ПЕЧАТОВА ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА: Марширала муфтијина гарда

Као својеврстан одговор, коментар или наставак виртуелног дијалога са темама и садржајем текстова које објављује „Печат”, на адресу [email protected] стижу писма, идеје и подстицаји читалаца. Објављујемо ово изузетно писмо, заправо осврт на једну актуелну тему нашег читаоца из Краљева – Славољуба Васојевића

Чуј, перформанс! Није то војска, каква војска кад нема оружја?! Можда је то предвиђено у некој следећој фази… Како може бити војска кад је предводи муфтија? Или су то можда будући Алахови ратници, као што неки погрешно мисле? Не, мени пре личе на подмладак Ханџар дивизије у оснивању. Они који су својевремено страдали за „истину, правду и достојанство“ свечано су дочекали фашисте 1941. у Новом Пазару и одмах написали писмо Павелићу и Хитлеру да их уврсте у своје борбене и друге редове. Коме ли ови данас пишу?
Како би било да кроз Пазар промаршира 1500 српских младића у шајкачама, униформама и са ознакама на капи из Првог светског рата на путу за Ђурђеве Ступове? Каже муфтија и његови да су униформе узели на реверс. Занима ме из којег магацина су их узели. Има ли тамо још понешто или су спремљене само униформе? Застава Санџака и грб су ту. Где се чува карта будуће државе Санџак?
[restrictedarea] Зукорлић је кренуо да ода пошту борцима за веру, који су страдали на правди бога. Не знам само за шта им одаје почаст, за оно што су са „Хајл Хитлер“ дочекали фашисте у Новом Пазару, за стварање Велике Албаније на челу са Аћиф-ефендијом или за убијање Срба и спaљивање њихових села у околини града? Понекад помислим да је шејтан ухватио муфтију и витла га около. Кренуо је у стварање државе Санџак, а да ставове није усагласио ни са Сулејманом ни са Џуџом. А богами ће морати да пита и ове у Великим Калифатима који данас ничу на све стране. Један Калифат да буде, а десет калифа, не иде то! Подржавам ја ваше замисли, али нисам сигуран да се крећемо у добром правцу. Можда се рачуна да се усаглашава у ходу. На кога да се ослонимо? Јесте ли сигурни да ће помоћи оних сто милиона Турака, Бакир од Босне, или они борци из Ирака и Сирије? Шта ћемо са финансијерима, да се не наљути Арабија? А Запад? Није довољно заклонити се само оним перформансом. Ствари се брзо мењају.
Кажете да 1944. године нису побијени сарадници фашиста, него елита Срба муслиманске вере. Не знам шта ће рећи на све то антифашисти и елита Бошњака која је створена у социјализму, а шта европски оријентисани Бошњаци. А можда би за понешто требало питати Србе и Црногорце? Или су они унапред смештени у отписане? Куда све то води, ефендија?
Кажете да још није створена енергија за освету. Опасна ствар! Шта ако почне да делује нека противенергија. Ево мој случај. Ти твоји шехиди су 1943. године убили моје деду и бабу, на кућном прагу, комшију Светозара, заклали деду Лазара и његовог десетогодишњег унука. Да не бројим даље. Боли. Не ваља да се подсећам. Спалили читаво село. Све би побили, него су побегли. И тако свуда по околини твоје будуће престонице. Бојим се те енергије. Не откопавај гробове, муфтијо! Не уздај се ни у Хашима Тачија, ни у војску Сулејмана Величанственог из 16. века, не прави несрећу међу братским народима. Опасне су поруке које шаљеш, као и манипулација том децом. Зашто лажеш и фалсификујеш историју? Какви Бабуни, какви богумили, Илири?! Пишете погрешну историју. Правите Зелену трансверзалу, уместо да правимо Ибарску магистралу. Фалсификујете и лажете. Зар лаж приличи честитом и правом муфтији и ефендији?!
Овај муфтија сеје обмане. У Гласу ислама подвлаче да желе да се разликују од Срба. Нека се разликују, нико нема ништа против тога, али је крајње време да муфтија престане да лаже своје присталице. У том гласилу тврде да су Бошњаци пореклом Илири. После тога да су Бабуни, богумили, праунуци Кулина Бана. Иза тога он говори о некаквом европском путу, а сања џамахирију у којој ће ведрити и облачити са своје четири жене и четири џипа. Прича о угрожености муслимана – лаж. Он призива сукоб и уздаје се у моћне заштитнике. Све друго је само параван. Он заборавља да је и сам у својој суштини Србин муслиманске вере. Загледан у вечност и висине, он превиђа да кола могу да се окрену низа страну. Немојте да се после бавимо пребројавањем жртава, тражењем кривца и да се уздајемо у неправде Хашког трибунала.
Зукорлић „игра“ на поделе. Добро је уочено да муфтија, користећи права на мањинску самоуправу, тражи федерализацију Србије. Међутим, нису у праву они који тврде да муфтију нико не подржава. Пред том подршком не треба затварати очи. Подржавају га они момци што су спалили заставу Србије, каменовали аутобус, многобројна публика која на утакмици Турска – Србија листом навија за Турску. Има их још који се спремају за будуће инциденте што ће „угроженост Бошњака“ извести на међународну сцену, па им неће бити довољан ни „највећи степен аутономије“ за који свет зна. Муфтија иде утабаним косовским путем и тачно зна шта је следећи потез. Велико је питање да ли смо ми извукли довољно поука из косовског случаја.
Немам ништа против ислама и схватам га као интимну ствар сваког појединца, али се питам где ћемо стићи ако кренемо путем који трасирају Зукорлић, Угљанин и онај Џуџа. Њихове тежње су јасне: по косовском сценарију, постепено од Рашке области створити државу Санџак, припојити је унитарној Босни у којој се Срби неће ни за шта питати, затим преко посебних веза са Турском обновити у неком виду Османско царство. До тада ће ваљда и Турска скренути са Ататурковог пута. Они теже да у живот Бошњака врате старе исламске законе. Куда то води? У потчињавање немуслимана, у неки будући сукоб на чијем ће челу марширати Зукорлић са својом гардом. Не знам само ко ће бити са друге стране. И наравно, све време има да се труби о угрожености, неслободи и људским правима Бошњака. Прошло је на Космету, што не би и овде?!
Сматрам, такође, да нема ничег увредљивог за Бошњаке да својој деци објасне да су им преци Немањићи, а не саудијски принчеви и ирански ајатоласи, да се од Срба разликују само по вери, да их вехабије и муфтије враћају у средњи век. Срби треба да буду свесни да има много подстицаја са стране на сепаратизам и стварање још неких државица на Балкану. Постоје ту разни интереси и традиционална пријатељства у гашењу, сужавању, смањивању и слабљењу Србије.
Муфтијини Бошњаци треба да промене стратешки правац. Уместо да буду муфтијино стадо, поклоници Угљаниновог сепаратизма и следбеници оног Џуџе могли би да се окрену према Србима, са којима имају заједнички корен, традицију, обичаје и језик. То једино води следеће генерације према добру.
[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *