Ratko Paić – Ako Srbija ide ka EU „sporo kao puž“, da li je to puž sa kućicom ili bez nje?

U srpskim medijima je glasno odjeknula najnovija izjava poslanika u nemačkom parlamentu Ditmara Nitana, utoliko više jer se radi o članu Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga, u kojoj je on vrlo precizno ustvrdio da će Evropska unija kao konačni uslov za primanje Srbije u njeno članstvo zahtevati priznanje nezavisnosti Kosova. Stoga, ako je do sada još postojala nedoumica oko toga koliko košta žuta zvezdica na plavoj pozadini, onda je valjda ona razrešena. Po principu – „nemojte reći da niste znali“.

Dakle, pomenuti parlamentarac iz redova nemačkih Socijaldemokrata zaista nije okolišao, niti pokušavao da gorku istinu prelije slatkom čokoladom, već je za „Dojče Vele“ bukvalno kazao sledeće: „Kada pristupni pregovori dođu skoro do kraja , od Srbije će se tražiti skok: ko god za pet ili šest godina bude vladao u Beogradu, biće stavljen pred neminovnost da je članstvo u Evropskoj uniji moguće samo uz priznavanje Kosova,“ a na kraju je još dodao da ćemo videti kako će to priznanje konkretno izgledati.

Da to nije samo jedan usamljeni stav koji sam za sebe ništa ne znači, dovoljno je da se prisetimo slične izjave još jednog poslanika Bundestaga, Torstena Fraja iz tamošnje Demohrišćanske stranke, koji je takođe pre nekoliko meseci uoči posete Beogradu bio bolno iskren, rekavši „da se slaže sa konstatacijom da Srbija ne može ući u Evropsku uniju sa Ustavom u kojem piše da je Kosovo deo Srbije,“ te je pojasnio da je potreban napredak po tom pitanju ukoliko Srbija želi da ide ka Uniji.

Inače, baš kada se radi o srpskom, ali i celokupnom balkanskom napredovanju na evropskom putu, za njega je sama nemačka kancelarka Merkel nedavno kazala da joj liči na kretanje onog malog sluzavog stvorenja sa rogovima, jer je doslovno ocenila da „čak i kada postoji napredak u tom regionu, on se odvija tempom puža“.

Međutim, ako Srbija po njenoj oceni zaista liči na puža, i tada postoji fundamentalna razlika da li se radi o pužu sa kućicom ili o pužu golaću. Drugim rečima, da li se radi o Srbiji sa Kosovom ili bez Kosova.

Ali da se još jednom vratimo na sam početak ove priče i na poslednju izjavu nemačkog parlamentarca, da će takav uslov zaista biti postavljen. Mada je ovom prilikom izostao bilo kakav eksplicitan odgovor, na tu temu su ranije dovoljno govorili i srpski predsednik i srpski patrijarh, s obzirom da je prvo Tomislav Nikolić svojevremeno rekao, beše to u Kikindi pre par godina – „Ako bi nam Evropa postavila kao uslov za ulazak priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije, rekli bismo – izvinite, hvala, mi ne možemo da budemo članica Evropske unije“. A takođe je i poglavar Srpske pravoslavne crkve ovog proleća u Takovu suštinski ponovio to isto, kazavši – „Srbija želi da bude u Evropskoj uniji, ali ne obezglavljena bez svoga Kosova“.

Pa ipak, upadljivo ćutanje na izjavu Ditmara Nitana, ma koliko ona bila nezvanična, moglo bi da znači da će Srbija na kraju krajeva, posle dugog pregovaranja, puževim korakom da se jednog dana domogne željenog cilja i stigne pred vrata Unije, ali tamo će izgleda stajati Ditmar, glavom i bradom, i zahtevati – „ostavite kućicu, molim, i uđite bez nje“.
http://serbian.ruvr.ru/2014_08_28/Ako-Srbija-ide-ka-EU-sporo-kao-puzh-da-li-je-to-puzh-sa-kucicom-ili-bez-nje-3207/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *