Obeleženo oslobođenje Beograda

Državna ceremonija povodom obeležavanja 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, odavanjem počasti partizanskim jedinicama i Crvenoj armiji održana je danas na Groblju oslobodilaca Beograda.

Uz državne i vojne počasti i reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije vence su na spomen obeležje položili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Vulin je u izjavi novinarima naveo da danas slavimo slobodu ali i istoriju koja se ne može politizovani i menjati, dok je Mali najavio da će Beograd i ubuduće na dostojan način odavati počast oslobodiocima.
“Prosta je istorijska istina da je Beograd oslobođen od strane Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije u sadejstvu sa Crvenom armijom”, rekao je on.

Vulin je naglasio i da je to nešto “što se ne sme i ne može politizovati”, istakavši da sve što je bilo posle možemo oceniti “na ovaj ili onaj način”.

Prema njegovim rečima, prosta i jednostavna istorijska činjenica da je sloboda došla od strane Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije “nije i ne može biti predmet poltike”.

Vulin je naveo i da isto tako “ne može biti predmet politike da je u Beogradu za te četiri godine ubijeno vise od 60.000 ljudi i da su to neki naši sunarodnici sasvim mirno mi bez protesta posmatrali”.
“Danas slavimo slobodu ali slavimo i istinu – istorija se može tumačiti ali se ne može menjati”, rekao je Vulin dok je Mali najavio da će grad Beograd i ubuduće dostojno obelezavati Dan oslobođenja u Dugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Beograda je naveo i da se polaganjem venaca završava proslava oslobađanje Beograda u Drugom svetskom ratu.
“Mislim da smo na dostojan način obeležili veliki jubilej u istoriji našeg grada i naše zemlje”, rekao je Mali, podsetivši da je u proteklih deset dana u Beogradu organizovan veliki broj programa – izložbi, raznih manifestacija…

Prema njegovim rečima, tu spadaju i svečana akdemija u Centru “Sava” i “fenomenalna vojna parada” na prostoru između Palate Srbije i Dunava.
“Mislim da smo na pravi način odali počat svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje grada Beograda i svim tim junacima herojima, veteranima na pravi način pokazali da su zaslužni građani naše zemlje”, rekao je on.

Mali je izrazio zadovolsjtvo načinom na koji je grad Beograd to uradio “nakon decenija tokom kojih se taj događaj nije na pravi način obeležavao”.

Prema njegovim rečima, grad Beograd preuzima obavezu da i u budućnosti na pravi način obeležava Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Počast oslobodiocima Beograda odali su i brojni garđani, neki pristigli i iz Slovenije, veterani, predstavnici udruženaj koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana.

Uz pripadnike SUBNOR-a Srbije i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije počast oslobodiocima Beograda odao je i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske federacije, general armije Valerij Gerasimov.

Nekih od okupljenih nosili su jugoslovenske zastave sa zvedom petokrakom, transparente sa natpisom “Smrt fašizmu-sloboda narodu” , “Protiv rehabilitacije Draže Mihailovića”.

Posle višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, pomognuti svojim sovjetskim saveznicima, oslobodili su 20. oktobra 1944. glavni grad Srbije i Jugoslavije.

Time je okončana četvorogodišnji period njegove okupacije tokom kojeg je stradao veliki broj Beograđana, dok je sam grad pretrpeo devastaciju izuzetno velikog obima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *