Вучић: Штедња за оздрављење економије

Плате у јавном сектору и пензије до 25.000 динара неће бити смањиване, каже премијер Србије Александар Вучић. Наводи да ће плате веће од 25.000 динара, највероварније, бити линеарно смањене за 10 или 10,5 одсто. Људи не треба да брину, Србија је много далеко од банкрота, рекао је Вучић у интервјуу за РТС.

Оштра борба против сиве економије, отпуштање вишка људи у администрацији, смањење субвенција појединим јавним предузећима, јачање приватног сектора – те мере председник Владе Србије најављује за оздрављење српске, како каже, болесне економије. Раст, верује Вучић, можемо да очекујемо већ 2015, а излазак из кризе 2016. године.

Премијер Вучић је, гостујући у емисији “Око” на РТС-у, најавио да плате у јавном сектору и пензије до 25.000 динара неће бити смањиване.

“То значи да пензије највећег броја пензионера, 60,2 одсто њих, неће бити смањиване”, истакао је премијер.

“Никоме нећемо дирати пензију до 25.000 динара, а преко тога ићи ћемо у прогресивно смањење”, рекао је Вучић.

Прецизира да ће пензионеру који прима 26.000 динара пензија бити мања за 220 динара, они који примају 27.000 динара са смањењем ће имати 26.560, док ће пензија од 30.000 динара бити смањена за 1.100 динара. Односно, пензије између 25.000 и 30.000 динара биће смањене 3,1 одсто, навео је Вучић.

Вучић је рекао да ће пензије од 30.000 до 35.000 динара бити смањене за 6,2 одсто, а на пензију од 40.000 динара смањење ће бити девет одсто.

Према његовим речима, најтежи “ударац” претрпеће 31.000 пензионера са пензијама већим од 60.000 динара.

Он је додао да ће пензије од 100.000 динара бити смањене за 15 или 16 одсто.

Говорећи о смањењу плата у јавном сектору, Вучић је рекао да оне до 25.000 неће били диране, док ће веће од тога бити, највероватније, линеарно смањене за 10 или 10,5 одсто.

Вучић је рекао да ће плате веће од 100.000 динара, које прима око 31.000 људи, бити смањене на нивоу солидарног пореза, који је 20 одсто. Премијер је рекао да ће се мере највероватније примењивати од октобра.

Укупна уштеда на “тврдим мерама”, које подразумевају и смањење субневнција, биће око 700 милиона евра, рекао је Вучић.

Истовремено, Вучић је најавио укидање солидарног пореза.

Премијер Вучић каже да је Србија “хиљадама миља” далеко од банкротства и поручује грађанима да не треба да брину. “Србија је ликвидна и имамо новца до априла наредне године и без задуживања”, рекао је премијер.

Премијер Србије је навео да у борби против сиве економије можемо да остваримо значајне резултате. “Наша намера је да појачамо борбу против сиве економије”, рекао је Вучић и позвао грађане да узимају фискалне рачуне.

“На приходној страни очекујемо више инвестиција. Мислим да ће нам пољопривреда додатно кренути, уништили смо је и довели на ниво из 1910. године”, рекао је Вучић, најављујући да ћемо имати раст већ у 2015. години.

Вучић је истакао да морамо да уштедимо што је могуће више, “иако ће Фискални савет с правом рећи да је то мало”.

“Мислим да ћемо уз помоћ ММФ-а показати колико смо спремни да смањимо расходну страну”, рекао је Вучић и обећао да ће бити смањене субвенције за “Железнице” и “Србијагас”.

Према његовим речима, биће отпуштања вишка људи у сектору администрације, “пре свега партијских кадрова који не служе ничему”, штедња у набавци робе и услуга око 20 милиона.

Вучић је истакао и да више неће бити финансирани “пољопривредни тајкуни”, већ ће помоћ ићи малим пољопривредницима.

Вучић је рекао да је уверен да ће грађани за три године мандата ове владе видети значајну привредну активност, више километара путева и бољу железницу.

У периоду од 2008. до 2012. године дошло је до невероватног задуживања и неодговорном политком претходне власти задуженост је са осам скочила на 17,67 милијарди евра – рекао је премијер.

Вучић је истакао да је приватни сектор уништен, а да је “темељно уништавано свако јавно предузеће”.

“Плате у јавном сектору су нам 40 одсто веће него у приватном сектору, који издржава јавни сектор”, навео је Вучић.

“Ер Србија” ће бити “мало чудо” 

Премијер Вучић рекао је да је са шеиком УАЕ Мухамедом бин Заједом, који борави у посети Београду, разговарао о пројектима који су започети и захвалио се тој држави на подршци коју су дали Србији после поплава.

“Они су земља која је највише поклонили Србији после поплава. Не причам о кредитима, већ о поклону. Они ће изградити највише кућа”, навео је Вучић.

Према његовим речима, теме разговора са шеиком Мухамедом бин Заједом била је и “Ер Србија”. Премијер је рекао да ће бити “право мало чудо” ако та компанија после годину дана рада буде профитабилна.

Вучић је навео да је потребно у будућности увећати капацитете аеродрома.

“Захвалан сам тим људима што нам помажу и што смо постали лидер у региону у авиособраћају, а били смо на зачељу”, навео је Вучић.

Премијер је рекао да се са шеиком разговарало и о пројекту “Београд на води”, као и о улагању у пољопривреду.

На питање хоће ли руски председник Владимир Путин доћи у Србију, Вучић је рекао да још нема коначне потврде, али да мисли да ће доћи.

Коментаришући изјаву америчког амбасадора Мајкла Кирбија о посети руског председника, Вучић је рекао да мисли да је Кирби имао добу намеру.

“Мислим да је реч о искреном пријатељу Србије, али не улазим у односе између великих сила. Волео бих да нам сви буду непријатељи као што је Кирби”, навео је премијер Србије.

Вучић је поновио да Србија неће увести санкције Русији, јер је политика Србије јасна и неће се мењати.

“Ми јесмо на европском путу, ми поштујемо наше европске партнере, али Србија мора да преживи. Пољској ће ЕУ да нешто надокнади (што је изгубила од забране извоза у Русију), а Србија не би добила ни десетину од онога што би добила било која друга земља чланица ЕУ”, рекао је Вучић.

“Ја да учествујем у уништавању нашег народа нећу. Ја сам слуга нашем народу, њему ћу да одговарам”, подвукао је премијер.

Одговарајући на питање да ли ће некоме сметати јачање односа са Кином и децембарски самит у Београду, Вучић је рекао да се нада да неће никоме засметати, као “што им није сметао ни у Варшави ни Букурешту”.

Обреновчанима до сад исплаћена 1,1 милијарда динара

Говорећи о поплавама које су задесиле Србију, премијер Вучић је рекао да ће све куће које су оштећене у мајским поплавама у Обреновцу бити завршене до зиме, као и да ће до 1. новембра бити обновљени сви јавни објекти у тој општини, а да је грађанима Обреновца до сад исплаћено 1,1 милијарди динара.

Вучић је рекао да је до сада у Обреновцу издато 5.689 решења, од чега је 4.600 правоснажних, а да је исплаћен новац на основу 4.117 решења.

“Исплаћено је 1,1 милијарди динара грађанима Обреновца, просечно су грађани добили 330.000 динара, више него што је држава обећала”, рекао је Вучић и додао да ће свим грађанима бити додељени и ваучери УСАИД-а или комад технике.

Према његовим речима, у Обреновцу ће до 1. новембра бити обновљени сви јавни објекти, вртићи и школе, осим вртића “Весељко” који ће бити отворен нешто касније.

Вучић је показао списак на којем се, како је навео, налазе имена, матични број и тачан износ новца који је уплаћен сваком човеку.

“Нико није украо ниједан динар, сваки динар је транспарентан и нема никакве афере”, рекао је Вучић и додао да држава није “ћуп” из којег председници општина могу да узимају новац.

Он је навео да ће Србија користити што мање кредита који је понуђен на донаторској конференцији у Бриселу.

Вучић је рекао да држава ради све што је у њеној моћи да помогне грађанима после поплава, истичући да су на истоку Србије, која је ових дана погођена природном катастрофом, одмах интервенисали припадници Жандармерије и Војске.

“Нико нема осигуране куће, а држава није крива за поплаве, већ је помогла онолико колико може”, рекао је Вучић.

7 коментара

  1. Ovaj (ne)covek je katastrofa za Srbiju, zestoko nas unistava, jasno i glasno krsi Ustav i niko mu nista ne moze. Sta je ovom narodu?

  2. слађана видић

    И сада би ми требали да будемо срећни наравно, пошто је могло бити горе и наравно сами смо криви што смо се поплавили и наравно сами ћемо бити криви што превише једемо и наравно сами смо криви ако имамо дете, а не пса и наравно сами смо криви што смо уопште живи и наравно најбоље за Србију је да Срби помру јер им је немогуће променити свест али пре тог чина да 15 дана унапред свечано обавесте министре као и Луја 16 како би имали времена да се припреме за погреб а да не буду на губитку.

  3. Dokle vise stednja.Niste vi izabrani,mada je po moime nikad vas nebi ni glasao,da udarate namet na vilajet.Za nesto sto nepostoji.To bolje sautra je iluzija.Ti zbopg kojih mi treba da stedimo direktno su nam naneli stete oko 100.milijardi evra.Kom je njih aboliro odgovornosti.Ja nisam,I ja vise necu da stedim niti da se odricem.BANKROT.Mi njima 5o. oni nama1OO.Pa oni nama duguju jos najmanje 50.milijrdi evra.A opet grbavi narod treba da nadoknadi stetu.Dokle.Dakle BANKROT.

  4. Već dugo pratim ovog Vučića koji me strašno potsjeća na Tomu Vučića Perišića,gotovo ista destrukcija !!Stalno se pitam,kako je moguće da čovjek takvog mentalnog sklopa,niko i ništa,odjednom,preko noći postane nezamjenljiv i tako “moćan” koji o svemu odlučuje!! To se nekako može razumjeti(uticaj medija,podrška stranog neprijateljskog faktora,naivnost naroda,manipulacija sa glasovima,…) ali stvarno ne mogu shvatiti kako neko ko je zdrave pameti može glasati za takve osobe!!Pominje se 1910. godina,namjerno se zaboravlja,to su bile godine carinskog rata koji je i doveo do svjetske katastrofe,zašto se lažno potužuju Srbi !!Srbija je i u tim ulovima radila,davala produkciju i stvarala zalihe koje su omogućile da se izdrže tri rata!!!Samo jedan podatak od Jovana Dučića:Srbija je digla kredit u iznosu od 200.miliona zlatnih dinara i za SAMO ŠEST MJESECI NAPRAVILA VOJSKU KOJA JE BILA ČETVRTA VOJNA SILA U EVROPI !!Koliko je milijardi dolara duga napravio Vučić od kada je na vlasti i šta je uradio sa tim parama ?!!! NIŠTA !!! Sve prazno ,nigdje ništa nema a on zagovara ŠTEDNJU !!! ŠTEDI SE KADA IMA, A NE KADA NEMA,ODNOSNO KADA SE DOMAĆINSKI TROŠI !! !!SVAKA ŠTEDNJA NIJE RACIONALNA !!Samo lude glave mogu vjerovati da sirotinja i penzioneri štednjom mogu spasiti DRŽAVU od bankrota !!Kakvi su to bezumnici koji svaki dan ko papagaji ponavljaju kako penzionerima neko treba da zaradi penziju,kao da radnici za 40.godina rada nisu sebi zaradili za stare dane,svako je morao ispuniti propisane uslove za penzionisanje (davno je DUGA objavila izvanredan članak o problemu penzija,dobro bi bilo da ga sada PEČAT ponovo objavi kako bi se zapečatila usta današnjim imbecilima)!!! Ovdje se radi o krađ penzionog fonda !! Zaista ,ko je u stanju da pokrade tolike pare i opustoši FOND koji može da finansira državu ??!!Kada su nastale poplave ,gledajući tu nestrću naroda sjeto sam se jedne od misli Vladike Nikolaja :”ZBOG GRIJEHA VLADARA BOG KAŽNJAVA CIJELI NAROD”!!!Vučić zapeo za “Beograd na vodi” a dobi gotovo čitavu Srbiju na vodi !!Ko može zamisliti kakva je tek “POPLAVA” vlast u Srbiji,razmjere te štete teško je procijeniti!!Ako tolika katastrofa napravi štetu dve milijarde,kakva je tek šteta vlast koja je napravila dug preko 20. milijardi !!Sa tim parama moguće je nanovo izgraditi cijelu Srbiju i opet da ostane para !!Neka nam je BOG na pomoći !!!

  5. Dva su strategijska koncepta “kako nahraniti zver”,jedan je POVECANJEM POTROSNJE,cime se daje malo oduska obicnom svetu,jer ima nekih normi,ne smanjuju se plate…model Italije,Francuske…a drugi je STEDNJA,koji zagovara konzervativna desnica u svim zemljama,gde se cedi dinar i tamo gde ga nema…model Spanije…Stednja po svaku cenu!
    Jer Merkel ima saveznika u Madridu…cini se i u Beogradu…
    Da bude na cisto-ZVER SE NE MOZE NAHRANITI,jer iznova ogladni…
    To kaze ekonomska statistika,i sa tim modelom se IDE U PROPAST,vise se zaduzuje drzava i ekonomija propada…TO POKAZUJE STATISTIKA!
    Ako neko svojim ocima ne veruje…
    Zver se ne moze nahraniti,ZVER SE MORA UNISTITI,jer druge nema.
    Ta ZVER je upravo radikalni kapitalizam,koji caruje Amerikom,Evropom i EU…kome mi kao tezimo.
    Videla zaba da se konji potkivaju…a pretvaraju nas u degenerika,koga ce kao da hrane?
    NECE,SAMO CE DA GA OPLJACKAJU I BACE U JAMU,KAO NEKADA!
    Nisu to nikakve “integracije”,to je okupacija i unistavanje.
    STA CE NAM “SVETLA” BUDUCNOST,AKO NAM U KUCI NEMA SVETLA???
    A nema!
    I vi “oficiri za vezu sa novim svetskim poretkom u Srbiji”,koji mislite da vas je sunce ogrejalo…nemojte se vise folirati i prenemagati,NEMOJTE VISE OD NAS PLAKATI,nemojte govoriti 10%,pa ispade u totalu preko 15%,ili,na razliku od preko 25000 dinara,smanjenje je citavih 22%,sto je sinoc Blic objavio.
    Zasto je Krstic otisao?
    I zasto je uopste dosao???
    Nemojte nam to raditi.
    NEMOJTE NAS PONIZAVATI,BAR VI IZ BEOGRADA,JER JE PONIZAVANJE GLAVNA KARAKTERISTIKA ANTISRPSKE NEMACKE,A SADA I ANTISRPSKE NEMACKE AMERIKE,A SUTRA I ANTISRPSKE NEMACKE EVROPE.
    Pre skoro jedan vek,to nam je govorio rodjeni Nemac Rajs,”da nas Nemci ne vole…”,pa nismo verovali…pa nam desio genocid u Jasenovcu i ko zna gde…PA OPET NE VERUJEMO…
    Nemojte,ako Boga znate!

  6. Pa normalno je da nam se ovakve mere ne svidjaju i da smo svi uplaseni i puni nezadovoljstva ali znajte jedno da ni vi ne trosite vise nego sto imate, cak i kad to radite, ubrzo kazete sebi da je vreme da prestanete.
    Ovakve mere ne bi bile potrebne da DS nije zaposlio 200.000 svojih pionira i isto tako nije degradirao Srpsku privredu. Ne branim ni jedne ali znam ko mi se smucio i nelogicno je sad kriviti SNS za postupke DS-a.

    • U pravu ste da je DS upropastio zemlju,ali,Vucic ima bar 3 godine “cist teren”,zaduzenje zemlje se nastavlja…
      Nije bas nista uradjeno,ali sta je epilog?Smanjenje plata,vece zaduzenje…put do pakla,poplocan je dobrim namerama,a nama treba politika sa dobrim REZULTATIMA,a ne samo planovi,zeljei namere…
      Neki bivsi guverner je rekao srpskim “privrednicima”,da nemaju pojma i da “ni fen ne znaju da naprave”…iako je taj guverner takodje upropastio Srbiju,u pravu je…kao da nista ne znamo da radimo,samo ce nas sa strane spasiti.
      Zasto ne napunimo torove i povratimo milion grla krupne stoke,sto je DS pobio?
      Tu je proplem,nije DS pobio tu stoku,jer je imao neku ideju,(svelo se jedva na pola miliona grla za mlecnu industriju,a ne mozemo ni kvote za izvoz mesa koji je odobren od EU ,da ispunimo…)vec su tako rekli,spolja…da bi njihove krave ostale u zivotu,i njihov biznis…a i danas nam spolja sugerisu,da je najbolje da radimo kako oni kazu.
      Kao da mozak nemamo.
      Simens ce preziveti u Srbiji…a ostalo?
      A pre 100 godina smo cuvali stoku i prodavali svinje Evropi.
      A sve je isto ,kao pre sto godina,Nestle slave 70 godina,svi imaju tradiciju,a mi?SVE SE RESETUJE SVAKIH 50 GODINA?!
      Ako ja vama savetujem da uzmete kredite,koje ne mozete da vracate,ja sam lihvar i vas neprijatelj,a ne prijatelj.
      Neka neko ode u Urugvaj…milione stoke gaje i izvoze.
      Sedam miliona turista,ali sa sedam dana boravka,sa programima…a ne sa jednim pijanim vikendom po splavovima,cesto bez smestaja… i sedam miliona grla u stocarstvu,spasava ovu situaciju…tada smo ozbiljna POLJOPRIVREDNA I STOCARSKA I TURISTICKA zemlja,partner i samostalni,a ne kao sada,zavisni i zaduzeni.
      Tada mozemo i u evropsku uniju i bilo gde…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *