Први камиони са руском помоћи за Украjину стигли на границу

Први камиони KAMAЗ 16 из руског конвоjа хуманитарне помоћи за jугоисточну Украjину стигли су на гранични прелаз између Русиjе и региона Доњецка, jавио jе данас дописник агенциjе Итар-Tас с са лица места.

Kонвоj се и даље налази на рускоj териториjи и нема информациjе када би могао прећи границу.

Царина неће обавити контролу камиона на њиховоj садашњоj локациjи, а то jе локална аутобуска компаниjа, изjавио jе пресдставник превозника коjи организуjе транспорт хуманитарне помоћи.

Возачи камиона су закључали камионе и отишли да се одморе. Представници Mеђународног комитета Црвеног крста ће пратити конвоj.

У конвоjу се налази око 270 камиона KAMAЗ са храном, храном за бебе, водом, лековима и агрегатима. Укупна тежина jе 1.856, 3 тоне.

Пре него што су камиони кренули ка граници представници Црвеног крста су насумично прегледали камионе.

Граничари и цариници на руско-украjинскоj граници су се договорили да преконтролишу прву групу камиона из руског конвоjа, саопштио jе данас Црвени крст коjи треба да прати камионе, наводи Роjтерс.

Црвени крст jе, такође, казао да чека да добиjе безбедносне гаранциjе од сукобљених страна у источноj Украjини да би конвоj могао наставити пут.

Украjина jе званично признала садржаj руског конвоjа намењеног грађанима источне Украjине као хуманитарну помоћ, саопштено jе на вебсаjту украjинске владе.
“У складу са Члановима 4 и 5 украjинског закона о хуманитарноj помоћи и имаjући у виду инициjативу председника Петра Порошенка о прихватању хуманитарне помоћи у оквирима међународне хуманитарне мисиjе под надзором Mеђународног комитета Црвеног крста (ИЦРЦ), прихватамо пошиљку као хуманитарну помоћ”, наводи се у саопштењу, а пренела jе агенциjа РИA Новости.

Указ коjим се садржаj руског конвоjа признаjе као хуманитарна помоћ потписала jе украjинска министарка за социjална питања Људмила Денисова.

Tом Mинистарству jе претходно достављена листа артикала коjи се налазе у 280 руских камиона, а коjе jе потписао шеф регионалне делегациjе ИЦРЦ Паскал Kутат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *