Украјинске власти повериле чување нуклеарних објеката Националној гарди!

Кијевске власти су дозволиле Националној гарди Украјине да чува ракете-носаче и нуклеарне материјале. Ова структура је формирана пре неколико месеци од терориста из покрета „Десни сектор“, који је ојачао за време протеста опозиције. МУП сада отворено предлаже радикалима да „се легализују“ преко министарства и крену на исток земље „с оружјем у рукама“.

Влада Украјине је на списак специјалне робе, која је поверена Националној гарди на чување, ракете-носаче, нуклеарне материјале, гориво и отпад. Одговарајућа уредба од 13. августа је објављена на сајту владе.

У складу са тим документом, Национална гарда је добила на чување нуклеарне материјале, радиоактивни отпад и прерађено нуклеарно гориво. Осим тога, под њиховом контролом су и ракете-носачи космичке намене и њихови делови.

Подсетимо да је Национална гарда Украјине формирана непосредно пре припајања Крима Русији и укључена је у састав МУП. По целој земљи су отворени центри за врбовање, где су позивали и мушкарце и жене узраста од 18-50 година. Нове украјинске власти су тада изјавиле да намеравају да повећају те формације до 60.000 људи, а у случају неопходности – да се повећају на основу одлуке владе.

Према информацијама медија, већину бораца Националне гарде чине терористи „Десног сектора“ и активисти самоодбране Мајдана, преносе РИА Новости. Руски експерти су рекли да Кијев у војној операцији на истоку користи првенствено Националну гарду, а не армију која је у „расклопљеном стању“.

Тако је министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков отворено позвао представнике радикалне националистичке организације „Десни сектор“ да ступе у редове МУП, где се налази и Навионална гарда. Тада се радило о „легализацији“ радикала.

„Министар унутрашњих послова Арсен Аваков се с поштовањем односи према учешћу чланова организације „Десни сектор“ у борби са тероризмом. Арсен Аваков је истовремено још једанпут обратио пажњу званичног представника организације „Десни сектор“ на неопходност легализације својих чланова, који желе да бране независност и јединство Украјине с оружјем у рукама“, стоји на званичном сајту украјинског МУП.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_20/Ukrajinske-vlasti-poverile-chuvanje-nuklearnih-objekata-Nacionalnoh-gardi-koja-je-formirana-na-brzinu-od-radikala-8733/


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *