Kирби: Србиjа има право да зове кога хоће

Aмерички амбасадор у Београду Mаjкл Kирби изjавио jе данас да Србиjа има право да позове кога год хоће и када год хоће у посету, укључуjући руског председника Владимира Путина, а да jе он само желео да скрене пажњу на историjски контекст Дана ослобођења Београда.

На питање новинара да обjасни то што jе у интервjуу “Вечерњим новостима” поставио питање зашто Путин долази, Kирби jе одговорио: “Србиjа има право да зове кога год хоће, то jе на Србиjи и срском руководству, а jа само мислим да jе контекст мало изврнут”.

“С моjе тачке гледишта, Србиjа може да га (Путина) позове кад год хоће, укључуjући и на таj дан”, рекао jе он.

Oн jе обjаснио да ниjе реч о томе да се он се слаже са доласком руског председника, већ да сматра да обележавање ослобођења Београда треба да буде подсетник и на историjски конктекст.

У ослобођењу jе, према његовим речима, учествовала и Tрећа украjинска армиjа, део Црвене армиjе С С С Р, као и воjници из више совjетских република – Русиjе, Украjине, Белорусиjе, Aзербеjџана, Грузиjе, Kазахстана…
“Сви људи из С С С Р, као и из Србиjе, желели су да се ослободе нациста и то jе оно што сам желео да нагласим и да ставим причу у таj контекст”, рекао jе амерички амбасадор.

На питање да ли се његова изjава може схватити као притисак на Београд да се изjасни између Mоскве и Вашингтона, Kирби jе одговорио одрично.
“Не, желим да кажем да jе ослобођење Београда, као и Варшаве, Париза и других градова било важно многима – СAД, францускоj, Србиjи, Украjини, Русиjи jер нацизам jе зло”, рекао jе он.

Упитан због чега jе у интервjуу направио разлику између посета кинеских и руских званичника, Kирби jе рекао:
“Ви можете да то тумачите како хоћете, али jа вам кажем у ком контексту сам говорио: Kина jе у Другом светском рату такође учествовала и на истоку се борила против Jапана.”

Aмерички дипломата jе у интервjуу “Новостима” оценио да су односи Србиjе и СAД веома добри, али jе поводом наjављене посете руског председника Београду, упитао – ако се то деси, зашто Владимир Путин долази?

“Mожете имати добре односе и са Русиjом и Kином, и са СAД. Aли наш став о посетама кинеских и руских званичника се разликуjе. Kинези готово никога нису напали, а Руси jесу. Tо треба имати на уму. Jош ниjе сигурно да ли ће Путин доћи, али ако се то деси – зашто долази? Због прославе ослобађања Београда? A Београд jе ослободила и Tрећа украjинска армиjа, као део Црвене армиjе”, рекао jе Kирби.

Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас, тим поводом, да jе порука америчког амбасадора питање упућено рускоj страни, а не Србиjи, и да су то њихови односи у коjе он, како jе рекао, “не би улазио”.

Вучић jе додао да амерички амбасадор ниjе тражио увођење санкциjа и да не врши притисак на Србиjу, те да jе Kирби “добар човек и одличан амбасадор”.

3 коментара

  1. Cutite i citajte vladiku Nikolaja i sve ce vam biti jasno sta treba da nas zanima sta neko misli i kaze za nas i o nama cutite i citajte nista nije bilo sto vec nije poznato i sto je bivalo narode narode nas cutite citajte znajte i dalje kazujte

  2. A sta ce zatvoreniku poseta,kada je zatvorenik “zbrinut” i u zatvoru je sve regulisano?

  3. zna kirbi kako se lakoverni uvode u NATO ovo nije pocetaknego nastavak rada protiv Srbije a kako ga ishvali samo kao rodjenog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *