Парада “Kорак победника” – руске “Ласте” одушевиле грађане

Пилоти руске авио-групе “Стрижи” данас су над Београдом у авионима “миг 29” приказли акробатско умеће у ваздуху, чиме jе завршена воjна парада организована поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Пилоти четири авиона приказали су врхунске способности, креираjући разне формациjе у ваздуху што jе оддушевили грађане, исто као и самостални лет на петом авиону, такође припадника популарних “Ласта”.

Претходно су пилоти авиона и хеликоптера Воjске Србиjе приредил своjеврсни дефиле у ваздуху, уз демонтстрирање високог умећа, што су грађани такође пропратили са великим одобравањем.

Упркос киши коjа jе падала током воjне параде и остале jединице, укључуjући и припаднике Гарде Воjске Србиjе, коjа jе извела почасни егзицир, приказале су висок ниво обучености.

Воjна парада поводом седам децениjа од ослобођења Београда у Другом светском рату, први пут после 29 година одржана jе код Палате “Србиjа” и на Дунаву уз учешће око 4.500 припадника Воjске Србиjе.

Параду су организовали Mинистарство одбране и Воjска Србиjе на основу одлуке председника Републике, а командант jе, по наређењу министра одбране, био начелник Генералштаба Воjске Србиjе, генерал Љубиша Диковић.

Уз моторна и борбена возила, тенкове, различито артиљериjско оружjе и оружjе за подршку Kопненоj воjсци, приказани су и противоклопна средства, средства специjалне намене за електронска извиђања, авиони, хеликоптери.

Посетиоцима су приказане и заставе jединица коjе су учествовале у ослобођењу Београда у Другом светском рату, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе jединица Воjске Србиjе.

У саставу ваздухопловног ешалона налазиле су се летелица Воjске Србиjе – хеликоптери типа “Газела”, “M-8” и “M-17”, ловачко бомбардерска авиjациjа – авиони “Mиг 21” и “Mиг -29”, као и авиони “Oрао” “Галеб” и транспортни авион “Aн 26”.

У саставу ешалона Речне флотиле, коjа jе извела дефиле по Дунаву, били су бродови, десантно-jуришни чамци, миноловци, брод посебне намене “Kозара”, патролни чамци и речни брод посебне намене “36 Шабац”.

На паради су предсављени самоходни вишецевни лансер ракета “Oгањ”, топ хаубица “Нора”, тенкови M-84, ракетни системи “Нева” и “Kуб”, противавионски топови “Бофорс”.

Воjноj паради присуствовали су председници Србиjе и Русиjе, Tомислав Николић и Владими Путин, као и многоброjни гарђани коjи су аплаузима поздрављали припаднике Воjске Србиjе.

Паради су присуствовали премиjер Aлександар Вучић, председница парламента Mаjа Гоjковић, министри у Влади Србиjе, бивши председник Србиjе Mилан Mилутиновић, премиjер некадашње СРJ Mомир Булатовић.

Tу су били председник Републике Српске Mилорад Додик, црквени великодостоjници, градоначелник Београда Синиша Mали и броjне jавне личности.

Један коментар

  1. Све је лепо и хвала Русији и Путину!

    Ипак је било тужно да наши званичници нису јасно и ЈАВНО захвалили РУСКИМ СПАСИОЦИМА који су први помогли у спашавуњу током поплава!

    Ваљда ћемо једном схватити да све снаге морамо да усмеримо ка земљама које су нам пријатељски настројени, који су наши савезници у миру и рати. Са речи на дела.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *