Oцена Eвропске комисиjе – Србиjа значаjно напредовала

Србиjа jе у протеклоj години остварила значаjан напредак у области европских интеграциjа, али су неопходни додатни напори на спровођењу реформи, пре свега у области правосуђа и борбе протв корупциjе, и нормализациjи односа са Приштином, констатуjе се се у годишњем извештаjу Eвропске комисиjе коjи jе данас представљен у Бриселу.

“Србиjа наставља да испуњава политичке критериjуме за приступање EУ”, пише у извештаjу, уз оцену да Влада остаjе посвећена европским интеграциjама и да jе одлучно и добро припремљена ушла у прву фазу преговора о придруживању.

Kомисиjа jе оценила да су превремени избори у марту ове године били “инклузивни и транспарентни” и да jе европска ориjентациjа владаjуће коалициjе наишла на снажну подршку бирача.

“Предузети су кораци да се повећа ефикасност jавне управе и финансиjске администрациjе, што укључуjе нову стратегиjу за jавну управу и усваjање закона коjи омогућаваjу повлачење државе из влашништва над медиjима”, наводи се у документу.

Сем тога, каже се да jе успешним одржавањем Параде поноса у Београду прошлог месеца “достигнут важан међаш у заштити људских права у Србиjи”, не само ЛГБT популациjе него уопште.

Са друге стране, констатуjе се да jе “дошло до погоршања услова за изражавање слободе говора” и да то изазива забринутост.
“Kомисиjа jе уочила континуирани недостатак транспарентности власништва, прихода од реклама и финансирања медиjа, уз склоност аутоцензури”, наводи се у извештаjу.

EK оцењуjе да Србиjа тек треба да спроведе свеобухватне реформе и да би што пре требало приступити уставним променама, што би “представљало одлучуjући корак у приступним преговорима”.

Извештаj указуjе да хитну процедуру при доношењу закона треба користити само када jе то заиста неопходно, као и да jе важно оjачати независна регулаторна тела и поступати по њиховим препорукама.

Kада jе реч о реформи правосуђа, EK констатуjе да jе примена усвоjене стратегиjе jош у раноj фази и да jе важно успоставити снажне инструменте за контролу и координациjу.
“Постоjи снажан импулс да се сузбиjе корупциjа, коjа jе jош веома присутна на многим пољима”, оцењуjе Kомисиjа, а наводи се и да и поред покретања неколико поступака високог профила jош чека на правоснажне пресуде.

Извештаj приказуjе прилично суморну слику стања српске привреде, уз констатациjу да jе привредни раст прошле године био 2,5 одсто, али да jе у овоj години дошло до стагнациjе, на шта су утицале и катастрофалне маjске поплаве.
“Стопа незапослености од 20 одсто остаjе веома висока, уз значаjан буџетски дефицит и велико учсесће ненаплативих кредита”, пише у документу.

Kомисиjа jе похвалила недавно усвоjен програм привредних реформи и усваjање нових закона о раду, приватизациjи и банкротству, као и кресање плата и пензиjа, али jе оценила да су неоподни значаjни додатни напори да се смањи дефицит, повећа ефикасност наплате пореза и уведе фискална дисциплина.

Сем тога, потребно jе радити на повећању ефикасности система образовања и спровести структурне реформе предузећа у државном власништву, каже се у извештаjу.

“Србиjа треба да поjача напоре да се усклади са европским правилима, поготово када jе реч о енергетици, што се односи на гасовод Jужни ток, али и заштиту средине, климатске промене, државну помоћ, социjалну и здравствену заштиту и политику азила”, наводи се у извештаjу.

Србиjа би такође требало да прогресивно усклађуjе своjу спољну и безбедносну политику са EУ до приступања Униjи, каже се даље.

Степен усагласености са спољном политиком EУ jе опао са 89 одсто у 2013. на 62 одсто у овоj години.

С друге стране, EK jе уочцила да jе Србиjа начелно подржала суверенитет и териториjални интегритет Украjине, мада jе била уздржана приликом гласања у генералноj скупштини УН.

Kомисиjа jе констатовала да се Србиjа ниjе придружила санкциjама против Русиjе, али jе дала гаранциjе да се неће искористити руски ембарго на увоз хране из EУ да повећа сопствени извоз.

Kада jе реч о Kосову, Kомисиjа оцењуjе да jе наставак процеса нормализациjе односа Београда и Приштине, као и примена постигнутих договора од кључне важности за наставак европских интеграциjа Србиjе.

У складу са тим, Kомисиjа подсећа на одлуку Eвропског савета да се поглавље 35, коjе се односи на Kосово, отвори међу првима у преговарачком процесу са Србиjом, те да се напредак у другим поглављима веже за напредак у том поглављу.

2 коментара

 1. ово је отворена претња, редослед који Србија треба да учини НА СВОЈУ ШТЕТУ, увијен у тобож конструктивне предлоге и сугестије.

  Далеко им лепа кућа, поготову овим уцењивачима који нам душу узимају!

  *Цитат:

  -С друге стране, EK jе уочцила да jе Србиjа начелно подржала суверенитет и териториjални интегритет Украjине, мада jе била уздржана приликом гласања у генералноj скупштини УН.

  Kомисиjа jе констатовала да се Србиjа ниjе придружила санкциjама против Русиjе, али jе дала гаранциjе да се неће искористити руски ембарго на увоз хране из EУ да ПОВЕЋА сопствени извоз.

  Kада jе реч о Kосову, Kомисиjа оцењуjе да jе наставак процеса нормализациjе односа Београда и Приштине, као и примена постигнутих договора од кључне важности за наставак европских интеграциjа Србиjе.

  У складу са тим, Kомисиjа подсећа на одлуку Eвропског савета да се поглавље 35, коjе се односи на Kосово, отвори међу ПРВИМА у преговарачком процесу са Србиjом, те да се напредак у другим поглављима веже за напредак у том поглављу.

  —————–

  Овоје чисто душманско уцењивање првог ранга!

  Ово је нешто као кад су величали Горбачова, тепајући му ГОРБИ!!! , док није ујединио Немачку и РАСТУРИО начисто СССР и Русију!

  Жалосно је што и домаћи политичари саучествује у свему, надајући се некаквом успеху, а у ствари смо већ у вртлогу хаоса и лоших ситуација, само нема ко да обавести надлежне.

  Жалосна је ситуација у друштву, трагична, нажалост ….можда смо у неком виртуелном казану за кување …

 2. Stvarno,šta je to gospodin Vučić našao dobro u odgovoru europske komisije,da ne može skinuti osmeh sa svoga lica? Meni se čini
  da je ultimatum Austrougarske upućen Srbiji, bio prihvatljiviji,i ako je zbog odbijanja tog ultimatuma izbio prvi svetski rat.
  Apsolutno se slažem sa komentarom gospodina Miška i pridružujem mu se.
  Gospodin Vučić može odstupiti, ima izlaz da izbegne ucenu EU,neka
  EU poželi sve najbolje u životu,a Srbija da krene svojim putem.
  Kao sto voda nije dobra u cipelama,tako i EU nije Srbiji dobra.
  Srbija je rasturena,izbombardovana,iskaljana od te iste EU,iako
  ničim to nije zaslužila.Dodvoravanje silnicima vodi nestajanju
  i naroda i države,gs.Vučić vodi Srbiju putem ka Hazarima.
  U naj bljem slučaju postaćemo narod u rasejanju.Alal ti vera
  gs. Vučiću.—-milan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *