Ратко Паић – Неморална Европа учи Србију шта је то морал

Таман када се цела Србија са оправданим разлогом понадала да ће после руског протеривања европских производа искористити велику шансу која јој се пружа и повећати свој извоз на то тржиште, одмах су из Европске уније стигле претње Србији да не сме да се обогати у насталој ситуацији, зато што по мишљењу бриселских чиновника – то није морално. Обузет неверицом да чујем оно што чујем, у истом трену сам се у чуђењу запитао – Европа? Морал?

Зар је могуће да неморална Европа учи Србију шта је то морал? Пуно је примера на којима се може доказати да се Европска унија у протеклим годинама тешко огрешила о Србију, и то чак не показујући ни најмањи знак кајања, али у непрегледном низу разлога због чега би се Европа могла назвати неморалном, довољно је издвојити само онај који се тиче бомбардовања Србије и насилног отимања Косова, у чему је свој несебични допринос дао и велики број европских земаља уз сијасет циничних образложења.

Све је то на најбољи начин објаснио председник Русије Владимир Путин, када је на годишњој конференцији за новинаре у Кремљу, у фебруару 2008. године пред читавом светском јавношћу дословно од речи до речи рекао да је „једнострана подршка независности Косова неморална и супротна важећем праву“, те је затим још додао – „статус Косова као неотуђивог дела Србије одређен је Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Све чланице Светске организације су дужне да се тога држе”. А на крају се Путин са гневом обратио неморалној Европи – „Зар вас Европејце није срамота да уопште баратате са таквим двојним стандардима? Кажу нам – Косово је посебан случај. То је обична лаж, а не посебан случај”, закључио је руски председник своје мишљење на ту тему. Иначе, красноречива буквица коју је Путин тада одржао западним лицемерима је и даље доступна на интернету, па се тако на сајту Јутјуба свако може уверити у снагу његове аргументације.

Штавише, слично мишљење о неморалу Европске уније је стигло сасвим недавно, и то овог пута из Израела, па није згорег да видимо шта је по том истом питању имао да каже посланик у тамошњем парламенту који се зове Израел Хасон. Наиме, тај израелски парламентарац је поводом растућег антијеврејског расположења у Европи поручио да Запад нема право да се позива на морал, а то је сликовито објаснио овим чињеницама – “NATO је бомбардовањем убио 5.000 цивила на Косову само зато што је био увређен, а 27.000 ирачких цивила убијено је током бомбардовања приликом америчке инвазије. И зато они не могу да нам причају о моралу”, одбрусио је тај израелски посланик пред страним амбасадорима.

Међутим, оно што Владимир Путин, а такође и други политичари и парламентарци широм света смеју да кажу Европи по питању њеног неморала, који је иначе највише дошао до изражаја на Космету – чини се да не сме нико у самој Србији. Зато је и могуће да из Брисела стигне таква скандалозна и бахата претња Београду, позивајући се управо на морал и солидарност – да Србија не сме искористити руске узвратне санкције Европској унији да би на руском тржишту заузела место које су до сада држали њени произвођачи хране. И мада је врло упитно да ли ће српски званичници имати снаге да скрену пажњу бриселским чиновницима на одсуство морала у њиховим сопственим поступцима, нема сумње да ће многи људи у Србији сами да се спонтано присете старе српске изреке која описује баш такву особу која се гласно позива на морал, иако га ни сама не поседује. Дакле, познајући просечног Србина, он ће поводом овог најновијег захтева из Брисела вероватно да одмахне руком и тихо каже – „Ко о чему, Европа о моралу“.
http://serbian.ruvr.ru/2014_08_21/Nemoralna-Evropa-uchi-Srbiju-shta-je-to-moral-9700/

4 коментара

 1. Зар нам сваким својим поступком и захтевом,не дају до знања
  да смо им ми девета рупа на свирали,народ најниже вредности
  и најпогоднији да се на њему иживљава и најнижи чиновник у
  ЕУ. Само ме интересује када ће то увидети наша владајућа елита.
  Страховито ме интересује одговор на овај “морални”захтев из ЕУ,
  одговор наше владе.Само РЕФЕРЕНДУМОМ о питанју сарадње са Брселом
  можемо доћи до решења о овом и сличним захтевима који долазе из
  Брисела. ЖИВИЛА СРБИЈА – ЖИВИЛА РУСИЈА.——милан

 2. ЖИВЕЛА СРБИЈА–ЖИВЕЛА РУСИЈА браво Гос, Милане. Сада је ред на Србији да устане и поново каже оно ДОСТА БРЕ нисмо ми без корена
  наш корен старији од ЕУ и НАТО ИМПЕРИЈЕ. Старија је државно народна сарадња са руским и народом и државом Русијом од сарадње
  са државом која нас је бомбардовала и КОСМЕТ отела од државе и народа српског ма где живео. Србија доби опет ултиматим после 100
  година да прихвати понижење.Краљевина Србија није прихватила ултиматум и победила је АУСТРО-УГАРСКУ империју. На влади је да каже НЕ мисмо слободни да одлучујемо о нашим интересима,пречи су нам искрени односи са Русијом јер од њих нема ултиматима већ нормална сарадња од обо страног интереса. И НА КРАЈУ ИПАК У НАМА
  ТЕЧЕ СЛАВЕНСКА КРВ.

 3. postovana gospodo, u potpunosti se slazem sa clankom gospodina ratka paica kao i sa komentarom gospodinamilana.mislim i da jeova vest o navodnoj promeni trase gasovoda josjedna sramna ujdurma te tako moralne evrope.pa pogledajte molim vas nisu nas spomenuli u doprinosu pobedi u velikom ratu, paifrancuzi cija konjica nije mogla da stigne srpske div junake prlikom proboja solunskofronta.onda se o uzrocimapocetka rata pojavljuje jedan australijski istoricar i jedna engleskinja istoricar naravno koji gospodina gavrila principa poistovecuju sa teroristima.m or a l.

 4. “Evropa je:vjera bez-BOGA,brak bez-MORALA,društvo bez-MILOSTI,dršava bez-SMISLA,…..”(Vladika Nikolaj).Još se genijalni NJegoš opasno ljutio na Evropu što “trulu tursku ruku drži mom narodu za vratom” !!Treba respektovati mišljenje ovih genijalnih i znamenitih ljudi i naći adekvatan odgovor na sve drskije ucjene EU koje kraja nemaju!!Ja mislim da treba staviti moratorijum na pridruživanje EU do 2030.godine,tada će situacija biti jasnija i lakša za trajno opredeljenje.Do tada zadržati neutralnu poziciju i razvijati bilateralne odnose sa Rusijom i ostalim prijateljskim zemljama.Naš najveći problem je-EVROPA!!Jasenovca i ostalih stratišta nebi bilo da to Evropa nije dopustila,Jugoslavija se nebi raspala da to Evropa nije htjela,….!!Više je Srba pobila Evropa za sto godina nego Turska za 500. godina!!Kome normalnom treba takva Evropa ?!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *