Најамници из Европе: За какву „праведну ствар“ се ратује?

У Украјини се налази велики број најамника из европских земаља, ових дана је констатовао немачки лист “Deutsche Wirtschafts Nachrichten” позивајући се на светске информативне агенције, детаљно говорећи о учествовању европских најамника у ратним сукобима. Они делују на страни војних структура Кијева. Међу њима су, по речима издања, представници Француске, Пољске, Италије, Шпаније, Данске, Шведске и балтичких земаља. Притом лист наводи опаску: „Није јасно ко их финансира.“

Ни код новинара наведеног издања, ни код стручњака не изазива сумњу то да ови људи имају спонзоре. Али, да ли је толико важно сазнати име конкретне организације, која у распиривању сукоба у Украјини покушава да оствари своје политичке или комерцијалне циљеве? Најважније је то што лидери Европске уније и НАТО сигурно знају не само за учествовање „својих“ у украјинском сукобу, већ и то да морају видети да се на простору Европе врши врбовање најамника ради њиховог слања у Украјину.

Један од оних који врбују људе, а које помиње “Deutsche Wirtschafts Nachrichten” је 47-годишњи Француз, бивши припадник десантних јединица Гастон Бесон (Gaston Besson). Раније је о њему писао други немачки лист “Frankfurter Rundschau”. Бесон, који је рођен на Тајланду, прошао је „ватрено“ крштење у Индокини, а почетком 90-их година се обрео у бившој Југославији где је ратовао против Срба. Затим је његова домовина постала Хрватска, коју је недавно напустио кренувши на украјински „фронт“.

Одавде Бесон сад преко друштвених интернет-мрежа шаље позиве за ступање у батаљон „Азов“. То се не плаћа, упозорава. Али додаје да ће у Кијеву добровољцу који дође бити дат преводилац за енглески, да су му обезбеђени смештај и храна, а затим допремање на место на којем је батаљон лоциран на југоистоку. По Бесоновим речима он тражи људе привржене „идеалима“.

Што се тиче речи о томе да „нема плаћања“ нико од стручњака не верује у несебичност најамника. По постојећим подацима сви они добијају новчану надокнаду и то врло пристојну. Тако, америчко издање “The Labor Educator” наводи да издржавање једног најамника из САД у просеку годишње кошта преко 140.000 долара. Узгред речено, већ се причало о томе да су у Украјини били и најамници из САД. А по речима пољског политичара Матеуша Пискорског (Mateusz Piskorski), директора Европског центра за геополитичку анализу, у јединицама кијевске војске има и бивших командоса из пољских специјалних јединица „Гром“ (GROM), који дневно добијају до 500 долара. Међутим, министарство народне одбране Пољске, истиче Пискорски, ништа не говори на ову тему.

„Ми нисмо најамници, боримо се за праведну ствар,“ – интернет портал «Eurasianet.org» је недавно цитирао речи Гастона Бесона. У чему се састоји праведност ове „ствари“ у интервју за Би-би-си је прецизирао најамник из Шведске снајпериста Микаел Скилт (Mikael Skillt). Он је, по сопственим речима, у Украјину дошао да се бори за чистоту „беле расе“. Грађани са истока Украјине за њега очигледно нису у потпуности људи.

Недавно је на мрежи You Tube објављен интервју с још једним легионарем из батаљона „Азов“ – 53-годишњим Италијаном, бившим менаџером аутосалона Франческом Фантоном (Francesco Fantona). „О оваквом искушавању својих снага сам сањао целог живота, – изјавио је. – Овде нема места за осећања. Ово је рат и ја сам ту да бих убијао.“ По речима професора Академије за одбрану Данске Клауса Матизена (Claus Mathiesen), најамници који се буду вратили из Украјине, биће подједнако опасни по земљу као најамници из Сирије. Војни стручњаци виде овакву опасност. А европски политичари, по свему судећи, – још увек не виде.
http://serbian.ruvr.ru/2014_10_16/Najamnici-iz-Evrope-Za-kakvu-pravednu-stvar-se-ratuje-5452/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *