Луганск, Украјинци се повлаче

Украјинске снаге су се повукле са главног аеродрома у Луганску, на истоку Украјине, након што су претходно добили наређење да то учине, изјавио је портпарол украјинске војске Андриј Лисенко.

Претходно је портпарол украјинске војске Леонид Матјукин написао на Фејсбуку да су сукоби између украјинских војника и тенковског батаљона руских оружаних снага настављени како би преузели контролу над аеродромом у Луганску.

Ово је последња у низу оптужби украјинске стране да је Москва директно умешана у сукоб на истоку Украјине.

Украјинска обалска стража је раније је саопштила да су нестала двојица морнара, а седморица повређена у јучерашњем артиљеријском нападу на украјински патролни брод у Азовском мору.

“Брод је потонуо. Успели смо да спасемо осам морнара, захваљујући другим бродовима који су притекли у помоћ. Седморица њих су рањена или су задобили опекотине. Двојица морнара су нестала. Спасилачка операција се наставља”, изјавио је представник Обалске страже Серхиј Астахов.

Украјинска погранична служба саопштила је јуче да су два њихова патролна брода нападнута у близини града Маријупоља, на обали Азовског мора.

Украјински министар одбране Валериј Гелетеј рекао је да руских војника има у Доњецку и Луганску и да је “Украјина у рату са Русијом”.

“Руских војника има не само у Доњецку, већ и у зони аеродрома у Луганску. Има их и у другим градовима”, рекао је министар за телевизију Интер.

Гелетеј је рекао да “Русија одлучује о томе шта ће се догодити у Донбасу”, индустријском региону у којем се налазе рудници угља, а где су и Доњецк и Луганск.

Путин: Европа игнорише ударе на цивиле

Руски председник Владимир Путин за то време оптужује Европу да игнорише што украјинска армија пуца директно на цивиле на истоку Украјине.

“Украјинска војска директно на мети своје ватре има стамбена насеља и, нажалост, многе земље, укључујући Европу, радије не би да то примете”, рекао је Путин за руску телевизију, пренела је агенција АФП.

Путин је окривио Кијев због одбијања да уђе у директне политичке разговоре са “сепаратистима” (проруским снагама) на истоку Украјине.

Истовремено, руски министар иностраних послова Сергеј Лавров потврдио је да неће бити војне интервенције Русије у Украјини, али да се украјинска војска мора повући с положаја с којих може да гађа цивилне циљеве и заложио се за хитно примирје на украјинском истоку.

“Рачунам веома на преговоре заказане за данас, пре свега фокусирајући се на споразум о хитном и безусловном примирју (у Украјини)”, рекао је Лавров, поводом састанка трилатералне Контакт групе у Минску којој ће присуствовати представници Украјине, ОЕБС-а, Русије и, вероватно, проруских снага са украјинског истока.

Лавров је потврдио да, кад је реч о руској војној интервенцији у Украјини, ње неће бити и да је Москва “искључиво за мирно решавање те најтеже кризе, те трагедије”, пренела је агенција АФП.

Седница трилатералне Контакт групе за решавање кризе на истоку Украјине биће одржана данас, јавила је белоруска агенција Белта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *