НЕПРОЦЕЊИВИ КАМЕНИ ЧУВАРИ

Приказана прва епизода документарног серијала „Чувари баштине – српске цркве и манастири на КиМ 1999-2014“, уредника КиМ радија и нашег колумнисте Предрага Радоњића

На штанду Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије на Међународном сајму књига у Београду у понедељак је презентована прва епизода документарног серијала „Чувари баштине – српске цркве и манастири на КиМ 1999-2014“, уредника КиМ радија и нашег колумнисте Предрага Радоњића.
Овај серијал снимљен уз подршку Канцеларије за КиМ и Министарства културе Владе Републике Србије за тему има положај и дешавања везана за српске манастире и цркве на територији јужне српске покрајине у периоду после рата до последњих дана.
Аутор je истакао вишеслојни значај манастира и цркава Српске православне цркве на Косову и Метохији за српски народ и државу Србију.
„Српске цркве и манастири на Косову и Метохији су жива духовна места на којима се обавља богослужење и где се окупљају верници. Они су највреднији део целине српске културне баштине и као такви препознат део светске културне баштине, једине која има истовремено и статус угрожене баштине. Такође, ти манастири су основа српског идентитета и државотворности, као и материјални доказ присуства Срба и српске државности на Косову и Метохији, и онда је сасвим јасан њихов значај, разлози напада на њих и различита оспоравања њихове припадности. И поред свега наведеног, не само светској већ, нажалост, ни српској јавности нису у довољној мери представљене и објашњење њихове вредности“.
О филму је на трибини одржаној после премијерног приказивања говорио и доскорашњи шеф Одсека за културу и односе са СПЦ у Канцеларији за КиМ Александар Дунђерин.
„Тешко ми је да разумем што на овој трибини нема представника Српске православне цркве, Завода за заштиту споменика и других институција које су у вези са бригом о нашој културној и верској баштини. Ово је тема од изузетне важности и око ње је потребно што више јавно расправљати. Радоњићев серијал је храбар искорак у том правцу и велики допринос јавном представљању комплексног значаја манастира и цркава СПЦ на Косову и Метохији“.
Дунђерин је истакао важност наступајућег периода у којем ће се решавати и питање српске културне баштине на Косову и Метохији као и значај обнове манастира Зочишта, конака у манастиру Светих Архангела, и најавио почетак обнове Цркве светог Ђорђа у овом манастирском комплексу, што се све одвијало и одвија у тешким околностима и уз бројне препреке.
Очекује се да серијал „Чувари баштине“ започне са емитовањем на „Радио-Телевизији Србије“ до Нове године, а у плану је и дистрибуирање ДВД издања овог документарног филма уз часопис „Печат“ као поклон читаоцима нашег магазина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *