Караџић: У Хагу се суди српском народу

У својој завршној речи на суђењу у Хашком трибуналу Радован Караџић је рекао да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности за које је оптужен, као и да се у Хагу суди српском народу. “Српски народ је оптужен. Знам истину, а и тужилаштво зна истину, али они покушавају да обману суд”, навео је Караџић и додао да је тврдња да су он и други оптужени Срби учествовали у заједничком злочиначком подухвату пала, јавља агенција АФП, а преноси Танјуг.

Истакао је да ће иза њега остати добра дела и напори да се избегне рат и патње током рата.

Караџић има 10 сати на располагању данас и сутра да изнесе завршну реч на суђењу у којем је оптужен у 11 тачака за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Хашко тужилаштво завршну реч дало је 29. септембра наводећи да је бивши председник РС био “покретачка сила” политике етничког чишћења током рата у БиХ, да се понашао као мафијаш и да је био лажов.

Тужилаштво је у поднеску затражило доживотну затворску казну за Караџића, а пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године.

Караџић је, после вишегодишњег бекства, ухапшен у Београду у јулу 2008. године и изручен Трибуналу.

Суђење му је почело у октобру 2009. Тужилаштво је изношење доказа окончало 25. маја 2012. године, после сведочења 195 сведока.

Изношење доказа одбране почело је 16. октобра 2012. године и завршено је 1. маја ове године, после сведочења 238 сведока.

Караџић је током суђења изјавио да је масакр у Сребреници “мит”, да су муслимани инсценирали злочине како би бацили кривицу на босанске Србе и да би он требало да добије награду због тога што је чинио све што је у његовој моћи како би избегао крвави грађански рат у Босни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *