Vučić: Nisam osetio pritisak EU zbog Ukrajine i Rusije

Premijer Srbije Aleksandar Vucicć izjavio je danas da iz EU nije osetio pritisak na Srbiju za uvođenje sankcija Ruskoj federaciji zbog situacije u Ukrajini i poručio da će njegov stav da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, ostati nepromenjen.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da očekuje jači pritisak EU na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, rekao da ako pritisak na nekoga treba da postoji, onda je to na premiejra, ali da on taj pritisak nije osetio.

“Ako na nekoga treba da postoji pritisak i ako on postoji to će pre svega biti na predsednika Vlade. Ja to nisam doživljavao kao pritisak. To su bili razgovori, ne, uvek laki. Mislim da se poštuje pozicija Srbije, a mi brinemo o Srbiji”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, na funkciju premijera izabran je da bi radio sve što može u interesu građana Srbije “iako su mnogi mislili da neki drugi upravljaju ovom zemljom”.

“Mi se nalazimo na evropskom putu, ali Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Srbija ima više razloga za to i smatra da je to za nju i njene građane najbolja moguća politika. Da li ćemo takav politički stav uspeti da održimo ili će doći do političkih promena to je već druga stvar, ali sam lično veoma odlučan da taj stav Srbije zadržimo. Nikada ne znate ko može da napravi neku novu većinu – ne bih to isključio” rekao je premijer.

 

Srbiji gori pod nogama zbog Železare i Petrohemije

 

Premijer je izjavio da Srbiji “gori pod nogama” zbog situacije sa Železarom Smederevo i pančevačkom HIP-Petrohemijom, ali je istakao da je rešenje za ta preduzeća bliže nego pre mesec dana.

Vučić je govoreći o nalaženju strateškog partnera za smederevsku Železaru i Petrohemiju, rekao da ima više domaćih i stranih kompanija s kojima su razgovori u toku.
“Oko toga imamo mnogo problema, ali mislim da smo bliže rešenju nego pre mesec dana, kada smo ušli u razgovore sa američkim i ruskim partnerima. Očekujem da naši potencijalni američki partneri sledeće nedelje budu ovde i da te razgovore nastavimo u najboljem smeru”, rekao je Vučić.

Kada je reč o Železari, dodao je premijer, samo je pitanje da li će Srbija dobiti garancije da će ona nastaviti da radi zbog velikog broja zaposlenih, rasta industrijske proizvodnje, ali i zato što, kako je rekao, kada rade obe peći donosi najmanje 0,7 odsto BDP-a.

“Mi ćemo da izdvojimo novac za sirov materijal, da izdvojimo mnogo toga, da pomognemo mnogo, ali su nam potrebne garancije da Železara neće biti ugašena u narednih nekoliko godina i da ćemo sačuvati najveći broj zaposlenih”, rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na kritike da će Železara biti prodata za dolar, poručivši da svi koji imaju rešenje, to rešenje i predlože.
“Nećemo je prodati za dolar, već ćemo i mnogo da platimo”, poručio je Vučić kritičarima koji kažu da će Železara biti prodata za dolar.

“Ukoliko neko ima bolje rešenje molim ga da ga iznese, pošto ga već godinama nemamo”, poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara o strateškog partneru za RTB Bor, premijer Srbije je ocenio da problemi tog basena dobrim delom finansijski mogu da se rešse.
“Naš je cilj da do Nove godine završimo topionicu, da nađemo strateškog partnera za rudnik, da bismo imali čime da punimo topionicu za Cerovo, a država će da reši pitanje Borske jame, Krivelja i rudnika Majdanpek”, rekao je on.

 

Evropski i svetski lideri krajem jeseni u Srbiji

 

Veliki broj evropskih i svetskih lidera trebalo bi krajem jeseni, prema rečima premijera Vučića, da poseti Srbiju, a moguće je i održavanje velikog samita evropskih lidera.

Vučić je najavio mogućnost održavanja samita evropskih lidera u decembru u Beogradu, koji bi Srbija organizovala zajedno sa premijerom Narodne Republike Kine.

On je istakao da će od naredne nedelje boraviti u Kini gde će se “boriti” da u Srbiju u decembru dođe kineski premijer Li Kećijang.
“Imamo velike izglede da dovedemo, ali ne samo kineskog premijera, već još 16 premijera centralne i istočne Evrope na samit koji bi, zajedno sa nama, organizovao kineski premijer ovde u Beogradu. To bi bio najveći skup koji bismo u Beogradu i Srbiji, imali posle Josipa Broza. Očekujem da to bude u decembru”, rekao je premijer.

Ono što je izvesno, rekao je Vučić, jeste dolazak predsednika Vlade francuske Manuela Valsa početkom novembra na dva dana.
“Dovodi veliku delegaciju francuskih privrednika”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije dodao je i da očekuje dolazak i albanskog predsednika Vlade Edija Rame, šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana.

Vučić je rekao da se očekuje i potvrda dolaska predsednika Ruske federacija Vladimira Vladimiroviča Putina.
“Čekamo potvrdu i za dolazak Vladimira Vladimiroviča, a ako ona bude, to bi bilo 19. ili 20. oktobra, na Dan oslobođenja Beograda”, rekao je Vučić.

2 komentara

  1. Kakav medijski cirkus: premijer “mekog srca” je totalno neosetljiv, ne oseca pritisak na Srbiju.

  2. Olivera Petrović

    Ljudima tako debele kože kao što je Vučićeva potreban je mnogo jači pritisak da bi ga osetili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *