Одложена посета Раме Београду

Посета албанског премијера Едија Раме, која је била заказана за 22. октобар, одложена је за 10. новембар, наводи се у заједничком саопштењу српског и албанског премијера.

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је у поподневним сатима са председником Владе Албаније Едијем Рамом. Двојица премијера сагласили су се да су инциденти на стадиону у Београду током утакмице између репрезентација Србије и Албаније по својој суштини били веома несрећни.

“И даље постоје јасна неслагања око тога како је до инцидента дошло, али, не смемо и нећемо пропустити могућност да се састанемо и да радимо на одржавању регионалне стабилности”, нагласили су саговорници.

“Време је да окренемо нову страницу у политичким и економским односима Србије и Албаније”, закључила су двојица премијера.

Вучић и Рама истакли су да је неопходно наставити дијалог и процес започет у Берлину 28. августа, током конференције о Западном Балкану, јер ће он омогућити побољшање односа две земље, региона, али и целе Европе.

Закључак је да званични сусрет буде одржан 10. новембра у Београду.

Рама је раније изјавио за Си-Ен-Ен да је спреман да оде у посету Београду, да је посета раније договорена и да је на властима у Београду да ли ће га позвати.

Рама је јуче на Твитеру написао да ће “Србија бити нормална држава само ако Стварна Србија схвати да је Велика Албанија њена ноћна мора а не наш пројекат”.

На то му је одговорио Вучић, који је на Твитеру написао:

“Људи који кажу да је велика Албанија наша ноћна мора су потпуно у праву. Али, то није само наша мора, већ ноћна мора Европе, ноћна мора читавог човечанства, а ми ћемо учините све што можемо да је спречимо. Надамо се да ће нормални Албанци разумети ову поруку”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *