НЕНАД ПОПОВИЋ: Нема економског раста када се губи национално достојанство

Са одласком Коштунице из Демократске странке Србије, нажалост, ДСС какав је раније постојао – престао је да постоји. Нисам себе видео као део новог ДСС. Зато је било логично да кренем својим политичким путем… Главне одреднице СНП биће државотворност и економија. То су две стране исте медаље. Само јака држава може да развија своју економију, а само успешна економија може да буде темељ дугорочне заштите државних и националних интереса једне земље

Разговарала ЉИЉАНА БОГДАНОВИЋ

Донедавно један од најистакнутијих и најпопуларнијих чланова ДСС и бивши потпредседник те странке, као и потпредседник Народне скупштине Републике Србије и председник Посланичке групе пријатељства са Руском Федерацијом Ненад Поповић основао је нову странку – Српску народну партију. У разговору за „Печат”, он објашњава разлоге за ову одлуку, као и своје виђење актуелних прилика у српском друштву и држави.
Важили сте за једног од политичара по којима је ДСС биo препознатљив. Многи су у вама видели и потенцијалног наследника Војислава Коштуницe. Зашто сте се одлучили да оснујете нову странку?
Ја сам у ДСС дошао због Војислава Коштунице, кога изузетно ценим. Са одласком Коштунице из Демократске странке Србије, нажалост, ДСС какав је раније постојао − престао је да постоји. Нисам себе видео као део новог ДСС. Зато је било логично да кренем својим политичким путем. То је наставак пута аутентичног ДСС, али са једним додатком, а то је модеран и динамичан приступ политици који је ДСС недостајао. И они који су поштовали идеолошку принципијелност ДСС замерали су му недостатак прагматизма и ефикасности. Потребан нам је активан приступ усредсређен на реализацију програмских начела, а не само њихово теоријско заступање.
[restrictedarea]

Из вашег одговора видимо да СНП доживљавате као наследника изворног ДСС. У чему ће се те две странке ипак разликовати?
Ми ћемо остати доследно евроскептична партија, али не желимо да то остане само наш начелан став, већ желимо да то буде одраз воље народа. Зато намеравамо да отворимо расправу о томе, да се чују мишљења и за и против, при чему смо уверени да ће наши аргументи против приступања ЕУ надвладати у таквом дијалогу. Мислим да није циљ да се српско друштво дели око ЕУ, већ да заједнички тражимо најбоља одржива решења. А о њима коначну реч треба да дају грађани. Зато се залажемо око одржавања референдума на којем грађани треба да се изјасне да ли желе наставак европских интеграција или не. Акценат ћемо у још већој мери ставити на економију. Економски програм изворног ДСС, у чијој изради смо учествовали не само моји сарадници и ја већ и бројни привредници, професори и економисти, желимо да у што већој мери операционализујемо. Поред осталог, акценат желимо да ставимо на развој економске сарадње са Русијом, у којој у будућности видимо највећу развојну шансу за оздрављење националне економије.

Кад смо већ код Русије, пре извесног времена српска јавност се изненадила када вас је видела на састанку српског министра трговине Расима Љајића и руског министра пољопривреде Николаја Фјодорова у Москви. Како објашњавате своје присуство на том сусрету?
Руски министар пољопривреде Фјодоров је мој пријатељ већ 20 година. Када је настао проблем са извозом свињског меса у Русију, потпредседник владе Расим Љајић замолио ме је да му помогнем да се хитно састане са Фјодоровим. Наравно да сам прихватио да помогнем, као што сам то чинио увек до сада и као што ћу наставити да чиним у будућности, без обзира ко је на власти. Интерес Србије је био да се извоз меса настави и то смо успели да постигнемо на поменутом састанку. Србија у овом тренутку има велику шансу за извоз хране и пољопривредних производа у Русију. Посебно када је реч о извозу меса. Навешћу само податак да је извоз сухомеснатих производа из Златиборског округа у Русију порастао чак 300 одсто у односу на прошлу годину. Имамо историјску шансу за извоз меса у Русију, али проблем је што немамо довољно стоке. Сточарство је потпуно замрло у Србији, а зна се да без развијеног сточарства не можемо да имамо развијену пољопривреду. Србија сваког месеца увезе 2.000 свиња из Хрватске и Мађарске. Број крава и стеоних јуница за последњих 10 година смањен је за око 250.000 грла, а крмача за близу 400.000 грла. Потребна нам је државна стратегија за развој сточарства.

Где још видите простор за развој економске сарадње са Русијом?
Наша земља је једина земља у Европи која има бесцарински споразум са Русијом. Тај споразум нам омогућава да готово све домаће производе извозимо у Русију без царина. То значи да смо ми на руском тржишту у старту јефтинији за 15 до 20 одсто у односу на произвођаче из других земаља. Морамо у већем обиму да користимо предности овог споразума. С друге стране, бесцарински споразум са Русијом је наша највећа шанса за привлачење страних инвестиција, поготово сада када је Русија увела санкције ЕУ. Произвођачи из ЕУ, сада више него икада пре, имају интереса да дођу у Србију како би одавде пласирали своје производе на велико руско тржиште. И пре него што је Русија увела санкције ЕУ, овај споразум је довео норвешки „Грундфос“ у Инђију, немачки „Фалке“ у Лексовац и Врање, француски „Таркет“ у Бачку Паланку, италијански „Рил-нитинг“ у Гајдобру, „Голден лејди“ у Лозницу… Данас ове компаније директно и индиректно запошљавају неколико хиљада људи у Србији, а њихови производи се налазе на листи првих десет производа које највише извозимо у Русију. Области са највећим потенцијалом за сарадњу како у погледу извоза, тако и у погледу привлачења инвестиција свакако су пољопривреда, прехрамбена индустрија, машиноградња, енергетика, саобраћајна, текстилна и дрвна индустрија. Такође, наша наменска индустрија сигурно има шта да понуди руским партнерима, док се потенцијал истраживања и развоја, као и могућност заједничког изласка на трећа тржишта, са Русијом као партнером у овој области, вишеструко увећавају.

Поменули сте сарадњу у наменској индустрији, а шта мислите о сарадњи у области одбране, будући да Србија већ има такву сарадњу са војним савезом НАТО?
Сарадња са Русијом у области одбране била би веома корисна за нашу државу и војску. Пошто је Србија војно неутрална земља, залагаћемо се да се симетрично појача сарадња са руским војним панданом НАТО, а то је ОДКБ, односно Организација за колективну безбедност и сарадњу. По узору на програм „Партнерство за мир“ у оквиру НАТО, Србија треба максимално да повећа сарадњу са руском армијом.

Потпуно је јасан став према Русији, али нам појасните додатно однос према ЕУ.
Немам шта да кријем, ја сам евроскептик, или да будемо прецизнији − еврокритичар. Ствар је у томе да не одбацујем евроинтеграције a priori, већ мислим да оне из економских разлога за Србију нису добре. Наша намера није да се слепо залажемо за било каква начела, већ да наша политика излази из чистог рачуна шта је за Србију добро. Ми не одбацујемо нужно европске интеграције, већ чињенично утемељено сматрамо да то у овом тренутку није добро за Србију. Желимо да отворимо расправу о томе како бисмо видели шта је најрационалније за државу, уместо наметања чисто идеолошких решења. Није посао политичара да се утркују у томе ко гласније узвикује пароле, већ да систематски трагамо за оним што је најкорисније за нашу нацију.

Вероватно нема разлога да вас питам да ли сте против уласка у НАТО или не, јасан нам је ваш став, али није неважно да чујемо и образложење.

Наравно да смо против уласка Србије у НАТО. Као и већина грађана, не могу да замислим да у Србији стоје НАТО ракете окренуте према Русији. Не видим какве би користи имала Србија од уласка у војну структуру која не служи српским већ туђим интересима. За нас је најбоље да останемо војно неутрални и за то ће се СНП снажно залагати.

Више пута сте повезивали економију и државотворни приступ политици. Било би добро да нам тај приступ конкретније представите.
Главне одреднице СНП биће државотворност и економија. То су две стране исте медаље. Само јака држава може да развија своју економију, а само успешна економија може да буде темељ дугорочне заштите државних и националних интереса једне земље. Погледајте Русију из деведесетих година. Када ова земља није водила рачуна о заштити државних интереса, она није ни могла да има јаку економију. Са доласком Путина, који је почео да штити руске државне и националне интересе, економија је почела да јача. Данас је Русија најбољи пример да нема економског раста када се губи национално достојанство.

Какав је став СНП о Косову и Метохији?
Непотребно је рећи да је за мене Косово и Метохија неодвојиви део Србије и да ће то увек бити. Али хајде да видимо шта можемо да учинимо да наш народ на Косову буде у што бољем положају и да тамо буде што више Србије. У околностима у којима се налазимо кључ за то је, ипак, економија. Ми морамо доследно да инсистирамо на заштити наших економских интереса на КиМ. Србија је уложила преко 17 милијарди долара у привреду и инфраструктуру на КиМ. То је чињеница и аргумент који нико не може да оспори. Право својине је апсолутно и неприкосновено право у свакој земљи, а познато је да управо САД највише инсистирају на тим принципима. Морамо да се залажемо за то да се, поред правних и политичких аргумената, отвори расправа и о овим економским аргументима, који су без сваке сумње на страни Србије.

Ово објашњење је ипак непотпуно без вашег става о Бриселском споразуму.

Да сам ја био тај који је доносио одлуку, сигурно не бих потписао Бриселски споразум. Ипак желим да на ту ствар гледам објективно. Сви знамо ко је малим корацима довео до тога да и пре формалног потписивања споразума већ заживи његова суштина. Власт коју је народ изабрао 2008. године победила је са идејом да се дигну руке од КиМ и политике какву је водила претходна влада Војислава Коштунице. Од пристајања на Еулекс, преко фарсе са обраћањем и резолуцијама у Генералној скупштини Уједињених нација, па све до успостављања такозваних административних прелаза, све то је водило до минимизирања улоге Србије на КиМ. Када се тако национална кола гурну низбрдо, тешко их је зауставити. Тако смо и стигли до Бриселског споразума.

Какав ће однос СНП имати према влади? Шта им највише замерате?
Ми смо опозиција. Задатак опозиције је да критикује власт. Ми ћемо то и чинити, али не острашћено, већ аргументовано. Циљ нам је да критикујемо владу не само ради критике већ како би друштво дошло до што бољих решења. Оно што, свакако, заслужује критику јесте неефикасна економска политика владе. Ја сам против мера штедње и стезања каиша. Стезање каиша долази у обзир само у условима динамичне привредне активности. Нама су сада потребне развојне мере које ће покренути привреду, јер једино то може да доведе до запошљавања и раста стандарда грађана. У исто време, неопходна је интензивнија и свеобухватнија борба против сиве економије, која уништава часне произвођаче. С друге стране, не могу да не споменем питање курса динара, који се вештачки одржава, наносећи тиме штету националној економији. Курс динара мора да буде у функцији извоза и развоја домаће привреде, а не као што је сада, у интересу извозног лобија.

Да ли постоји нешто у раду ове владе што бисте оценили као позитивно?
Морам да подржим државотворни однос ове владе према Русији. Влада није увела санкције Русији и потписала је Споразум о изградњи „Јужног тока“, што је у најбољем интересу државе и грађана. Лично сам био упознат са тим под каквим је притиском била влада да то не уради и то морам да поштујем. Такође, желим да нагласим изванредан значај најављене посете руског председника Владимира Путина Србији. Та посета доноси Србији не само политичке већ и изражене економске ефекте, које ће моћи да осете сви грађани Србије. На крају, то је снажна порука подршке народу Србије који има неподељене симпатије према Путину и Русији.

Једно од начела у иницијативи за оснивање СНП односи се на децентрализацију и давање ширих овлашћења локалним самоуправама. Да ли ће то бити један од праваца ваше политике?
Свакако. Мислимо да је ово питање веома важно и желимо да о њему отворимо расправу у јавности. СНП ће се залагати да функције власти буду максимално децентрализоване, односно да јединице локалне самоуправе добију шира овлашћења и пуну самосталност у располагању стеченим добрима. Постоји јако пуно способних и квалитетних људи, председника општина у Србији, којима треба дати више простора да учине нешто за своје средине. Локална власт је формирана од локалних људи, који најбоље познају све специфичности једне локалне средине и њених грађана. Најбољи пример шта може да уради једна локална самоуправа, ако су на њеном челу способни и вредни људи, јесте општина Чајетина. Када дођете на Златибор, то је као да сте у Швајцарској. За то је најзаслужнији председник општине Чајетина Милан Стаматовић, који је заједно са својим сарадницима учинио ову општину инфраструктурно, привредно и административно једном од најразвијенијих општина у Србији. То је модел локалне власти какав ми желимо да подстичемо.

Да ли би СНП подржала најављено удруживање опозиције?

Данас су опозиција чак и они који су, по нама, најкривљи за Бриселски споразум. Желимо да сарађујемо на државотворним принципима и да сарађујемо само са онима којима је Србија изнад свега. У овом тренутку, сва наша енергија усмерена је на организационо јачање и ширење наше политике међу грађанима. Тек када своју политику будемо представили народу, моћи ћемо да разговарамо са потенцијалним партнерима на бази те политике. Није нам циљ обједињавање опозиције по сваку цену само како бисмо се докопали власти, неопходно је да постоји програмска блискост. Сви смо ми ту да учинимо нешто за своју земљу, а не да је користимо само као одскочну даску да градимо своје политичке каријере.

Кроз ваше одговоре провејава тежња ка националној интеграцији и превазилажењу подела.
Ми смо један од ретких народа који око најтежих изазова тешко постиже национални консензус. То морамо да мењамо. Србија и Српство морају увек да буду изнад наших партијских и личних интереса. Државу ни због чега не смемо да запоставимо, а све наше странке искључиво имају смисла ако су у функцији њеног развоја и успеха. Зато желим да порука мог политичког деловања буде превазилажење опасних подела и националних раскола. Имамо право и потребу да сви мислимо својим главама, али не смемо да у то уносимо негативан набој и да једни друге због различитих схватања мрзимо. Ваљда свима треба да нам буде циљ јака Србија и заштита наших националних интереса.

Какав је ваш однос према српском питању и заштити права наших народа у региону?
За мене је Република Српска западна српска држава, једнако важна као и Србија. Ја сам патриота из српског народа и Републике Србије и борићу се за заштиту интереса наше нације у целини. Очување државности Републике Српске на дејтонским принципима, отуда, мора да буде наш приоритет колико и борба за заштиту територијалног интегритета Србије. Слично мислим и о српском питању у Црној Гори. За мене је Црна Гора српска земља и морамо се много више борити за очување њеног историјског српског карактера и права нашег и даље национално свесног народа у Црној Гори. Борићемо се и за побољшање статуса српског народа и даље угроженог у Хрватској. Да не запоставимо ни своју дијаспору. Милиони Срба живе расути од Аустралије до Америке, инсистираћемо на разради стратегије за јачање веза између српске дијаспоре и њихове матичне државе Србије.

После овог вашег излагања о српском националном питању, не могу да пропустим а да вас нешто не питам о демографској политици. Сваке године нас 40 хиљада умре више него што се роди. Шта мислите да у том погледу треба радити и како се против тога борити?
То је горуће питање, чији значај надилази сва друга питања. Шта нам вреди било шта друго, ако нас не буде. Зато је крајње време да се држава Србија систематски позабави активним вођењем политике демографске обнове. Ту не треба измишљати рупу на саксији. Имамо изванредан руски пример подстицаја наталитета, о којем је „Печат“ и раније писао. Русија је разрадила концепт који се показао као успешан и за мање од пола деценије, од демографски девастираног друштва сличног Србији, готово успела да изједначи наталитет и морталитет. Неко ће рећи да Србија за то нема пара. Има. За то увек мора да се нађе новац. За разне непотребне проевропске пројекте држава издваја доста новца из буџета. Већ то би био добар основ да почнемо да се бавимо демографском обновом. Нека бројне невладине организације које овде функционишу као лобисти Европске уније финансира Брисел, а не Србија. Србија мора да штеди, али на опстанку нације не сме да се штеди.

И на крају, како гледате на украјинску кризу и питање Крима?
Разумем званичну политику Београда иако је лично, за мене потпуно легитимна воља народа Крима изражена на референдуму да уђе у састав Руске Федерације. Код нас се можда недовољно зна да је Крим административном одлуком Никите Хрушчова 1954. истргнут од Русије и предат Украјини, упркос противљењу већинског руског становништва. За мене је Крим увек био, јесте и биће саставни део Русије, као што је Косово саставни део Србије.

______________________________________________________________________________

 „ОД НАРОДА − ЗА НАРОД“
ИЗ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ОСНИВАЊЕ СРПСКЕ НАРОДНЕ ПАРТИЈЕ

Забринути за тешко стање у којем се налазе српско друштво и држава, свесни дубоке економске кризе и пада стандарда грађана, опредељени за политички, привредни и социјални препород Србије, окупљамо се око иницијативе за оснивање Српске народне партије.

Покрећемо ову иницијативу са циљем да изградимо економски развијенију, просперитетнију, друштвено праведнију, бољу и срећнију Србију.

Желимо да у здравом политичком надметању, сложно, користећи сва своја знања, време и енергију, помогнемо српском народу да живи боље и сигурније.

Крећемо од народа − за народ!

Основна начела Српске народне партије

– Српска народна партија биће странка националног и демократског опредељења.

– Као народна партија СНП ће окупљати и заступати интересе свих слојева грађана Србије.

– СНП ће се залагати за владавину права и једнаку примену закона за све, независно од интереса странака на власти, појединаца или било које интересне групе.

– За нас право неповредивости приватне својине представља основ правне сигурности сваког демократског и просперитетног друштва.

– Програм СНП темељиће се на начелима одговорне националне и државотворне политике.

– Економска политика СНП биће усмерена ка развоју тржишне и друштвено одговорне економије чије ће тежиште бити стављено на подстицање развоја малих и средњих предузећа и предузетништва.

– СНП ће се залагати за вођење уравнотежене спољне политике која на прво место ставља економске интересе грађана Србије.

– У будућности видимо Русију као једног од најважнијих политичких и економских партнера Србије. Сматрамо да Србија у својој прошлости није имала ближег пријатеља од Русије, нити је имала савезника са којим су њене везе кроз историју биле дуготрајније, садржајније и разгранатије.

– Наш став према европским интеграцијама темељи се на начелима евроскептицизма. Као народна партија СНП ће захтевати да грађани Србије буду упитани да ли желе да наставе путем ка чланству у Европској унији или не. То питање је најбоље разрешити референдумом као највишим изразом демократије и демократских процедура.

– Српска народна партија пружаће снажан допринос заштити интереса и очувању идентитета Срба у региону и доследно ће се залагати за очување и јачање веза између матице и српског народа у дијаспори. Посебно наглашавамо бригу о Србима у Црној Гори која историјски гледано представља део српског етничког и културног простора.

– За Српску народну партију очување Дејтонског споразума и просперитет Републике Српске представља стратешки национални интерес Србије и српског народа.

– СНП види Косово и Метохију као саставни и неотуђиви део Србије. Србија мора доследно да се залаже за заштиту својих економских интереса на Косову и Метохији.

– Политика СНП у области одбране засниваће се на начелима војне неутралности. Србија треба да пружи активан допринос глобалној безбедности, али да остане војно неутрална и одбаци чланство у војном савезу НАТО.

______________________________________________________________________________

ПОТПИСНИЦИ ИНЦИЈАТИВЕ
„Од народа за народ“ − порука је Иницијативе за оснивање Српске народне партије (СНП) коју су на Златибору потписали чланови Иницијативног одбора. Уз Поповића, Иницијативу су потписали Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, Зоран Видановић, председник општине Нишка Бања, бивши посланици и функционери ДСС, Јован Палалић, Бојана Божанић, Александар Пејчић, оснивач „Грађанске алтернативе“, Горан Мандић, политички филозоф Богдана Кољевић и други.

______________________________________________________________________________

 БИОГРАФИЈА

Оснивач Српске народне партије др Ненад Поповић рођен je у Тузли 1966. године..
Дипломирао на Машинском факултету у Београду. Магистрирао и докторирао на Економском факултету у Москви. Предавач на Економском факултету московског државног Универзитета „Ломоносов“.
Власник међународне компаније „АБС електро” са седиштем у Москви, која запошљава преко три хиљаде људи. Ова компанија бави се производњом електротехничке опреме и развојем напредних инжењерских решења за електроенергетику, бродоградњу, као и за гасну, нафтну и рударску индустрију.
Председник Фондације „Руски некропољ“ из Београда, која је била носилац пројекта обнове Меморијалног комплекса Споменика „Руски некропољ“ на Новом гробљу у Београду.
Председник Почасног савета Друштва српско-руског пријатељства.
Члан Управног одбора међународног Фонда Јединства православних народа.
Као потпредседник Скупштине Србије био један од главних посматрача изборног процеса на референдуму о присаједињењу Крима Руској Федерацији.
Носилац више одликовања од којих су најзначајнија:
Орден пријатељства за посебан допринос у развоју економских и друштвених веза Србије и Русије, који додељује председник Руске Федерације;
Орден Светог Саве другог степена за обнову и јачање вере и цркве у Србији, који додељује Његова светост патријарх српски;
Орден Светог Данила Московског за духовни препород Русије, који додељује патријарх московски и целе Русије;
Орден Преподобног Сергеја Радоњешког за посебан допринос развоју односа и зближавању православних народа, који додељује патријарх московски и целе Русије.
[/restrictedarea]

 

32 коментара

 1. Istina je da se taj autentičan DSS prepoznaje kod Popovića. Državotvorna politika jeste spas Srbije. Moramo da se okrenemo stvaranju jake države koju će voditi naši ljudi, naše firme, naše institucije. To treba da jačamo.

 2. ДСС-у је недостајао прави начин представљања своје политике, која је иначе у начелу исправна.

 3. Nenad bi mogao da tu drzavotvornu politiku predstavi na dobar nacin, uostalom videcemo u narednom periodu.

 4. Realno, politika Koštuničinog DSS je uvek bila okrenuta ka Srbiji i Srpskom narodu. Jačanje domaće privrede i ekonomije je nešto što će oporaviti državu.

 5. Voja dobro zna koliko je DSS izgubio njegovim odlaskom.

 6. Ukoliko stvarno uradi ovo što zaista priča, neće biti loše!

 7. dss je odavno mrtav, a ovaj pokušaj gospodina popovića vidim kao poslednju šansu za taj deo desnog spektra.

 8. Zаштите државни и национални интереса nase земље!

 9. Napokon da se neko seti da se bavi ekonomijom ove drzave.

 10. Sve u svemu dosta teoretisanja treba raditi i postovati volju naroda.Program sastavljen od strane strucnjaka i profesora iz raznih sfera privrede.Podrzavamo.

 11. Treba se boriti za Srbiju, za vredne i radne ljude, za one koji su sve stvorili sami.

 12. Rusi su nam oduvek i bili najjaci saveznici kako politicki tako i ekonomski.

 13. Popovic mi vraca nadu da u ovoj zemlji moze nesto da se promeni. Podrzavam njegovu ideju!

 14. Izgubili smo nacionalni identitet pokusavajuci da se prikacimo Evropskoj uniji i nista.Daj onda da radimo tamogde imamo prodju.

 15. dosta je više prazne političke priče, vratimo se ekonomiji. u suprotnom, propast.

 16. Obican radnik ili poljoprivrednik nema uticaja na desavanje na srpskoj politickoj sceni. Ajde da se nesto konkretno uradi za srpskog seljaka i radnika.

 17. Ljudi koji su sve što imaju stekli pošteno i svojim radom zaslužuju poštovanje. Ako neko zaista hoće da se bori za vredne ljude, ima svu moju podršku!

 18. Ne samo vredni radnici, već i oni koji su se školovali za posao, a ne mogu da ga nađu jer ne žele da se učlanjuju u kojekakve stranke zaslužuju svoju priliku. Prema tome, sveko ko će se potruditi da njima bude bolje zaslužuje moju pažnju.

 19. Bilo je i vreme da se konacno osnuje narodna partija. Odavno sam navijao da se Popovic odvoji i krene sam.

 20. Ma znam čoveka, misli dobro svima, potpisujem.

 21. Verujem da ce se pokazati na pravi način, tako da ne sumnjam u njegovu politiku i trud koji će da uloži.

 22. Mislim da uspjesan privrednika kao sto je Nenad Popopovic moze da izvuce Srbiju iz teske ekonomske situacije.

 23. Сви досадашњи коментари су кратки навијачки. ДСС је била на власти заједно са Гос, Поповићем незнам његову почетну ангажованост у ДССу. Причасе о пословном човеку, ALLRIGHT где и
  како је постао материјално имућан. Привредно предузеће МИНЕЛ и његова РАСПРОДАЈА какво је учешће имао Ненад Поповић у томе.Рокфелери, Ротшилди у генерацијама стварали су своје империје капитала и власти. Зашто то велико пословно искуство није реализовао у ДССу и у оно љубавно време са ДС и Жутима. Које
  кочио напредак у Србији. Зашто су шутнули СРС онда када је било могуће више се везати са Русијом. Гласао сам за ДСС јер сам мислио да НАЦИОНАЛНА СВЕСТ ПОБЕДИ а испало је дасу ЖУТИ били вештији у политици преваре народа. Предраг има шансу ако чврсто стоји уз Русију и ЕВРО АЗИЈСКО повезивање то мора бити стална тема у јавном животу Србије. СНС је завршава на сметлишту историје.

 24. DSS je sa odlaskom Kostunice prakticno prestala da postoji. Nadam se da ce Popvic da svoju politiku da vodi u istom pravcu. Nasi interesi su najbitniji, a nas najveci interes je ekonomija.Popovicevo odvajanje vidim kao neminovno.

 25. U principu, SNP se drzi osnova DSS-ove politike, s tim sto su ipak nekako pametniji, tj. racionalnije gledaju na ono sto se desava i izgleda da su spremni da vode pragmaticniju politiku, a to je najvise falilo DSS-u. A i Popovic je vodeci svoju firmu pokazao da se dobro snalazi u privredi, za razliku od politicara koji nemaju dana radnog staza.

 26. sada kada nema kvalitetne opozicije, Popović bi mogao da se tu pozicionira jako dobro, s obzirom na to da je jedan od retkih domaćih političara koji nije na lošem glasu, a i kojeg privrednici veoma cene!

 27. Podrzavam gospodina Popovica 100%.
  Samo DOMACIN spasava ovakvu prevarenu i napacenu Srbiju,a domacin je onaj koji:
  -zna da prvo SEBE zbrine,profesionalno,mentalno,moralno i materijalno,da se pozicionira u profesiji,da bude uspesan…
  -da zbrine PORODICU,da je ne upropasti,da je ne zaduzuje…
  -da brine o KOMSIJAMA,da neguje normalan odnos i medjusobno uvazavanje…
  -da brine o DRZAVI…na svakom svom poslu i zadatku…
  -da kao Srbin,brine o svojoj VERI i SPC…O KOSOVU,REPUBLICI SRPSKOJ,Podgrmecu,Petrovcu,Drvaru,Grahovu…o SRPSKOJ KRAJINI u Hrvatskoj ,O RUSIJI(uvek)!
  Onaj ko to sve moze,a nije lako,moze USPESNO da vodi politiku.
  Trazio sam Srpsku Narodnu Stranku na internetu,ali nisam nasao,osim raznih vesti,njihovu adresu…
  Nemojmo u olujnim vremenima traziti ispeglano necije odelo…pogledajmo kakvo je nase.
  Komunizam je unistio Srbiju i Rusiju,unistio je prijateljstvo i saveznistvo Srbije i Srba sa Zapadom,UNISTIO JE SVE.
  Zato tu neman,koja se objektivizuje u nekoj nostalgiji za “zajednickom drzavom”,pa i kroz koncept “evropskih integracija” i siri oprostaj nasim dzelatima,i “resetovanje proslosti” i sta sve ne…svaka partija,posebno SNP,mora da kriticki smesti u duboku proslost srpskih pokolenja i svake srpske buduce politike.
  Srbiji treba ovakva politika gospodina Popovica ,koja istice nacelo,I SRBIJA I RUSIJA…i daj Boze da ona uzme zamah…I VLAST.

 28. Podrzavam trgovinu sa Rusijom, sada je pravo vreme da iskoristimo situaciju u vezi sa EU. Samo da nas ne nateraju da odustanemo od toga. Ovima na vlasti trenutno je bitna samo EU, a nama je uvek bila Rusija bliza.

 29. velja bogatic

  nadam se da ces opravdati ocekivanja tvijih sledbenika. Podrska iz bogatica

 30. ДалиСве зависи од ташне и папира које ће Гос, Путин метнути на СТО. Дали је политичка власт спремна да схвати да нам једини спас
  у ЕВРО АЗИЈСКОЈ САРАДБИ где је Русија најснажнија у сваком погледу.Сва матријална добра налазе се у том огромном простору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *