Вилијамсон потврдио злочине над Србима

Специјални истражитељ Европске уније дао је за право многим наводима чувеног Извештаја Дика Мартија из децембра 2010. године, али није донео директну потврду најмонструознијих оптужби за вађење људских органа

Пише ЗОРАН ЦВЕТАНОВИЋ

Пуне три и по године од како је Дик Марти шокирао светску јавност – не и српску – својим извештајем о зверствима која је терористичка ОВК чинила над Србима и другим неалбанцима широм Косова и Метохије, амерички тужилац Клинт Вилијамсон је, у својству специјалног тужиоца постављеног од стране Европске уније, изашао у јавност са информацијама које до извесне мере потврђују Мартијеве оптужбе.
„Елементи из команде ОВК су након окончања сукоба на Косову 1999. године организовали етничко чишћење јужно од Ибра, а затим и елиминацију политичких ривала“, саопштио је Вилијамсон на конференцији за медије организованој у Бриселу, у уторак 29. јула. Прецизирао је да је предмет истраге његовог тима био „сам врх“ ОВК, као и да је „специјални тим дошао до неспорних доказа против појединих бивших лидера ОВК“.
Изостала је, међутим, потврда сумњи од којих је практично све и почело: да су шиптарски терористи из киднапованих Срба систематски вадили унутрашње органе, које су потом продавали на црном тржишту. Тај дао Мартијевих оптужби изазвао је својевремено најжешће реакције и згражавање широм западне јавности – један део се згражавао над тим какве је звери Запад изабрао за савезнике на Балкану, а други над тим што је неко узео слободу да за таква зверства уопште сумњичи косовске Албанце. О тим оптужбама Вилијамсон је једноставно рекао:

[restrictedarea] „У овом тренутку наш тим није дошао до нивоа доказа који би обезбедили кривично гоњење за таква кривична дела. То не значи да ти докази неће изаћи на видело и ми у сваком случају енергично настављамо с покушајима да до њих дођемо. Сигурно нисмо одбацили ваљаност тих навода. У овом моменту могу да кажем да постоје убедљиве индиције да се оваква пракса дешавала у веома ограниченом обиму и да је број убијених лица у сврху узимања и трговања њиховим органима веома мали.“
Поред овога, Вилијамсон је истакао да се његов тим суочавао са истим проблемом као и Дик Марти, а то је застрашивање сведока, којим се нико из тзв. међународне заједнице није бавио већ деценијама. Вреди се сетити да су српски МУП и ДБ још деведесетих направили „белу књигу“ злочина ОВК над својим сународницима које су означили као српске сараднике, где су потанко описали више стотина случајева свирепог застрашивања и кажњавања сваког Шиптара који се усудио да на било који начин сарађује са институцијама државе Србије – што значи да је иживљавање над сведоцима старије и од НАТО бомбардовања. Уосталом, Рамуш Харадинај је у Хашком трибуналу и ослобођен управо због тога што је свих 13 сведока његових злочина „умрло“ или „погинуло у саобраћајној несрећи“ између подизања оптужнице и почетка суђења, али чак ни тако очигледно терорисање сведока није нагнало хашко руководство да макар покуша да реши тај проблем.
„Током напретка ове истраге појавили су се активни напори да се она поткопа на начин да се утиче на сведоке и ти напори још увек трају. До сада смо предузели кораке да спречимо учинак таквог застрашивања сведока и наставићемо да предузимамо те мере и убудуће“, рекао је Клинт Вилијамсон, што је, после набројаних искустава, слаба гаранција да ће убудуће сведоци спремни да иступе против шиптарских злочинаца бити заштићенији него до сада.
Сам Дик Марти је поздравио Вилијамсонов извештај, налазећи разумевање за то што је изостала директна потврда његових навода о вађењу и препродавању људских органа.
Један део Вилијамсоновог извештаја завређује посебну пажњу, а то је онај где он говори о етничком чишћењу спроведеном „јужно од реке Ибар“. Практично, то значи да су Срби северно од Ибра, који већ 15 година одбијају да падну под надлежност Приштине, својом борбом у ствари спречили да и они буду етнички очишћени попут њихових сународника са југа, што баца потпуно ново светло на свеприсутне оптужбе да је север Космета некакво царство криминала. Судећи по Вилијамсону и његовим налазима, ти „криминалци“ су успели да одбране и голе животе и вредан део територије.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Citajuci izvestaj Pecata o gore navedenom izvestaju Clinta Williamson
    primecujem, da se taj izvestaj u znatnim detaljima ne poklapa sa vestima iz medija u Nemackoj. Tako su naprimer, kako 1. program ARD
    u Nemackoj, pre tri dana u svojim glavnim vestima u 20 h, tako i nemacke novine od petka, 1.avgusta 2014 godine, izneli, da su u gornjem izvestaju od Williamson-a potvrdjeni nalazi od Dick Marty
    (javni tuzitelj iz Svajcarse) iz 2008. godine, da je OVK vrsila ubijanje, izmedju ostalih i Srba i sa njihovim organima ilegalno trgovala, sto je dokazano u 10 slucajeva, a ciji je broj verovatno znatno visi, sto bi se moglo dokazati kas se otvori postupak, za koga trenitno jos nema nadleznog suda i za koga se treba najpre da obezbedi zivot svedoka (da se ne ponovi slucaj Haradinaja u Hagu).
    Pitam se kako je moguce da Pecat ima drugu interpretaciju istog izvestaja o tom bitnom detalju tog izvestaja?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *