Вучић: Србиjа не учествуjе у сукобима у Украjини

Премиjер Aлександар Вучић изjавио jе данас да Србиjа не учествуjе у сукобима на териториjи Украjине и оценио да ангажман наших држављана за новац у тим сукобима наноси штету држави. 

“Србиjа не учествуjе у тим сукобима. Србиjа води одговорну политику. Нисмо у могућности да законски реагуjемо, али све више водимо рачуна о лицима коjа се враћаjу са териториjи Сириjе и Ирака и оних коjи у Украjинини учествуjу у сукобу, пратимо њихово деловање у земљи”, рекао jе Вучић новинарима.

Oн jе позвао све коjи ратуjу на теротириjи Украjине да се врате у земjу и брину о своjим породицама, jер, како jе истакао, ниjе њихово да ратуjу у туђоj земљи ни за 6.000 долара, ни за 1.200 долара, у зависности од тога колико их ко плаћа.

Вучић jе обjаснио да jе реч о лицима коjих има и са украjинске и са проруске стране, да су у 90 одсто случаjева плаћени, и раде са свим наjважниjим обавештаjним службама, истакавши да не жели да говори о томе како се они прикључуjу проруским или другим снагама.

“Aли, наноси се велика стета Србиjи”, нагласио jе и наjавио да ће, на предлог Расима Љаjића, бити донета нека решења.

“За Србиjу и српски народ ратови су давно завршени. Mи гледамо у мирну будућност, у коjоj размишљамо како да будемо 2016. године економски наjнапредниjа земља у региону”, закључио jе Вучић.

Посланичка група СДПС упутила jе 7. jула у скупштинску процедуру Предлог измена и допуна Kривичног законика, коjим се регрутовање и одлазак грађана Србиjе за ратове у свету сматра наjтежим кривичним делом и може казнити затвором до 12 година.

Разлог за доношење таквог закона, по хитном поступку, jе спречавање учешћа држављана Србиjе у оружаним сукобима у свету, рекао jе тада Танјугу овлашћени представник те посланичке групе Mехо Oмеровић.

Сличан закон имаjу многе државе региона и Eвропске униjе.

Предлогом jе предвиђено да се за лице “”коjе супротно закону на териториjи Србиjе врбуjе, организуjе, руководи и опрема поjединца или групу људи с циљем придруживања страноj оружаноj формациjи коjа делуjе изван Србиjе, ради учешћа у рату или оружаном сукобу, одреди казна од две до 12 година””.

У разлозима за доношење измена закона наведено jе да у Kривичном законику формирање и придруживање страним воjним, паравоjним или параполициjским формациjама супротно закону ниjе утврђено као кривично дело, са одговараjућом казном у случаjу извршења.

С обзиром на то да jе уочена поjава да се одрецjени броj грађана Србиjе придружуjе паравоjним jединицама изван Србиjе, организовано или самостално, из материjалних или других разлога, коjи се након одрецjеног времена враћаjу у Србиjу и постаjу носиоци пропагандног деловања и подстицања других на чињење истог кривичног дела, потребно jе да се измени и допуни Kривични законик прописивањем посебног кривичног дела, пише у образложењу предлога за измене Закона.

Предложено jе да пропише као ново кривично дело формирање и придруживање страним оружаним формациjама.

Свако ко противно закону врбуjе, организуjе, руководи и опрема поjединца или групе људи са циљем придруживања страноj воjноj, страноj оружаноj формациjи коjа делуjе изван Србиjе, биће кажњен затвором од две до 12 година, предложено jе тим изменама.

Прописано jе и да ће свако ко се на било коjи начин придружи страноj воjноj или страноj оружаноj формациjи бити кажњен затвором од jедне до пет година, као и да учинилац кривичног дела, коjи откриjе поjединца или групу и тако спречи извршење кривичног дела или откриjе групу пре извршења кривичног дела, може бити ослобођен казне.

У члану два Предлога закона прецизира се кажњавање за кривична дела извршена за време ратног стања, оружаног сукоба и ванредног стања.

У разлозима за доношење закона по хитном поступку пише да се оно предлаже како би се избегло наступање штетних последица по живот и здравље људи, безбедност земље и рад органа и организациjа.

Немам информациjе о “Бриселу 2”

Вучић jе изjавио да нема информациjе о захтевима за нови бриселски споразум, да jе он увек спреман за Брисел, а Србиjа за наставак диjалога, али да нема с ким да преговара.
“Увек сам спреман да дођем у Брисел, ми смо смо веома посвећени наставку диjалога са Aлбанцима са коjима немамо никакав проблем. Jедни проблем jе то што они немаjу своjу владу”, рекао jе премиjер новинарима и истакао да би стога сматрао веома некоректним уколико би неко из међународне заjеднице рекао да Србиjа нешто ниjе испунила, jер Србиjа заправо нема с ким да разговара.

Oдговараjући на питање да ли jе било притисака да се разговара о “Бриселу 2”, председник владе jе рекао да би jавност већ била обавештена да jе имао било какву информациjу у вези са тим.
“Рекао сам Kетрин Eштон да сам увек спреман да дођем у Брисел, да сам посвећен наставку диjалога”, истакао jе Вучић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *