процента.“
Наводи се и прогноза да ће се број незапослених у Немачкој следеће године повећати „и то, према експертизи немачке банке ‚Дојче банк’ – за 100.000. Читав овај негативни развој се већ осећа у аутомобилској бранши…“ а „санкције Русији тешко су погодиле (и) сектор машиноградње: у првих шест месеци 2014. извоз је смањен за око 19 одсто у поређењу са истим периодом прошле године“.
„Многи сада смањују размере проблема коментарима да и поред свега ситуација није лоша“, пише минхенски „Зидојче цајтунг“. „Али, привреда је ретко када имала такав пад, као што је то случај ових дана.“
А практично истовремено, почетком прошле недеље, директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард упозорила је, на годишњој конференцији ММФ-а и Светске банке у Вашингтону, да би еврозона – иначе, економски нешто боље стојећи део Европске уније – могла поново да падне у рецесију. „Не кажемо да се зона евра креће ка рецесији, али кажемо да постоји озбиљан ризик да се то догоди ако ништа не буде учињено“, рекла је Лагард, наводећи да ММФ сматра да је шанса за нову рецесију „од 35 до 40 одсто, што није безначајан проценат“, а додаје се да су могући и још лошији привредни резултати од прогнозираних.

Први кораци на путу до посла

Министар Вања Удовичић обишао је младе стручњаке у НИС-у

Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је НИС и заједно са генералним директором Кирилом Кравченком разговарао са бившим стипендистима Фонда за младе таленте који данас раде у овој компанији.
„Ми и Министарство омладине и спорта имамо исте вредности, па је компанија НИС до сада запослила више од 600 младих и талентованих људи. Пример наше добре сарадње је то да више од 30 стипендиста Фонда за младе таленте данас ради у НИС-у. Осим тога, кроз наше програме, ми промовишемо и спорт и спортске вредности у нашој компанији“, рекао је Кирил Кравченко, генерални директор НИС-а.
Министар Удовичић је истакао да је незапосленост младих један од највећих проблема са којима се Србија суочава.
„Влада Србије је запошљавање младих поставила међу своје приоритете, а Министарство омладине и спорта успоставља сарадњу с најуспешнијим компанијама које послују у нашој земљи како бисмо младима отворили пут до првог посла. У директним контактима с привредом желимо да осмислимо програме који ће резултирати повећањем запослености младих, да омогућимо обуке младих за дефицитарна занимања, као и спајање младих стручњака с компанијама попут НИС-а, у којима ће моћи да направе своје прве професионалне кораке, покажу своје вештине, докажу се и крену са грађењем каријере“, рекао је министар омладине и спорта.
Модел сарадње који имају Министарство омладине и спорта и компанија НИС доказ је да када се успоставе прави односи с привредом, запошљавање младих није нерешив проблем. Наиме, у претходном периоду, у НИС-у је посао заслужило 34 државних стипендиста Фонда за младе таленте, који су најбољи студенти у Србији.
Ирина Басарић, стипендиста Фонда за младе таленте, запослена у НИС-у, истакла је да је стипендију Фонда за младе таленте примала на завршној години и основних и мастер студија (на Економском факултету у Суботици, смер Пословни информациони системи) да би се потом запослила у НИС-у преко конкурса „НИС шанса“ 2012. године.
„Верујем да је добар успех током студија био један од разлога што сам добила своју прилику. Радим у Сектору за IT решења корпоративних функција. Почела сам на позицији млађег бизнис аналитичара и напредовала у експерт координатора за IT решења. С обзиром да сам велики патриота, веома сам срећна данас јер сам део оваквог програма који младима пружа шансу да граде своју будућност у Србији.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *