Реферат о Боингу: Малезија има своју верзију катастрофе

Андреј Федјашин

Холанђани су коначно објавили прелиминарни извештај о трагедији Боинга 777 изнад Украјине 17. јула. Као главни разлог наведена су „оштећења, изазвана спољним деловањем“. Другим речима, малезијски авион је био оборен, у шта је мало ко и сумњао. Извештај од 9. септембра није одгонетнуо узроке катастрофе. У њему су сакупљене само добијене чињенице.

Постоје три основне верзије трагедије: украјинска војска је оборила авион случајно ракетним комплеком Бук; авион су оборили устаници истим тим комплексом; авион је оборен ракетом земља-ваздух, а затим су га докрајчили украјински ловци. Све остале варијанте су производ прве три.

Постоји и четврта, најегзотичнија. Она је везана са тобожњим покушајем атентата на председника Русије Владимира Путина који је предузео Кијев. 17. јула ешалони кретања два авиона – малезијског и руског председника пресекли су се изнад Пољске. Али авион председника Путина прошао је трасом сат времена раније. Руска страна, истина, сматра такве варијанте апсурдним. Путинов авион изнад Украјине није пролетео. Истина, Кијев је могао то да не зна. По конфигурацији и ознакама авиони су слични.

Од свих других земаља Русија је највише заинтресована за то да се сазна истина, каже руски политиколог, експерт Фонда за историјске перспективе Павел Свјатенков.

Русија треба и мораће да захтева најбржи могући објективни завршетак истраге. Са врло великом вероватноћом, обарање малезијског Боинга је провокација украјинске владе. И треба је истерати на чистац. Овај случај се не сме заборавити: имиџу Русије је нанета врло озбиљна штета. Ми ћемо тражити истину.

Сви путнички авиони се обично крећу заобилазним маршрутама, избегавајући зоне конфликта, каже искусни руски пилот, стручњак за безбедност летова Александар Романов. Лет МН17 није једноставно летео кроз зону бојевих дејстава. Украјински диспечери су га још натерали да одступи 14 километара од коридора и пустили га кроз најкритичније регионе конфликта изнад Доњецке области, подсећа Александар Романов.

Много је питања без одговора. Једно од њих је одступање авиона 14 километара од задате маршруте непосредно пред катастрофу. Снимци разговора посаде са земаљским диспечерима брижљиво се крију. И за сада ми их нећемо чути, истина неће бити откривена. Једноставно тако да одступити 14 километара од унапред усаглашене и утврђене маршруте, путнички авион не може без команде диспечера.

Квалификација персонала украјинским средстава ПВО код експерата изазива озбиљне сумње. Још пре 13 година 4. октобра изнад Црног мора украјински припадници ПВО су оборили авион компаније Сибир Ту-153М. Ова трагедија као јаје јајету личи на трагедију малезијског авиона. Овај авион такође је летео на висини од око 11 хиљада метара и оборен је украјинском противавионском ракетом С-200 (у том тренутку на тада још украјинском Криму одвијали су се маневри). Погинуло је 78 људи, сви путници и посада. Без обзира на утврђене чињенице које је признала међународна заједница, Украјина није признала своју одговорност, одбивши да исплати компензацију рођацима погинулих.

Сутра у Москву ради преговора о току истраге стиже министар одбране Малезије Хишамудин Хусејн. Ни један кривац за трагедију не треба да избегне заслужени суд и казну, рекао је Хишамуди Хусејн. Министар је такође изјавио да Малезија има обавештајне податке, али за сада је рано да се објављују. Коначни извештај ће бити објављен на лето наредне године.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_09/Referat-o-Boingu-Malezija-ima-svoju-verziju-katastrofe-2113/

Један коментар

  1. Lenjin je jednom izjavio sledece: “Najteze je dokazivati stvari jasen same po sebi”.
    Dogadjaji poput tragedije Malezijskog aviona imaju svoj prepoznatljiv potpis. Smem se kladiti da je u ovaj scenario proizvod Walkerovog uma, strucnjaka za slicen scenarije koji se godinama dokazuje u Juznoj Americi, onda u sukobima u bivsoj Jugoslaviji,gde je rezirao Merkale, Srebrenicu, Racak i…
    Orkestrirana povika na Rusiju i Putina kao krivce,odmah posle dogadjaja jeste potpis koji nesumnjivo vodi tacno i precizno na stvarnog krivca i razlog zbog cega je to zlo ucunjeno.
    U sred te halabuke, odjednom se pojavio Ukrajinski p[ilot sa priznanjem da je on oborio avion.
    Posle toga, zpadna glasila, kao po komandi su “umukla” skoro za puna dva meseca. Tajac se koristi za iznalazenje nacina kako naterati svetsko javno mnjenje da se dogadjaj “razvodni” ili
    “zaboravi” odnbosno “minimizira”.
    Znaju oni kako se to radi upotrebom vremena. Ne cackati vruce dok ne prodje vreme jer protok vremena sve ublazava i razvodnjava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *