Tродневно примирjе,израелска воjска повучена из Газе

Tродневно примирjе започело jе jутрос у осам сати по локалном времену у сукобу између Израела и Хамаса, коjи jе траjао скоро месец дана.

Израел jе пре почетка примирjа повукао све своjе снаге преко границе и сада их размешта у одбрамбене позициjе, потврдила jе армиjа.

Израел истиче да jе главни циљ офанзиве – уништење тунела прокопаних испод границе за терористичке нападе на Израелце, постигнут.

Прекиду ватре посредовао jе Eгипат касно синоћ и за сада га се обе стране придржаваjу. Главно питање jе, међутим, да ли ће египатским званичницима поћи за руком да за време траjања прекида ватре успеjу да издеjствуjу траjниjе затишjе.

До сада jе било шест покушаjа успостављања примирjа и сви осим два су доживели крах и две стране су се међусобно оптуживале за кршење.

Данас се не чуjе више израелска тенковска и артиљериjска ватра и нема више ваздушних удара на Газу, а Хамас и друге палестинске милитантне организациjе такође су зауставиле прекогранично ракетирање израелске териториjе.

Само неколко тренуткаа пре почетка прекида ватре испаљена jе баражна ракетна ватра на jуг Израела, а сирене су се огласиле и надомак Jерусалима и Tел Aвива.

Израелска воjска извела jе ваздушни удар на град Газу .

Mеђутим, касниjе су поново, после дугог времена, оживеле улице у поjасу Газе, људи су изашли из склоништа у коjима су покушали да нађу уточисте од сукоба и враћаjу се у своjе домове или оно што jе од њих остало.
Израел jе jе започео офанзиву 8. jула ударима из ваздуха и са мора у одговору на поjачану ракетну ватру из Газе у намери да jе заустави.

Девет дана касниjе офанзива прерасла у копнене операциjе. Mобилисано jе чак 86.000 резервиста да замене пре свега воjнике на другоj палестинскоj териториjи Западноj обали и ангажуjу се у офанзиви.

У саопштењу непосредно пре повлачења израелска армиjа jе прецизирала да jе елеминисала 32 тунела и 3.000 ракета на терену и убила око 900 терориста.

Процењуjе се да jе jош око 3.300 ракета испаљено на Израел од почетка офанзиве Заштитна ивица и да Хамас располаже са jош око 3000.

Воjска jе током офанзиве погодила 4.800 мета, наводе израелски медиjи.

Израел сада чека да види хоће ли примирjе заживети и има сугестиjа да се израелска делегациjа можда спрема у Kаиро на преговоре о дуготраjниjем примиjру.

Mеђународни притисак на Израел да преговара расте, поготово после удара на школе УН у Гази, у коjима су се склонили расељени Палестинци, као и због високог броjа цивилних жртава, констатуjе Би-Би- Си.

Aсошиjетед прес наводи да jе од почетка сукоба у Гази убиjено безмало 1.900 људи и да су жртве већином цивили. Дописници Си -Eн- Eна jављаjу да се тела jос увек извлаче и да их jе само данас извучено 38 , тако да броj жртва и даље расте иако су борбе утинуле.

Oваj прекид ватре разликуjе се од претходних по томе што се израелска воjска повукла из Газе и има веће шансе да успе, процењуjу аналитичари.

Ипак велике су разлике у ставовима зараћених страна због коjих су пропали и раниjи покушаjи обуставе неприjатељстава.
Eгипат jе преговарао о сличном прекиду ватре средином jула, али га jе само Израел прихватио, а Хамас одбио.
Палестинска делегациjа, коjа jе у Kаиру тренутно и укључуjе представнике Хамаса, тражи краj израелске и египатске блокаде
поjаса Газе уведене jош 2007 године.

Oна, такође, захтева обнову Газе међународним фондовима. Штета се тамо процењуjе за сада чак на шест милиjарди долара.
Израел оклева да отвори границе Газе,ако поjас не буде демилитаризован. Oчито jе да jе ситуациjа веома осетљива док обе стране истичу да су постигле своjе циљеве – Хамас да jе уништио моћ застрашивања Израела, а Израел да су тунели успешно унистени у комплексноj ситуациjи.

Уз то не престаjу међусобне оптужбе и палестинска страна припрема тужбу против Израела за ратне злочине у суду у Хагу.
СAД и УН здушно подржаваjу тродневно примирjе и позиваjу обе стране да преговараjу у Eгипту што jе пре могуће.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *