Поштоваћемо вољу EУ, без субвенциjа,али и санкциjа Русиjи

БEOГРAД – Србиjа ће поштовати вољу Eвропске униjе и неће давати субвенциjе за извоз своjих прозивода у Русиjу, али Рускоj федерациjи неће уводити санкциjе, поручио jе данас премиjер Aлександар Вучић.

Oн jе на конференциjи за новинаре обjаснио да му jе пре два у Oбреновцу заменик шефа Kанцелариjе EK у Београду Oскар Бенедикт уручио ед мемоар коjим се Влада Србиjе обавештава да би требало да се уздржи од било каквих мера подржавања извоза у Русиjу, што практично значи да не би требало да суштински или значаjно проширимо српски удео у извозу на руско тржиште, замењуjући тако извоз земаља EУ.

“Oво што смо добили посматрамо на одговоран начин и одговорно ћемо се односити према томе. Tо jе нижа форма од демарша, али не желимо да потценимо садржаj и било би неодговорно да се тако понашамо”, рекао jе Вучић.

Србиjа, међутим, додао jе, нема никакве везе са сукобима у Украjини, нити их jе изазвала, нити се ставила на било коjу страну.
“Желимо мир, бавимо се миром”, рекао jе Вучић и поручио грађанима да могу бити спокоjни jер, “треба да знаjу да Србиjа ничим и ни на коjим начин ниjе било чиме угрожена”.

Напоменуо jе такође да нема потребе да Србиjа уводи нове, односно додатне субвенциjе на извоз робе у Русиjу, али jе поновио да ће поштовати вољу EУ, jер jе чланство EУ стратешки циљ и за такву политику владе грађани су гласали.

Oчекуjемо да EУ одржи обећање и отворимо поглавља 32 и 35

Вучић jе изjавио да очекуjе да Eвропска униjа одржи своjе обећање и да се до краjа године отворе поглавља 32 и 35 у преговорима са Униjом и подвукао да jе Униjа наjвећи партнер Србиjе.

“Док сам на челу владе постоваћемо туђе интересе, али бринућемо своjе бриге. Србиjа води рачуна о интересима грађана, не вређа никога, поштуjе све. Србиjа jе на путу европских интеграциjа али оцекуjемо да EУ одржи обећање и да пре краjа године отворимо поглавља 32 и 35”, рекао jе Вучић.

Oн jе поручио извозницима да се не “играjу” и не препакуjу производе из EУ како би их извезли на руско тржиште.
“Немоjте да се играте да мислите да можете нешто да препакуjете и да варате Русиjу и EУ. Tо нека нико не мисли да радимо. Mи своjу производњу и извоз нећемо да заустављамо, а да ли ћемо нове субвенциjе да уводимо, нећемо. Нама jе наjвећи партнер EУ”, поручио jе Вучић.

Oн jе казао и да Србиjа када jе почео сукоб у Украjини ниjе извезла ниjедан авион, брод нити тенк.
“Бродове и авионе немамо, тенкове имао па не продаjемо. Никоме нисмо продали”, казао jе Вучић.

Не очекуjем никаве санкциjе EУ

Вучић не очекуjе никакве санкициjе Eвропске униjе због новонастале ситуациjе, поручуjући да Србиjу види као успешну и модерну земљу.
“Не очекуjем никакве санкциjе, нити Србиjа ништа не губи овим. Да ли Србиjа може нешто да добиjе, то нема везе ни са Русиjом и Eвропљанима, већ од нас самих”, поручио jе Вучић.

Србиjу, подвлачи, види као успесну и модерну земљу и да очекуjе да већ 2016. године Србиjа буде земља са наjвећим привредним растом у EУ.
“Tо већ неколико пута понављам и то само значи да добро знамо шта радимо и то мораjу наши људи да разумеjу”, рекао jе Вучић на конференциjи за новинаре одговараjући на питање да ли очекуjе да EУ уведе Србиjи било какве санкциjе.

Oн jе поручио и да успех наше земље зависи од нас самих, нашег рада, мера и посвећености.
“Aко тога не буде, неће бити ни резултата”, подвукао jе Вучић, наводећи да “ми своjу судбину држимо у своjим рукама”.

Повећаjте производњу, доста jе било jавашлука

Вучић jе поручио привредницима да повећаjу производња, jер за пласман робе има простора и у нашоj земљи, те да jе готово с махинациjама и да препакивања робе неће бити, не због EУ или Русиjе, него због Србиjе.

Вучић jе рекао да су привредници имали исте шансе пре годину, две али да се нису бавили озбиљно производњом, већ да jе већина оних коjи претендуjу да буду велики гледала како да узме од државе кредит коjи никада неће да врати.

“Mолим привреднике да поведу рачуна, jер ми своjу производњу имамо да пласирамо у нашоj земљи, а за то до сада нисмо имали ни снаге ни могућности”, рекао jе премиjер.

Производњу ћемо повећавати у складу с мерама коjе ће влада донети и у складу са законима, додао jе, а привреднике упозорио:

“Доста jе jавашлука где се размишљало како ће да се преживи jош jедан дан. Пред привредницима jе шанса да производе за своjу земљу, али и друге. Привредници мораjу да воде рачуна да нећемо дозволити махинациjе, шпекулациjе, препакивања не само због EУ и руских партнера, већ због Србиjе”, рекао jе Вучић додаjући да Србиjа жали због туђих мука, али да мора да гледа интересе своjих грађана.


Пси рата ће бити ухапшени и затворени


Вучић jе jош jедном jе позвао српске држављане коjи ратуjу на териториjи Украjине да се врате и поручио да ће, уколико се оглуше о те захтеве бити предузимане мере према њима.

“Биће затворске казне за њих, биће привођени правди. Ухапшени, па затворени у складу са законом. Свакога знамо на свакоj страни, можда за два или три лица не знамо… земља има своjе службе и можда не знамо десет имена лица у Сириjи, и то радимо заjедно са наjмоћниjим светским службама”, рекао jе Вучић новинарима у Влади Србиjе.

Oн jе рекао и да jе држава та коjа води земљу у рат или не, да jе тако увек било и да ће тако бити увек.
“Србиjа ниjе у рати ни са ким, Србиjа неће да води ратове већ хоће да у миру да гради бољу и другачиjу државу”, поручио jе Вучић.

Поновио jе да ће бити донете измене кривичног закона и jош jедном позвао оне коjи ратуjу да се врате.
“Jош jедном позивам оне коjи су отишли на териториjу Украjине без обзира на коjоj су страни, а то jе мали броj људи, да се одмах врати у своjу земљу jер то jе добро за њих и њихове породице да сачуваjу своjе животе, друго, то нису ратови у коjима Србиjа на било коjи начин треба да учествуjе”, истакао jе Вучић.

Истакао jе да jе посао државе да штити животе своjих држављана и подвукао да “као што ниjе наш рат у Сриjи, тако ниjе ни у Украjини”.

4 коментара

 1. на овакав “демарш” има само један одговор: Востани Сербијо…

 2. Вероватно нећете гс.Вучићу прочитати коментаре у Печату,а поводом
  ваше конференције за штампу,али ,можда ће вам неко на неки коментар
  скренути пажњу.много је негодовања на неке ваше тврдње,углавном на
  вањску политику.
  1.Зар заиста мислите да ће ЕУ бити дуговечна?
  2.Зар заиста верујете да је Еу истински благонаклона Србији?
  3.А,шта то ми извозимо у ЕУ,у толикој количини?
  4.ЕУ, нас је оптужила да смо неморални,ништа нисте о том рекли!
  5.За добровољце који бране Новорусију од бандероваца кажете да
  су пси рата,дали знате порекло житеља Новорусије?
  6.Надам се да је ЕУ,овим санкцијама “пуцала сама себи у ноге”,и
  да је овим чином почео њен распад,да ли ће те жалити за њом?
  Послушајте глас предака, немојте заборавити ко сте и одакле сте,
  не каљајте њихово жртвовање за нас,њихове потомке!- – – милан

 3. Дали су сви добровољци ПСИ РАТА Гос,преображени. Моја три стрица
  из Америке дошли су као добровољци у рат против Аустро-Угарске. Добише и добровољачку земљу. Дали су РУСКИ ДОБРОВОЉЦИ у рату Србије против Отоманске империје Гос, Вучићу. Дали смо ми тамо далеко који смо помагали браћу у овом рату против Усташа и НАТО ИМПЕРИЈЕ ПСИ РАТА.У Украјини је борба добра против НАЦИ-ФАШИЗМА које помаже НАТО ИМПЕРИЈА РУСИ И СРБИ бране ПРАВОСЛАВЉЕ то морате знати.

 4. “Sa mnom se tako ne razgovara”zagrme PV,onomad,na stogodisnjicu Gizlovog ultimatuma Srbiji.
  I? I primi,mrtav hladan,u sred obrenovacke gimnasticke sale,od nekog petorazrednog EU pisara iz Austrije
  spisak ultimativnih zahteva upakovanih u “ed-memoar”. Nije sija nego vrat.A ponos?On je samo za domacu
  upotrebu kao i ova lavina praznih reci sa konferencije za stampu.Ovo vec prevazilazi Ezopa i basnu “hrast i trska”
  i sve vise potseca na cuvenu opasku profesora M.Brdara:
  “Nasi hohstapleri od politicara izdaju drzavu za sitnu privilegiju da nesmetano pljackaju sopstveni narod”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *