PEČAT NEDELJE

Dva zlata Velje Stjepanovića!
Novi plivački junak Srbije zove se Velimir Stjepanović: desetak dana pošto je napunio 21 godinu, mladi as osvojio je dve zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Berlinu. Najpre je u ponedeljak, 18. avgusta, trijumfovao na 400 metara slobodnim stilom, da bi dva dana kasnije ponovio podvig u finalnoj trci na 200 metara, takođe slobodnim stilom. Sveukupno, njegovi uspesi u Nemačkoj dokazuju da je u Stjepanoviću autentičnu zvezdu dobilo ne samo srpsko, već i evropsko pa i svetsko plivanje.
_______________________________________________________________________________________

Lija lija, pa dolija
Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja promene vlasničke strukture Radiodifuznog preduzeća „B92“, koje je kupila kiparska firma Astonko Holdings Limitid preko svog, istoimenog, preduzeća u Beogradu, objavljeno je na sajtu te komisije.
„Nemam komentar, Komisija treba da radi svoj posao”, rekao je Tanjugu predsednik Odbora direktora B92 Veran Matić.
U zaključku o pokretanju postupka, Komisija navodi da su se u periodu od 2006. do 2009. godine dokapitalizacije u B92 sprovodile izdavanjem novih akcija, a najznačajnija je sprovedena oktobra 2010, posle koje je, kako se navodi, firma Astonko stekla 85 odsto vlasništva u B92. „Promena vlasničke strukture nije prijavljena Komisiji za zaštitu konkurencije, niti je ispitana, što je zakonska obaveza“, piše u zaključku.
Komisija ističe da je upoznata sa problemom nedovoljne transparentnosti vlasništva u srpskim medijima i da se problem manifestuje registrovanjem privrednih društava u inostranstvu da bi se ona potom javila kao osnivači domaćih društava koja postaju vlasnici domaćih medija, sa ciljem da se prikriju pravi vlasnici. Bez odobrenja Komisije, takve kupovine medija za posledicu mogu imati stvaranje ili jačanje dominantnog položaja, čime se konkurencija na tržištu medija može značajno ograničiti, narušiti ili sprečiti. Ukoliko se u postupku utvrdi da je sprovedena koncentracija bez odobrenja Komisije, koje je propisano zakonom, Komisija može naložiti učesnicima da podele privredno društvo, otuđe akcije ili udele, raskinu ugovor ili preduzmu neke druge radnje kako bi se uspostavilo stanje pre uspostavljanja koncentracije, navedeno je u saopštenju.
_______________________________________________________________________________________

Sankcije i solidarnost
Evropska unija, čiji je jedan od kamena temeljaca i neoliberalna ekonomija otvorenog tržišta u koje se država ne meša, uskočila je samoj sebi u usta i zatražila od država koje nisu obuhvaćene ruskim ekonomskim sankcijama – što uključuje i Srbiju – da utiču na kompanije iz svojih zemalja i spreče ih da iskoriste priliku za povećanje izvoza na rusko tržište.
EU, javlja agencija „Beta“, očekuje da zemlje kandidati, uključujući Srbiju i naročito Tursku, kao ni Brazil, Argentina, Urugvaj, Švajcarska…, ne iskoriste ruske uzvratne sankcije EU da bi preuzeli mesto evropskim izvoznicima hrane na ruskom tržištu. To su jasno stavili do znanja šefovi diplomatija EU na zasedanju prošlog petka. Agencija javlja da su u „EU pomalo zatečeni i ljuti na sve kandidate za članstvo, jer smatraju da je uzdržavanje od preuzimanja tržišta evropskim izvoznicima u Rusiju takođe stvar solidarnosti i zajedničkih vrednosti“, te primećuju – prete – da će „sledeći put kad EU bude trebalo da iskaže solidarnost sa zemljama kandidatima, imati na umu i kakvu solidarnost su one pokazale prema EU kad je njoj bilo potrebno“.
_______________________________________________________________________________________

Glava američka, naglasak engleski
Džihadistička organizacija Islamska država objavila je video snimak na kojem se vidi kako njeni pripadnici odrubljuju glavu 40-godišnjem američkom novinaru Džejmsu Foliju, koji je nestao u Siriji pre skoro dve godine.
Ekstremisti, koji su zapretili da će ubiti još jednog zarobljenika, za koga su rekli da je takođe američki novinar, objasnili su da je Foli ubijen u znak odmazde za nedavne američke vazdušne napade u Iraku, prenela je agencija AP. Posle objave videa, porodica Džejmsa Folija je potvrdila njegovu smrt na Fejsbuk strani koja je bila osnovana za podršku njegovom puštanju.
„Nikad nismo bili ponosniji na njega. On je dao život pokušavajući da razotkrije patnju Sirijaca“, navodi se u postu Folijeve majke, neshvatljivijem utoliko što su njenog sina pogubile upravo one snage koje su američke vlasti, zajedno sa američkim novinarima, svojevremeno huškale na borbu protiv zakonitog šefa sirijske države Bašara al Asada.
Islamska država je takođe objavila video snimak na kojem tvrdi da drži za taoca američkog novinara Stivena Sotlofa i poručuje da njegov život zavisi od sledećeg poteza predsednika SAD Baraka Obame:
„Život ovog američkog državljanina, Obama, zavisi od tvoje sledeće odluke“, govori maskirani muškarac na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama. Pošto se on obraća upadljivim engleskim naglaskom, pretpostavlja se da je reč o britanskom državljaninu, što je, kako navode svetske agencije, izazvalo pravo mobilno stanje među zvaničnicima Evropske unije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *