Нека остане Б92, Србија не мора

На петицију бивших радника и сарадника „деведесет двојке“, редакција „Печата“ решила је да узврати противпредлогом

Пише МИОДРАГ ЗАРКОВИЋ

Редови који следе са телевизијом имају само посредне везе, и то зато што су објављени на званичном сајту Б92, куће првенствено познате по свом телевизијском програму. Ипак, било би гре`ота да прођу незапажено, а пошто ни у „Печату“, ни у новинарству уопште, још није установљена рубрика „Интернет критика“, можда није превелики прекршај уколико буду разматрани на овом месту.
Елем, у оквиру дела сајта посвећеног недавно завршеном Светском првенству за кошаркаше, Б92 је као подсећање објавила низ чланака о ранијим планетарним шампионатима. Осврт на СП из 1998. године, које је било одржано у Атини, започет је следећом реченицом, која читаоце одводи у још даљу прошлост:
„После драматичног и емотивног континенталног турнира који је ставио трајну мрљу на српско-грчке односе после понашања атинске публике у финалу и током церемоније, Мундобаскет је прошао прилично тихо, због околности у којима се играо.“
Тај „драматични и емотивни континентални турнир“ који се помиње је, наравно, чувено Европско првенство 1995, које је такође било одржано у главном граду Грчке. Обратите пажњу на то да је, према Б92, тадашње понашање атинске публике оставило „трајну мрљу на српско-грчке односе“. Можете ли да замислите текст на Б92 који би, рецимо, оценио да је срамотно понашање хрватске репрезентације – која је на том истом Европском првенству из 1995. напустила постоље – заувек нагрдило српско-хрватске односе? Тешко. Српско-хрватски односи нису ватра на коју би Б92 доливао уље некаквим подсећањем на хрватске безобразлуке и дрскости. Али зато Б92 по односима Србије и Грчке гази без икаквог зазора и смешта их међу трајно замрљане. Могу ли овако различити приступи бити објашњени тиме што су Грци иначе веома пријатељски настројени према Србима са којима никада нису имали никакве спорове – што је све супротно од историјских и савремених искустава са Хрватском?
***
Кад смо већ код Б92, протеклих дана се огласила скупина од 26 бивших радника – новинара и уредника – и сарадника ове куће, петицијом садашњим власницима, грчкој компанији „Антена груп“, у којој негодују због концепта, вредности које промовишу и приступа правцима развоја. Наравно пуни разумевања, каквима их је бог иначе направио, ови врли појединци не оспоравају „Антени“ право да води Б92 како сматра за сходним, али, да би се обезбедио „дигнитет имена Б92“ и очувала „историјска улога коју је имао“, предлажу:
„Ми, потписници ове петиције, тражимо од Вас да медијској кући Б92 промените име и тиме сачувате успомену на све оно што су многи од нас уложили како би Б92 постао један од водећих информативних брендова у Србији и региону.“
Управо због те „историјске улоге“ коју је Б92 обавио у протеклих 25, а нарочито у последњих 15, година, „Печат“ иступа са нешто другачијим предлогом: да се назив промени држави.
Наиме, средина у којој Б92 може некажњено да ради све што му падне на памет, да следи своје препознатљиве концепте и промовише пригрљене му вредности, не заслужује да се зове Србија. Тај назив – Србија – носи са собом значајно већи „дигнитет“ (по српски: достојанство) и има далеко већу историјску улогу, него што то може и да сања медијска кућа која увек и једино заступа стране, нимало пријатељске интересе, најчешће по цену основних политичких слобода, а и здравог разума. Пошто су већ политичке и друштвене „елите“ једногласно одушевљене штеточинским деловањем Б92 (које је готово свакодневно зачињено клеветама, лажима, измишљањима, злурадим тумачењима и другим нападима на национални понос), онда би заиста био ред да се, ради чувања успомене на Србију, оваквој држави промени назив. При чему би сви који се диче „достигнућима“ Б92, у своје подвиге ваљало да уврсте и ту измену – вала су разарању Србије допринели више него ико.
***
Онолико се цела земља обрадовала успесима кошаркашке репрезентације, а нико да се сети да честита можда и најзаслужнијем појединцу: Петру Денди, коментатору РТС-а. Свака му част за избор мечева које је преносио у завршници Светског првенства! Ко разуме, схватио је.

2 коментара

  1. Бог се пише великим словом.

    Није да кудим, Печат прочитам од корица до корица па понекад нађем и неку грешку.
    Хвала Вам што постојите.
    свако добро желим

  2. Ništa novo od B92! Ako je i ostavilo “traga” na srpsko-grčke odnose, Srbi su ti koji očekuju izvinjenje! Ne znam sa kojom emisijom mogu da se podiče! Sve palanački trivijalno! Gledanost zanemarljiva, sem ponekad sportskog dogadjaja! Da to saznate, dovoljno je na trenutak se zadržati na njihovom kanalu! Ponižavajuće!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *