Еулекс кривотворио наводе МУП-а о Ивановићу?

Специјални тужилац Еулекса Цезари Михалчук је у оптужници против Оливера Ивановића кривотворио наводе из дописа МУП-а Србије, пише данашња “Политика.”

“Увидом у документа која је Србија упутила Еулексу на захтев косовског специјалног тужиоца у случају оптужби за ратне злочине које је Оливер Ивановић наводно починио 1999. и 2000. године, ‘Политика’ је установила да је специјални тужилац Еулекса у оптужници кривотворио наводе из дописа државног органа Србије”, истиче се и тексту.

Лист наводи да у оптужници пише да одговор Београда “садржи индикације да је током рата окривљени мозда био резервиста специјалне полицијске јединице при МУП-у” и да се тужилац при томе позвао на званичан документ МУП-а, прецизније на Управу Одељења за откривање ратних злочина и навое да је “даље назначено да то не може да се потврди, јер МУП нема никакву документацију поводом тога”.

“Политика”, међутим, пише да увид у два документа издата на захтев Еулекса показује да нешто потпуно супротно наводима из оптужнице, пошто је МУП заправо известио Еулекс да Оливер Ивановић уопште није заведен ни као активан, ни као резервни припадник МУП-а.

У првом допису МУП-а од 4. марта ове године, истина, наведено је да је Војнобезбедносна агенција известила да постоје оперативни подаци да је Ивановић током борбених дејстава 1999. био припадник резервног састава ПЈП МУП-а Србије у Косовској Митровици, али пише и да је проверама утврђено да није био ни активни, ни пасивни припадник МУП-а.

“Из овог дописа је очигледно да је тужилац Еулекса злоупотребио непроверени оперативни податак као доказ за инсинуацију да је Ивановић можда био припадник резервног састава, иако је располагао и информацијом да је провером утврђено да тај податак није тачан”, пише “Политика”.

У другом допису, од 30. јула 2014. јасно је наведено да после провере Оливер Ивановић, као ни Небојша Вујачић, Илија Вујачић и Саша Лазовић, “нису никада именовани или постављени на функцију у МУП-у Србије”.

Што се тиче другооптуженог Драгољуба Делибашића, наводи се да је био распоређен од стране начелника ресора на место начелника Секретаријата унутрашњих послова у Косовској Митровици од 1. новембра 2005. године, али решење о распоређивању није објављено у “Службеном гласнику” нити било ком другом званичном листу.

“Политика” указује да је ово открила у јеку афере која потреса Еулекс у вези са изношењем инсајдерских информација о томе како су један тужилац, судија и заменик главног тужиоца примали мито и утицали да се кривични поступци против десетине особа међу косовским Албанцима обуставе.

http://www.novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *