Manje plate i penzije od 1. novembra

 Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će smanjenje plata i penzija biti privremeno i delimično i da će stupiti na snagu 1. novembra, uticaće na plate i penzije koje se isplaćuju u decembru.

Istovremeno, dodao je, smanjenjem plata i penzija ukida solidarni porez koji je do sada bio na snazi.

Vujović je naglasio da će penzije i plate u javnom sektoru biti vraćene čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok.
“Privremeno i delimično smanjivanje usmereno je na obezbeđivanje dovoljne uštede na rashodima. Mi u najvećoj mogućoj meri uvažavamo princip solidarnosti i socijalne pravde kao ustavno načelo”, rekao je Ministar finansija.

On je naglasio da će većina penzionera, 61 odsto, biti izuzeta od svakog smanjenja a takođe one čije su plate i penzije manje od 25.000 dinara ove mere neće pogoditi.
“Ostali penzioneri i zaposleni u javnom sektoru će imati smanjenja prema odredbama zakona koji će biti u parlamentu u petak”, rekao je Vuović.

Ministar finansija je pojasnio da će penzije biti smanjene po marginalizovanoj stopi i kao primer naveo da će penzije od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 dinara, što je smanjenje od oko osam odsto.

Smanjenje plata, pojasnio je, biće 10 odsto i linearno, s tim što će plate od 25.000 do 27.800 biti smanjene od 0 do 10 odsto, a one preko 27.800 biće smanjene 10 odsto.

5 komentara

 1. Smanjiti PENZIJE jeste tragedija…ALI VLASTI.
  Svaka civilizovana zemlja zakonom stiti nivo penzija,I ONE UVEK RASTU,makar o,25% godisnje(usvojen rebalans u Spaniji)…ALI RASTU.
  Smanjiti penzije pokazuje NEZNANJE,ne samo nerazum i nemilosrdje.
  VLAST NE ZNA STA RADI!
  Govorili su pre 18 meseci,da mogu Telekom prodati za 2 milijarde eura,”ali sta sa tim parama”???Sve ima zabelezeno…
  Ja sam tada govorio,dajte milijardu za Juzni tok,koliko kosta,i milijardu za milion krava…DZABA!
  BAR POSTENO KAZU,DA NISTA NE ZNAJU!
  A borba protiv kriminala je zavrsena???

  I NIGDE PARA NEMA,NIKO OSIM PENZIONERA NE “DUGUJE” DRZAVI NISTA?!Tako treba kriminalizovati penzionere,od 1.11.2014.g.
  NECE BITI DOBRO…

  • Pohvale za komentar ali osim komentara nista drugo i n eradimo. U svakoj drzavi za ovo bi se izaslo na ulice. Smanjenje penzija od 50.000 je mnogo vece ne go plata od 2000 i vise hiljada. Opet zastitili sebe i bogate a trebalo je obrnuto. Socijalna pravda, prica bez veze. Mediji, analiticari, pravnici, ni jedna emisija, ni jedan clanak protiv ovako sramnih mera. Kralj ne zna sta radi a ako mu dozvolimo bice jos dugo kralj. Mi definitivno nismo normalni.

 2. Dakle, još jednom se potvrdilo da u Srbiji zakoni logike ne važe.Dok se premijer Srbije ubi od tvrdnji da teret ekonomske stabilizacije treba da podnesu podjednako svi iz javnog sektora, ministar Vujović to dementuje!
  Prvo, koje su to kategorije penzionera ( 61%) biti izuzete od svakog smanjenja i da li u ovaj procenat ulaze penzije ispod 25000 dinara? Drugo,koliki e procenat zaposlenih u javnom sektoru koji prima ispod ovog limita? Treće, ako se limit od 25.000 uzme kao konstanta za sve kategorije koje podležu ovom porezu (59%)kako se on na volšeban način uračunava u procenat ukupnog smanjenja.Ali da vidimo konkretnu računicu na platu i penziju od 100.000. Zaposlenom se uzima najviše 10% odnosno 10.000 dinara.I nije jasno da li od plate ili od svih primanja! Penzioneru,100000-25000= 75.000 H 0,25=18.750dinara=56.250+25000. Dakle penzosu ostaje da primi 81.250 dinara, što znači da mu je penzija smanjena 18,75% ?
  Kome vi to gospodo vređate logiku!Da ne analiziram i dokazujem političku pozadinu ovakvog predloga zakona!

 3. Smanjenje penzija je protivzakonito,jer je penzija STECENO pravo te se samim tim tretira kao privatno vlasnistvo i niko nema pravo da je smanjuje pa makar to bila i drzava.
  Ako je potrebno pomoci drzavi da izadje iz krize i penzioneri ce pomoci, ali uz dokaz da ce se OTETO od njih vracati kao sto se vracala stara devizna stednja.Znaci pozajmiti i vratiti gospodo moja!

 4. Sramota, penzioneri da spasavaju drzavu, a oni na vlasti ne odricu se nicega.Penzioneri treba prvo da se obrate Ustavnom sudu za ovu sramnu odluku Vlade, a ako nema pozitivnog odgovora, treba da seobrate Sudu u Strazburu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *