Индустриjска производња пала 4,3 одсто на годишњем нивоу

Индустриjска производња у Србиjи у периоду jануар-август 2014. године мања jе за 4,3 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, саопштио jе данас Републички завод за статистику.

Индустриjска производња у августу jе за 13,1 одсто била мања него у августу 2013. године, док jе у односу на лањски просек била мања за 12,8 одсто.

Посматрано по секторима, у августу текуће године снабдевање електричном енергиjом, гасом, паром и климатизациjа бележи пад од 39,8 одсто, рударства jе склизнуло за 23,8 одсто а прерађивачка индустриjе за 3,8 одсто у односу на исти месец 2013.

По наменским групама у августу 2014. jе у поређењу са истим месецом прошле године дошло до пада у производњи енергиjе за 28,0 одсто, нетраjних производа за широку потрошњу за 6,4 одсто, интермедиjарних производа (осим енергиjе) за 6,2 одсто, капиталних производа за 4,8 и траjних производа за широку потрошњу за 0,2 процента.

Oбим индустриjске производње у августу jе забележио пад у 19 области чиjе jе учешће у структури индустриjске производње 82 одсто, а раст у 10 области чиjе jе учешће у структури индустриjске производње 18 одсто.

Наjвећи утицаj на пад индустриjске производње имали су производња електричне енергиjе, експлоатациjа угља, производња моторних возила и приколица, производња хемикалиjа и хемиjских производа и производња металних производа осим машина.

Десезонирани индекс индустриjске производње за август у односу на jул 2014. показуjе да jе за индустриjу укупно остварен пад од 0,3 одсто и да jе за прерађивачку индустриjу остварен раст од 0,7 одсто.

Један коментар

  1. >Не знам како резонује лист слободне Србије, али ово стање после силних најава и реформи постаје несношљиво, искрено.

    Пад производње,вечите најаве, смањења обичних плата и пензија, бедни минималац ,… и стални изговори на предходнике( и после две године владавине?) , нико не враћа отете и покрадене новце, нити одговара за промашаје и лоповлуке …..није фер.

    Цитат:
    Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je večeras da je Vlada odlučila da minimalna neto zarada u Srbiji iznosi 21.054 dinara i da je to minimum novca ispod koga ne treba da se radi.

    “To je količina novca koja je minimum ispod koje ne možete i ne treba da radite”, rekao je Vulin gostujući na RTS-u.

    Prema njegovim rečima, prirodno je da ni poslodavci ni sindikati nisu zadovoljni cenom rada, ali da pošto nisu mogli da se dogovore to je morao da uradi neko treći – država.

    ———–

    Ово ми ипак звучи мало цинично госн Милораде.
    Па баш су ПОСЛОДАВЦИ инсистирали на цифри од 120 динара, односно повећање од 5%!

    Динар је баш у последњих два месеца обезвређен најмање за 5%, а колико ће до нове године!?

    Зашто и државни органи не би радили па и за ЈЕДАН или ДВА МИНИМАЛЦА( месечно ), па да видимо како би преЖИВЕЛИ.

    Па погледајте стање у земљи људи ( у влади која није баш ефикасна нити креативна у покретању домаћих ресурса) , не забијајте главу у песак, није фер, конструктивна критика лечи, али ако се настави са стрмогле+авим једностаним приступом, биће лоше.

    Хвала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *