Mање плате и пензиjе од 1. новембра

 Mинистар финансиjа Душан Вуjовић изjавио jе данас да ће смањење плата и пензиjа бити привремено и делимично и да ће ступити на снагу 1. новембра, утицаће на плате и пензиjе коjе се исплаћуjу у децембру.

Истовремено, додао jе, смањењем плата и пензиjа укида солидарни порез коjи jе до сада био на снази.

Вуjовић jе нагласио да ће пензиjе и плате у jавном сектору бити враћене чим се успостави реални ниво доходака коjи може да се обезбеди на дужи рок.
“Привремено и делимично смањивање усмерено jе на обезбеђивање довољне уштеде на расходима. Mи у наjвећоj могућоj мери уважавамо принцип солидарности и социjалне правде као уставно начело”, рекао jе Mинистар финансиjа.

Oн jе нагласио да ће већина пензионера, 61 одсто, бити изузета од сваког смањења а такође оне чиjе су плате и пензиjе мање од 25.000 динара ове мере неће погодити.
“Oстали пензионери и запослени у jавном сектору ће имати смањења према одредбама закона коjи ће бити у парламенту у петак”, рекао jе Вуовић.

Mинистар финансиjа jе поjаснио да ће пензиjе бити смањене по маргинализованоj стопи и као пример навео да ће пензиjе од 40.000 динара бити смањене за 3.300 динара, што jе смањење од око осам одсто.

Смањење плата, поjаснио jе, биће 10 одсто и линеарно, с тим што ће плате од 25.000 до 27.800 бити смањене од 0 до 10 одсто, а оне преко 27.800 биће смањене 10 одсто.

5 коментара

 1. Smanjiti PENZIJE jeste tragedija…ALI VLASTI.
  Svaka civilizovana zemlja zakonom stiti nivo penzija,I ONE UVEK RASTU,makar o,25% godisnje(usvojen rebalans u Spaniji)…ALI RASTU.
  Smanjiti penzije pokazuje NEZNANJE,ne samo nerazum i nemilosrdje.
  VLAST NE ZNA STA RADI!
  Govorili su pre 18 meseci,da mogu Telekom prodati za 2 milijarde eura,”ali sta sa tim parama”???Sve ima zabelezeno…
  Ja sam tada govorio,dajte milijardu za Juzni tok,koliko kosta,i milijardu za milion krava…DZABA!
  BAR POSTENO KAZU,DA NISTA NE ZNAJU!
  A borba protiv kriminala je zavrsena???

  I NIGDE PARA NEMA,NIKO OSIM PENZIONERA NE “DUGUJE” DRZAVI NISTA?!Tako treba kriminalizovati penzionere,od 1.11.2014.g.
  NECE BITI DOBRO…

  • Pohvale za komentar ali osim komentara nista drugo i n eradimo. U svakoj drzavi za ovo bi se izaslo na ulice. Smanjenje penzija od 50.000 je mnogo vece ne go plata od 2000 i vise hiljada. Opet zastitili sebe i bogate a trebalo je obrnuto. Socijalna pravda, prica bez veze. Mediji, analiticari, pravnici, ni jedna emisija, ni jedan clanak protiv ovako sramnih mera. Kralj ne zna sta radi a ako mu dozvolimo bice jos dugo kralj. Mi definitivno nismo normalni.

 2. Дакле, још једном се потврдило да у Србији закони логике не важе.Док се премијер Србије уби од тврдњи да терет економске стабилизације треба да поднесу подједнако сви из јавног сектора, министар Вујовић то дементује!
  Прво, које су то категорије пензионера ( 61%) бити изузете од сваког смањења и да ли у овај проценат улазе пензије испод 25000 динара? Друго,колики е проценат запослених у јавном сектору који прима испод овог лимита? Треће, ако се лимит од 25.000 узме као константа за све категорије које подлежу овом порезу (59%)како се он на волшебан начин урачунава у проценат укупног смањења.Али да видимо конкретну рачуницу на плату и пензију од 100.000. Запосленом се узима највише 10% односно 10.000 динара.И није јасно да ли од плате или од свих примања! Пензионеру,100000-25000= 75.000 Х 0,25=18.750динара=56.250+25000. Дакле пензосу остаје да прими 81.250 динара, што значи да му је пензија смањена 18,75% ?
  Коме ви то господо вређате логику!Да не анализирам и доказујем политичку позадину оваквог предлога закона!

 3. Smanjenje penzija je protivzakonito,jer je penzija STECENO pravo te se samim tim tretira kao privatno vlasnistvo i niko nema pravo da je smanjuje pa makar to bila i drzava.
  Ako je potrebno pomoci drzavi da izadje iz krize i penzioneri ce pomoci, ali uz dokaz da ce se OTETO od njih vracati kao sto se vracala stara devizna stednja.Znaci pozajmiti i vratiti gospodo moja!

 4. Sramota, penzioneri da spasavaju drzavu, a oni na vlasti ne odricu se nicega.Penzioneri treba prvo da se obrate Ustavnom sudu za ovu sramnu odluku Vlade, a ako nema pozitivnog odgovora, treba da seobrate Sudu u Strazburu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *