Američke tehnologije masovnih protesta stigle do Hongkonga

Svetlana Kalmikova

Lideri protestnog pokreta Occupy Central, koje od juna organizuje masovne akcije u Hongkongu, prošli su specijalnu pripremu američkih specijalnih službi. Ovo saopštenje kineskih medija bi moglo da bude senzacija. Ipak nikakvo čuđenje ne izaziva.

Revolucija ruža u Gruziji, Narandžasta revolucija u Ukrajini, revolucija lala u Krigiziji, Arapsko proleće na Bliskom Istoku. Menjaju se nazivi, suština ostaje ista. Međunarodni eksperti obučavaju omladinu taktici protestnih dejstava, strategiji vođenja pregovora sa vlastima, radu u druševenim mrežama. Proklamovani cilj je popularizacija demokratskih vrednosti. U praksi – vršenje uticaja na unutrašnju situaciju u zemlji i uspostavljanje novog svetskog poretka.

Prema podacima kineskih medija, Occupy Central rođen je u Honkonško-američkom centru. Na specijalnim seminarima studente-aktiveiste su učili da doprinose produbljivanju međusobnog razumevanja između Kineza i Amerikanaca. Od studentskih aktivista su tražili da popularišu demokratske promene, obećavajući im podršku Vašingtona, uključujući mogućnost studiranja i života u Americi.

Ove manifestacije posećivali su saradnici generalnog konzulata SAD. Rukovodilac centra Morton Holbruk, koji je zauzeo dužnost krajem prošle godine, obaveštajac je sa 30 godina radnog staža. Kineski listovi su ukazivali na bliskost direktora centra i hongkonškog medijskog magnata Džimija Laja, koji je sponzorisao opoziciju, sa bivim minitrom odbrane SAD Polom Vulfovicem. Ranije, u vreme rada u Ciji, Vulfovic je bio jedan od autora referata o sovjetskoj opasnosti. Sada je stigao i do kineske.

Aktivisti pokreta Occupy Central traže da se 2017. u Hongkongu održe direktni izbori za šefa administracije, kojeg sada imenuje kolegijum birača. Pod pritiskom aktivista pekinške vlasti su već unele izmene u izborni sistem, utvrdivši pravilo pri kojem stanovnici mogu da glasaju za jednog od nekoliko kandidata koje predloži komitet birača. Ali plašeći se da stvar ne ode predaleko, u kontinentalnoj Kini blokirana je funkcija dodavanja fotografija i tekstova na društvenu mrežu Instagram. Za svaki slučaj.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_29/Americhke-tehnologije-masovnih-protesta-stigle-do-Hongkonga-9345/

Jedan komentar

  1. Tužna je zemlja,grešni ljudi,čiji mladi po nalogu amerikanaca,uvode “demokratiju”u svoju zemlju.Nadajući se nagradi-studiraće u Americi.Zar ne vide šta se dešava u drugim zemljama,gde ti kojoti,seju seme zla.Stavljati zlo iznad dobra,neoprostivo je.Amerikanci,imaju samo jedan cilj,sve u službu njihovog opstanka,na štetu drugih.Ježim se,pri spomenu imena Holbruk,i ostalih,što samo manipulišu ljudima.Bezvredni oni,bezvredni njihov dolar,žive večno na tuđ račun,dužni i Bogu i ljudima,celom čovečanstvu.Poput Gebelsa,jaka propaganda,obmane i laži,to prolazi kod mladih.Trebalo bi uvesti stroge kazne,da niko ne može,tako olako rušiti sistem svoje zemlje.Gorka je činjenica,da su svi narodi pametniji od njih,a svi prihvataju to zlo,koje se stihijski širi planetom.Njihova moć je u drskoj sili i otimačini,paraziti,koji večno žive na tuđoj grbači,na strahu koji seju gde god mogu.Mladi celog sveta,treba da vole svoju zemlju,svoj narod,ne verujući da mu tuđin može doneti bolji život.Zar Irak,Sirija,Ukrajina i dr-nisu dovoljna opomena?Osvesti se mladosti,dok te nisu uništili,zašto da svoje mlade živote stavljate u službu zlog imperijalizma.Rusija,i,samo Rusija mogu i moraju biti spasitelji cele planete,kao što su uvek i bili.Dole mrski,izrabljivački imperijalizam,živela velika,pravedna Rusija,naša prekrasna Srbija,ali,bez lude težnje za “zapadnim vrednostima”!Živeo sav slobodarski narod,živela večna težnja za potpunom slobodom,stvaralaštva i mišljenja,živela sloboda čoveka,dole ugnjetači,mračne,zle sile,što seju jad i pomor,što od alavosti,nigde ne vide čoveka kao slobodno ljudsko biće.Ona jedna francuska budala napisa.da,samim tim,što smo rođeni,nemamo pravo na život i slobodu.Koji ludak,maloumnik uvodi tu novu doktrinu,nek je primeni samo na sebi.Ja,želim videti slobodan i srećniji život za čoveka.Živeo Pečat,uz veliki pozdrav,poštovanje.Luna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *