Najamnici iz Evrope: Za kakvu „pravednu stvar“ se ratuje?

U Ukrajini se nalazi veliki broj najamnika iz evropskih zemalja, ovih dana je konstatovao nemački list “Deutsche Wirtschafts Nachrichten” pozivajući se na svetske informativne agencije, detaljno govoreći o učestvovanju evropskih najamnika u ratnim sukobima. Oni deluju na strani vojnih struktura Kijeva. Među njima su, po rečima izdanja, predstavnici Francuske, Poljske, Italije, Španije, Danske, Švedske i baltičkih zemalja. Pritom list navodi opasku: „Nije jasno ko ih finansira.“

Ni kod novinara navedenog izdanja, ni kod stručnjaka ne izaziva sumnju to da ovi ljudi imaju sponzore. Ali, da li je toliko važno saznati ime konkretne organizacije, koja u raspirivanju sukoba u Ukrajini pokušava da ostvari svoje političke ili komercijalne ciljeve? Najvažnije je to što lideri Evropske unije i NATO sigurno znaju ne samo za učestvovanje „svojih“ u ukrajinskom sukobu, već i to da moraju videti da se na prostoru Evrope vrši vrbovanje najamnika radi njihovog slanja u Ukrajinu.

Jedan od onih koji vrbuju ljude, a koje pominje “Deutsche Wirtschafts Nachrichten” je 47-godišnji Francuz, bivši pripadnik desantnih jedinica Gaston Beson (Gaston Besson). Ranije je o njemu pisao drugi nemački list “Frankfurter Rundschau”. Beson, koji je rođen na Tajlandu, prošao je „vatreno“ krštenje u Indokini, a početkom 90-ih godina se obreo u bivšoj Jugoslaviji gde je ratovao protiv Srba. Zatim je njegova domovina postala Hrvatska, koju je nedavno napustio krenuvši na ukrajinski „front“.

Odavde Beson sad preko društvenih internet-mreža šalje pozive za stupanje u bataljon „Azov“. To se ne plaća, upozorava. Ali dodaje da će u Kijevu dobrovoljcu koji dođe biti dat prevodilac za engleski, da su mu obezbeđeni smeštaj i hrana, a zatim dopremanje na mesto na kojem je bataljon lociran na jugoistoku. Po Besonovim rečima on traži ljude privržene „idealima“.

Što se tiče reči o tome da „nema plaćanja“ niko od stručnjaka ne veruje u nesebičnost najamnika. Po postojećim podacima svi oni dobijaju novčanu nadoknadu i to vrlo pristojnu. Tako, američko izdanje “The Labor Educator” navodi da izdržavanje jednog najamnika iz SAD u proseku godišnje košta preko 140.000 dolara. Uzgred rečeno, već se pričalo o tome da su u Ukrajini bili i najamnici iz SAD. A po rečima poljskog političara Mateuša Piskorskog (Mateusz Piskorski), direktora Evropskog centra za geopolitičku analizu, u jedinicama kijevske vojske ima i bivših komandosa iz poljskih specijalnih jedinica „Grom“ (GROM), koji dnevno dobijaju do 500 dolara. Međutim, ministarstvo narodne odbrane Poljske, ističe Piskorski, ništa ne govori na ovu temu.

„Mi nismo najamnici, borimo se za pravednu stvar,“ – internet portal «Eurasianet.org» je nedavno citirao reči Gastona Besona. U čemu se sastoji pravednost ove „stvari“ u intervju za Bi-bi-si je precizirao najamnik iz Švedske snajperista Mikael Skilt (Mikael Skillt). On je, po sopstvenim rečima, u Ukrajinu došao da se bori za čistotu „bele rase“. Građani sa istoka Ukrajine za njega očigledno nisu u potpunosti ljudi.

Nedavno je na mreži You Tube objavljen intervju s još jednim legionarem iz bataljona „Azov“ – 53-godišnjim Italijanom, bivšim menadžerom autosalona Frančeskom Fantonom (Francesco Fantona). „O ovakvom iskušavanju svojih snaga sam sanjao celog života, – izjavio je. – Ovde nema mesta za osećanja. Ovo je rat i ja sam tu da bih ubijao.“ Po rečima profesora Akademije za odbranu Danske Klausa Matizena (Claus Mathiesen), najamnici koji se budu vratili iz Ukrajine, biće podjednako opasni po zemlju kao najamnici iz Sirije. Vojni stručnjaci vide ovakvu opasnost. A evropski političari, po svemu sudeći, – još uvek ne vide.
http://serbian.ruvr.ru/2014_10_16/Najamnici-iz-Evrope-Za-kakvu-pravednu-stvar-se-ratuje-5452/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *