Да ли ће терористи Исламске државе напасти Иран?

Владимир Печников

Британски лист Sunday Times је 5. октобра објавио да исламисти из организације „Исламска држава“ (ИД) планирају да започну рат с Ираном и да освоје његове нуклеарне тајне. Редакција располаже документом који је визирао један од лидера ИД Абдала Ахмед ал-Машдани, члан тајног војног кабинета који се састоји од шест главних вођа ИД.

Документ који садржи 70 тачака, које у фазама описују стратегију лишавања Ирана „све његове силе“ сачињен је за највише руководство и пољске командире ове терористичке организације. Следбеници који се у документима називају „бакљама светлости“ позивају се да убијају иранске дипломате, пословне људе, професоре и чиновнике.

Текст су у марту открили ирачки специјалци приликом упада у кућу једног од лидера ИД. По подацима Sunday Times западне специјалне службе су извршиле експертизу овог документа и нема никакве сумње у то да су у питању веродостојни оригинали.

Шта се крије иза ових информација? Колико је вероватан овакав развој догађаја? Политиколог – оријенталиста Владимир Сажин истиче:

Групација радикалних исламиста „Исламска држава“ која је објавила оснивање исламског калифата на делу територије Сирије и Ирака и која шири своје претензије на целу Западну Азију и Африку – од Пакистана до Магреба – представља реалну претњу по савремену цивилизацију у свој њеној разноврсности.

Успеси ИД су очигледни, – сматра стучњак, – на трећини Сирије и Ирака већ је створена псеудодржава која је успоставила законе мрачњаштва и норме средњовековног фанатизма на основи теорије глобалног џихада старог скоро хиљаду и по година. И исламистичка експанзија ИД се наставља у различитим правцима.

Ко је реално главни непријатељ ИД, и војни, и идеолошки, ко је главна сила која је у стању да се супротстави овим терористима и ко за њих представља опасност? Јасно је да то није РВ земаља коалиције које наноси у тактичком смислу поразне ваздушне ударе, који нису ефикасни у стратешком смислу.

Реалан, али засад само потенцијални војни противник ИД су оружане добро опремљене и припремљене снаге Ирана које броје 800 хиљада људи. Још један важан моменат: Иранци су 8 година ратовали против режима Садама Хусеина и имају објективне податке о Ираку, о његовој територији. Несумњиво је да имају најбољу мрежу агената. Територија војних дејстава им је позната. А борбени дух иранских војника тешко да заостаје за духом фанатика из ИД.

Треба рећи да је Техеран први пружио помоћ Багдаду кад је почела офанзивна операција ИД. По неким подацима, Иранци још увек то чине. Као прво, преко саветника, као друго – у виду војне технике, а као треће, директним учествовањем специјалаца КСИР. У принципу, Техеран се активно бори против ИД. Притом је иранско руководство значајан део борбених снага концентрисало на граници с Ираком. Да ли ће 20-30 хиљада, чак и острвљених сурових фанатика, чак и вештих бораца, чак и војних професионалаца, међу којима има око пет хиљада дошљака из Европе, Азије и Америке, моћи да се супротстави иранским редовним оружаним снагама које се у корену разликују од слабих ирачких снага које су се практично распале? Тешко.

Наведене чињенице се уопште не подударају с плановима ИД за упад у ИРИ и освајање њених нуклеарних тајни које још увек не могу да добију чак ни израелске специјалне службе.

А методе наведене у документу у вези с притиском на ИРИ заиста представљају велику опасност. „Исламска држава“ је шиитски Иран укључила у списак објеката за обављање антишиитских крвавих актова.

Сензационалан је један од начина за добијање иранских нуклеарних тајни који су наведени у документу ИД. У те сврхе терористи разматрају могућност сарадње с Русијом. ИД је спреман да понуди Москви нагодбу: приступ ирачким нафтним пољима која се налазе у провинцији Анбар и која контролише ИД у замену за нуклеарне тајне. Разуме се, под условом да Москва престане да подржава Асадов режим у Сирији и режим ајатолаха у Ирану.

Ове исламистичке фантазије не треба чак ни коментарисати. Појављује се сумња: или аутори овог документа нису сасвим при себи (или уопште нису при себи) или су љубитељи „црног хумора“.

Ако се говори озбиљно, документ ИД који је обнародовао Sunday Times садржи информације које изазивају извесно неповерење (изузев могућности исламистичког терора против ИРИ).

Коме иде у прилог да доведе Техеран и ИД на ивицу рата? Вероватно онима који би желели да подстакну Иран на директна борбена дејства против ИД у Ираку и ко има довољно могућности да проникне у највише сфере ИД и да састави слична документа, и то праве оригинале.
http://serbian.ruvr.ru/2014_10_12/Da-li-ce-teroristi-Islamske-drzhave-napasti-Iran-0958/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *