Проруске снаге ушле у Новоазовск

Градоначелник Новоазовска, кључног града на jугоистоку Украjине, саопштио jе да су проруске снаге успеле да уђу у град после тродневних сукоба .

У краткоj телефонскоj изjави AП-у, градоначелник Новоазовска Oлег Сидоркин jе потврдио да су проруске снаге ушле у град.

Aгенциjа наводи да се jош не зна колико jе тачно људи ушло у град.

Новоазовск jе од стратешког значаjа за обе стране, jер се налази на путу коjи иде из Русиjе ка главноj украjинскоj луци Mариупољ, а западно води на Kрим, коjи jе прогласио отцепљење од Украjине.

Град jе био под контролом владиних снага, а од данас се нашао на удару минобацача проруских снага, због чега jе убрзо постало jасно да су започеле контраофанзиву.

Изнад града данас се виjорио густ црни дим, пошто су проруски активисти бацили на Новоазовск наjмање 10 минобацачких граната.

Oво jе први пут за протекла четири месеца да су се сукоби “преселили” до jугоисточног дела обале, а ова гранатирања поjачала су боjазан да проруски активисти желе да преузму контролу над деловима земље коjи повезуjу Русиjу и Kрим.

Иако су се синоћ у Mинску састали руски и украjински председник, Владимир Путин и Петро Порошенко, коjи су разговарали о кризи на истоку Украjине нема индициjа да jе на помолу решење конфликта у коjем jе више од 2.000 људи изгубило живот.

Порошенко jе после двочасовног разговора изjавио да jе Путин прихватио принципе мировног плана на истоку Украjине.

Путин jе рекао да jе за план о обустави ватре одговоран Kиjев.
“Tо ниjе наша ствар”, рекао jе руски председник о било каквом плану примирjа и додао да jе то “украjинска ствар”.

Најмање 129 војника и бораца Националне гарде Украјине предали су се снагама самоодбране у насељу Старбашево у Доњецкој области. На подручју Кутејњикова заробљено је 94 припадника украјинских војних снага. Ово је саопштено из штаба самопроглашене Доњецке народне републике.

Група украјинских војника раније блокирана на подручју Амвросијевке покушала је данас да се пробије из окружења у правцу југозапада, међутим била је потиснута на раније позиције, при чему је имала 50 погинулих и рањених, саопштила је самоодбрана.

Раније су снаге Доњецке народне републике опколиле четири бригаде украјинске војске. Тако је постало јасно да самоодбрана планира напад на Мариупољ – ако у томе буду успели у опсади ће се наћи велики број украјинских војника, који су нападали Доњецк. По мишљењу аналитичара главни задатак снага самодобране је пробој на Азовско море.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *