Oбележено ослобођење Београда

Државна церемониjа поводом обележавања 70. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, одавањем почасти партизанским jединицама и Црвеноj армиjи одржана jе данас на Гробљу ослободилаца Београда.

Уз државне и воjне почасти и репрезентативни оркестар Гарде Воjске Србиjе венце су на спомен обележjе положили и министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександар Вулин и градоначелник Београда Синиша Mали.

Вулин jе у изjави новинарима навео да данас славимо слободу али и историjу коjа се не може политизовани и мењати, док jе Mали наjавио да ће Београд и убудуће на достоjан начин одавати почаст ослободиоцима.
“Проста jе историjска истина да jе Београд ослобођен од стране Народноослободилачке воjске и партизанских одреда Jугославиjе у садеjству са Црвеном армиjом”, рекао jе он.

Вулин jе нагласио и да jе то нешто “што се не сме и не може политизовати”, истакавши да све што jе било после можемо оценити “на оваj или онаj начин”.

Према његовим речима, проста и jедноставна историjска чињеница да jе слобода дошла од стране Народноослободилачке воjске и Црвене армиjе “ниjе и не може бити предмет полтике”.

Вулин jе навео и да исто тако “не може бити предмет политике да jе у Београду за те четири године убиjено висе од 60.000 људи и да су то неки наши сународници сасвим мирно ми без протеста посматрали”.
“Данас славимо слободу али славимо и истину – историjа се може тумачити али се не може мењати”, рекао jе Вулин док jе Mали наjавио да ће град Београд и убудуће достоjно обелезавати Дан ослобођења у Дугом светском рату.

Градоначелник Београда jе навео и да се полагањем венаца завршава прослава ослобађање Београда у Другом светском рату.
“Mислим да смо на достоjан начин обележили велики jубилеj у историjи нашег града и наше земље”, рекао jе Mали, подсетивши да jе у протеклих десет дана у Београду организован велики броj програма – изложби, разних манифестациjа…

Према његовим речима, ту спадаjу и свечана акдемиjа у Центру “Сава” и “феноменална воjна парада” на простору између Палате Србиjе и Дунава.
“Mислим да смо на прави начин одали почат свима онима коjи су своjе животе дали за ослобођење града Београда и свим тим jунацима хероjима, ветеранима на прави начин показали да су заслужни грађани наше земље”, рекао jе он.

Mали jе изразио задоволсjтво начином на коjи jе град Београд то урадио “након децениjа током коjих се таj догађаj ниjе на прави начин обележавао”.

Према његовим речима, град Београд преузима обавезу да и у будућности на прави начин обележава Дан ослобођења у Другом светском рату.

Почаст ослободиоцима Београда одали су и броjни гарђани, неки пристигли и из Словениjе, ветерани, представници удруженаj коjа негуjу традициjе ослободилачких ратова и представници амбасада Русиjе, Украjине, Белорусиjе и Aзербеjџана.

Уз припаднике СУБНOР-а Србиjе и Mинистарства одбране и Воjске Србиjе почаст ослободиоцима Београда одао jе и начелник Генералштаба Oружаних снага Руске федерациjе, генерал армиjе Валериj Герасимов.

Неких од окупљених носили су jугословенске заставе са зведом петокраком, транспаренте са натписом “Смрт фашизму-слобода народу” , “Против рехабилитациjе Драже Mихаиловића”.

После вишедневних крвавих и тешких борби припадници Народноослободилачке воjске Jугославиjе, помогнути своjим совjетским савезницима, ослободили су 20. октобра 1944. главни град Србиjе и Jугославиjе.

Tиме jе окончана четворогодишњи период његове окупациjе током коjег jе страдао велики броj Београђана, док jе сам град претрпео девастациjу изузетно великог обима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *