Посебан статус Донбаса као начин замрзавања конфликта

Сергеј Дуз

Закони које је потписао украјински парламент о посебном статусу појединих региона Донбаса тешко да ће се кардинално одразити на ситуацију. Али ради деескалације има смисла искористити сваки повод.

Експерти скрећу пажњу да су компромисне формулације закона пролазле кроз Врховну Раду са великом тешкоћом. Довољно је рећи да су председнички нацрти закона били одобрени са незначајном већином и тек у затвореном режиму. Председнику Порошенку је пошло за руком да „провуче“ законе о Донбасу између осталог захваљујући везивању ове теме за ратификацију споразума о асоцијацији Украјине са ЕУ. Ипак у парламенту земље остало је много незадовољних. Између осталог, за сада је у главама украјинских политичара превладао здрав разум, на шта скреће пажњу бивши посланик Европског парламента из Летоније Алсександар Мирски.

Украјинске власти желе да врате Донбас. Али нико више не жели мртвачке ковчеге. Свима је јасно да само уценом и претњама Кијеву неће поћи за руком да обнови свој утицај у Донбасу. То што данас стране траже компромис – добар је, позитиван сигнал. Некоме је коначно прорадила глава. Мада не искључујем да се Кијев једноставно припрема да разреши ситуацију војним путем.

Не осећају посебан оптимизам поводом посебног статуса појединих региона Донбаса ни руководиоци самопроглашених република. Премијер самопроглашене Доњецке народне републике Александар Захарченко је изјавио да ће документу дати оцену тек пошто ступи на снагу. Са своје стране први потпредседник владе ДНР Андреј Пургин изразио је наду да закон о посебном статусу појединих региона Донбаса може да допринесе мировним преговорима.

При томе Андреј Пургин је назвао нонсенсом ситуацију када украјинска Рада доноси законе не за Украјину, већ за Донбас. Имамо свој парламент у те сврхе, изјавио је први потпредседник владе ДНР.

Треба се оградити од емоција и усвојити неке константе. Ми се нећемо одлучити ни на какве политичке савезе са Украјином. О федерализму и осталим –измима нема говора. Али веома пажљиво ћемо проучавати овај оквирни закон, тражити у њему додирне тачке за наставак могућих преговора, за решавање насушних питања. Треба зауставити хуманитарну катастрофу која се надвила над Донбасом.

У целини, са таквом поставком питања експерти се слажу. Они скрећу пажњу на то да су стране отишле предалеко. Тешко да ће закон о посебном статусу променити ситуацију у целини, сматра председник организације Руска заједница Украјине Константин Шуров.

Становници ЛНР и ДНР који су последњих пола године бранили своје право избора са оружјем у рукама, тешко да ће пристати на формулације Кијева. Зато што они не верују украјинској власти. Практично од самог почетка не поштује се режим прекида ватре. Сваким својим кораком Кијев показује да је расположен искључиво за војну варијанту решавања проблема, за то да подјарми и потчини. Сада он за то нема довољно снаге, али Кијев може да постигне своје ако очисти читав Донбас. Само бесмислено је спроводити изборе на спаљеној земљи. Нико неће доћи да гласа. Кијев треба да поврати поверење. Тада може да се учини следећи корак. А за сада становници Донбаса намеравају да живе по својим законима.

Закон о посебном статусу Донбаса неће приближити политичко разрешење конфликта у Украјини, пошто неће одговарати очекивањима већине локалних становника. Упоредо са тим, према мишљењу експерата, овај закон је корак за пребацивање конфликта у политичку раван. То је најважнији, ако не и једини задатак који стоји пред земљом утопљеном у дубоку социјално-политичку кризу. Посебан статус Донбаса може за извесно време да замрзне рат. А више се од њега и не очекује.

Глас Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *