Црноморска напетост

Наталија Коваљенко

Бродовима северноамеричких чланица НАТО-а није удобно у Црном мору. Боравећи у туђем акваторијуму у циљу провокације, они нервозно реагују чак и на патролне авионе приобалних земаља.

Летови руских авиона над неутралним водама у близини граница РФ изазвали су нервозну реакцију Минстарства одбране Канаде, чији брод Торонто је учествовао у војним маневрима НАТО-а и Украјине на северозападу Црног мора. То је провокација, негодовао је министар Роб Николсон – то може да изазове ескалацију напетости. И мада је признао да руски авиони нису претили канадском броду, позвао је Русију да прекине слична, како се изразио, „неодговорна“ дејства.

Занимљиво је што је неодговорно дејство у схватању министра одбране Канаде патролирање руских авиона изнад сопствених граница, када се у непосредној близини ових граница одвијају маневри 12 борбених бродова не баш пријатељске војне организације? Или су чланови НАТО-а толико наивни да очекују да ће Русија за време маневара алијансе у Црном мору посматрати ситуацију кроз двоглед са обале?

Слични преседан је већ постојао. У априлу ове гдоине у истом том Црном мору налазио се амерички разарач Доналд Кук (бродови НАТО земаља које се налазе хиљадама миља далеко од овог региона нешто су заређали у Црно море). Једног дана у близини се појавио руски Су-24. Наредног дана званични представник Пентагона Стив Ворен одржао је гневну придику руској команди. Размишљао је о провокационим дејствима која не одговарају споразумима о професионалној сарадњи између оружаних снага РФ и САД. Пошто су ова дејства, како се испоставило, деморалисала посаду брода: 27 америчких официра одмах је поднело рапорт да напушта службу. И то иако непосредне опасности по живот није било, истиче директор Центра за друштвено-политичке проблеме Владимир Јевсејев.

Американце је тада уплашило то што је руска авијација применила средства радиоелектронске борбе. Зато што се испоставило да руски авиони могу да се неочекивано појаве над америчким бродом и да га погоде у случају потребе. Такав ефекат демонстрације могућности уништавања америчких бродова у Црном мору довео је неке америчке официре у стање шока. Зато што су били уверени у свемоћ своје технике, а испоставило се да Русија има битну предност у средствима радиоелектронске борбе.

Једноставније говорећи, руски авион, опремљен најновијим системом радиоелектронске борбе (РЕБ) избацио је из строја електронске уређаје на Доналду Куку. Морнари су могли да га виде на небу изнад палубе, а монитори радара су били празни. И извикани систем Иџис, којим је опремљен амерички разарач, био је немоћан. По свему судећи, са канадским Торонтом се десила слична прича, сматра заменик директора Института за политичку и војну анализу Александар Храмчихин.

Су-24 омео је амерички систем Иџис помоћу ситема РЕБ. То је највише огорчило Американце. Ометати Торонто није тешко. Ова фрегата са америчким разарачем не може да се упореди, она је много слабија. И не искључујем да је руски авион применио исту тактику радиоелектронске борбе.

Руско Министарство одбране саопштило је да су авиони летели у строгом складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора изнад неутралних вода у области државне границе РФ. Министарство одбране одбило је да коментарише могуће коришћење система РЕБ.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_10/Crnomorska-napetost-3224/

2 коментара

  1. Sta traze NATO brodovi u moru koje nije njihovo ?

  2. Neverovatno koliko su nadmeni, do bezobrazluka! Jeste da je bio a valjao bi još jedan reciprocitet vežbi sa Kubom gde se vidi Florida! Onaj kauboj Dempsej je hteo čak i da reaguje! Neozbiljno i SMEŠNO sa njegovim rangom!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *