Ratko Paić – Slovaci „nisu evropske ovce“, ali ni srpski orao nije „evropski papagaj“

Zbog činjenice da im učešće u briselskim sankcijama protiv Rusije donosi bolne ekonomske gubitke, sa raznih strana Evrope se čuju i glasovi zdravog razuma, pa je tako na primer nemački list Bild sabrao štetu koju će zbog toga imati upravo nemačka privreda, te se upitao – „Da li smo mi Nemci budale?“, a onda je i slovački premijer poručio Briselu da „Slovaci nisu ovce“. Stoga, ako uvođenje sankcija Rusiji čak i Nemce pretvara u budale, a Slovake u ovce – nije teško zamisliti u šta bi tek Srbe to pretvorilo.

Dakle, prvo je pomenuti nemački tabloid početkom avgusta konstatovao da će zbog sankcija Ruskoj Federaciji samo u oblasti mašinogradnje Nemačka morati da se suoči sa gubitkom 25.000 radnih mesta, dok će u ukupnom zbiru taj broj biti mnogo veći, što predstavlja ozbiljan udarac čak i za tako moćnu privrednu silu, a sve je to bio razlog da Bild naposletku doslovno nazove Nemačku – „EU glupakom“.

Međutim, još upečatljivije reči su se zatim mogle čuti od Roberta Fice, predsednika Vlade Slovačke, koji je na vrlo slikovit način poručio Briselu da Slovaci nipošto ne žele da budu one pitome životinje koje pasu travu i povremeno bleje, s obzirom da je bukvalno rekao sledeće – „Slovačka jeste članica Evropske unije, ali to ne znači da smo ovce. Spadam među premijere koji su već prilikom prvog talasa sankcija prema Rusiji iznosili razloge protiv toga. O drugom talasu sankcija da i ne govorim… Evropska unija se suočila sa bumerang-efektom. Bumerang nas je udario u glavu, i to jače nego što smo očekivali kada smo Rusiji uvodili sankcije”, zaključio je Fico.

Prema tome, poučena iskustvima drugih zemalja koje su poslušno prihvatile briselsku politiku sankcija, a zatim sa užasom uvidele štetu po svoje ekonomske interese, Srbija može odmah sa sigurnošću da zna šta je očekuje u slučaju da pristane na istu takvu ulogu „EU-glupaka“ ili kopitara mekog krzna. A najbolji način da se izbegne takva sudbina nesumnjivo se sastoji u odlučnom prihvatanju šanse koja se ukazala na ruskom tržištu za srpske proizvođače hrane.

Naime, još jedna potvrda o mogućnostima dobre zarade za Srbiju je nedavno došla iz ruske državne službe zadužene za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu, koja je dozvolila prodaju mlečnih proizvoda iz Srbije u Carinskoj uniji koju čine Rusija, Belorusija i Kazahstan, a to znači da su joj i za tu vrstu proizvoda sada širom otvorena vrata na celom tržištu Evroazije. Inače, da bi se stekla slika o potencijalnim prihodima koji se u toj situaciji mogu ostvariti, najbolje je pomenuti podatak da je sada Srbija, barem kada je reč o evropskim zemljama, na taj način ostala praktički bez konkurencije u Rusiji, koja je godišnje uvozila više od milion tona mlečnih proizvoda, u vrednosti od preko 3 milijarde evra.

Naravno, ozbiljnu zaradu na ruskom tržištu je moguće ostvariti samo uz maksimalan plasman srpske robe, te ako Srbija smogne snage da izusti barem nešto slično poput Roberta Fice, koji je poručio da Slovaci „nisu evropske ovce“. Jer u tom slučaju bi se videlo da srpski dvoglavi orao ipak nije dvoglavi papagaj koji samo ponavlja naučene reči od briselskih činovnika.
http://serbian.ruvr.ru/2014_08_25/Slovaci-nisu-evropske-ovce-ali-ni-srpski-orao-nije-evropski-papagaj-2396/

Jedan komentar

  1. a ono, `trubili` su da su `interesi` najvažniji u EU ? Kad – opet, vazalska “monolitnost” ? Jadno…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *