SAD SPREMAJU NAORUŽAVANJE UKRAJINE

Petar Popović

Počinje da se ostvaruje američka odluka da naoruža i dugoročno vojnički osposobi Ukrajinu mada je Barak Obama rekao da SAD ne misle “da se kriza (u Ukrajini) može rešiti vojnim putem”

Jedan tim izabranih vojnih stručnjaka Pentagona sprema se narednih dana na put u Kijev, sledeći odluku Vašingtona o pomoći SAD Ukrajini, da po američkim standardima reorganizuje i naoruža ovu armiju, objavio je Vašington tajms. Vašington očekuje da misija savetuje vladi vrstu američke vojne pomoći kojom bi se ukrajinske snage u što kraćem periodu osposobile da poraze naoružane oponente režima koji Kijevu pružaju otpor na istoku zemlje. Međutim, istovremeno – od stručnjaka se očekuje i da utvrde i sugerišu program vojne pomoći Amerike Ukrajini za dalje,

u nastojanju da armija te zemlje ostane vojno relevantna sila, rekao je američkom listu govornik Pentagona, pukovnik Stiv Voren.

Cilj stručnjaka Pentagona je da, radeći uz Ukrajince, “uobliče i ustanove jedan trajni program budućih napora Sjedinjenih Država da ukrajnskoj vojsci priskoče timovima specijalista za svaku konkretnu stvar i savetnicima na duži rok”, citiran je Voren (http://www.washingtontimes.com/news/2014/jul/22/pentagon-team-dispatched-to-ukraine-amid-crisis-wi/#ixž38sAfZ91q).

Vojna pomoć protivnicima Rusije?

Nekoliko glasila je objavilo vest o američkoj odluci da naoruža i dugoročno vojnički osposobi Ukrajinu. Reč je o “vojnoj obuci, obrazovanju i (vojnoj) pomoći”, precizirao je američki USA tudej. Utvrđuje se profil ukrajinske “srednjoročne i dugoročne vojne reforme”, objavio je uz pozivanje na Pentagon USA Tudej. List kaže da SAD i Ukrajina traže puteve “jačanja dugoročne vojne saradnje”, koja će Ukrajini pomoći “da izgradi visoko-efektivne oružane snage i odbrambene institucije” (http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/06/05/us-sending-advisers-gear-to-ukraine-/10046845/).

Vest o pomoći objavio je i ruski servis na engleskom Raša tudej, s tim što RT dodaje da je reč o zemlji “u kojoj nacionalističke snage produžavaju da mašu sabljom protiv Rusije”. Preduzeti korak zasniva se na odluci šefa SAD Baraka Obame da se Kijevu dostavi vojna stručna pomoć. Ipak, Obama je rekao da SAD ne misle “da se kriza (u Ukrajini) može rešiti vojnim  putem”, potseća RT.

Do koje mere se konfrontirati s Putinom

Bez obzira na očekivanje da eksperti Pentagona tek sugerišu čime, u kojoj meri i kako Kijevu vojnički pomoći da u Ukrajini dobije građanski rat, o jednom vidu te pomoći se već sada debatuje i to uz naznaku “hitno”. Reč je nameri Pentagona da vladinim snagama pomogne američkim obaveštajnim navođenjem na položaje secesionističkih snaga s ofanzivnim oružjem. Misli se na sredstva kojima separatisti više nego efikasno neutrališu dejstvo ukrajinskih borbenih aviona. Faktički, reč je o dostavi satelitskih, špijunskih podataka o trenutnom rasporedu pobunjenicckh PVO projektila.

“Obaveštajne agencije Pentagona i Amerike razrađuju planove koji će Obaminoj administraciji omogućiti dostavu specifičnih lokacija separatistički kontrolisanih raketa zemlja-vazduh, tako da ih snage ukrajinske vlade mogu uzimati na nišan radi uništavanja”, objavio je Njujork tajms (“Pentagon Plan Would Help Ukraine Target Rebel Mišiles”, NYTimes ). Do sada je oboreno više od deset vladinih ratnih aviona.

List se pozvao na izjavu američkog zvaničnika. List kaže da Bela kuća još nije razmotrila predlog. Dalje, kaže da je Obama “već odobrio ograničenu podelu obaveštajnih podataka sa Ukrajinom”, ali da je nejasno hoće li se složiti sa ustupanjem “još preciznijih informacija o potencijalnim vojnim ciljevima”, s obzirom da je reč “o koraku kojim bi se Sjedinjene Države umešale još dublje u sukob”. List kaže da se u okviru administracije već debatuje o tome do koje se mere “direktno konfrontirati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom”.

 

Obama vaga, Pentagon navaljuje

“Do sada smo bili oprezni oko stvari koje bi Rusiju mogle pogoditi direktno – uglavnom, njenu teritoriju, ali i opremu”, citirani su anonimni sagovornici američkog lista unutar administracije. Snimci dostavljani snagama Kijeva bili su “istorijski”, znači ticali su se pozicija protivnika koje je satelit registrovao nekoliko dana do nekoliko sati pre realne situacije. Predlog da im se dostavi realna informacija “nije još stigao pred predsednika”, jer se Bela kuća još uzda u efekat sankcija Rusiji u saradnji SAD sa evropskim saveznicima.

 

Za dostavu takvih podataka armiji Ukrajine energično se zalažu “viši funkcioneri Pentagona”, kaže američki list. Međutim, time što oni traže pogodilo bi se u Obaminu doktrinu američkog “pomaganja saveznika i partnera” ali bez američkog direktnog vojnog mešanja.

Državni sekretar SAD DŽon Keri podržava pružanje pomenutih obaveštajnih informacija.

“Međutim, tu su pitanja eskalacije s Rusima i odluke da li je mudro to učiniti”.

“Ukrajina nije članica NATO, komplikujući time pitanje kako pomoći njenoj vladi”, citirao je jedno od mišljenja o spornoj stvari Njujork tajms. Veliki je broj drugih političara SAD, koji tvrde da to nije najvažnija stvar.

http://www.balkanmagazin.net/novosti-i-politika/cid128-95696/sad-spremaju-naoruzavanje-ukrajine

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *