ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Два злата Веље Стјепановића!
Нови пливачки јунак Србије зове се Велимир Стјепановић: десетак дана пошто је напунио 21 годину, млади ас освојио је две златне медаље на Европском првенству у Берлину. Најпре је у понедељак, 18. августа, тријумфовао на 400 метара слободним стилом, да би два дана касније поновио подвиг у финалној трци на 200 метара, такође слободним стилом. Свеукупно, његови успеси у Немачкој доказују да је у Стјепановићу аутентичну звезду добило не само српско, већ и европско па и светско пливање.
_______________________________________________________________________________________

Лија лија, па долија
Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак испитивања промене власничке структуре Радиодифузног предузећа „Б92“, које је купила кипарска фирма Астонко Холдингс Лимитид преко свог, истоименог, предузећа у Београду, објављено је на сајту те комисије.
„Немам коментар, Комисија треба да ради свој посао”, рекао је Танјугу председник Одбора директора Б92 Веран Матић.
У закључку о покретању поступка, Комисија наводи да су се у периоду од 2006. до 2009. године докапитализације у Б92 спроводиле издавањем нових акција, а најзначајнија је спроведена октобра 2010, после које је, како се наводи, фирма Астонко стекла 85 одсто власништва у Б92. „Промена власничке структуре није пријављена Комисији за заштиту конкуренције, нити је испитана, што је законска обавеза“, пише у закључку.
Комисија истиче да је упозната са проблемом недовољне транспарентности власништва у српским медијима и да се проблем манифестује регистровањем привредних друштава у иностранству да би се она потом јавила као оснивачи домаћих друштава која постају власници домаћих медија, са циљем да се прикрију прави власници. Без одобрења Комисије, такве куповине медија за последицу могу имати стварање или јачање доминантног положаја, чиме се конкуренција на тржишту медија може значајно ограничити, нарушити или спречити. Уколико се у поступку утврди да је спроведена концентрација без одобрења Комисије, које је прописано законом, Комисија може наложити учесницима да поделе привредно друштво, отуђе акције или уделе, раскину уговор или предузму неке друге радње како би се успоставило стање пре успостављања концентрације, наведено је у саопштењу.
_______________________________________________________________________________________

Санкције и солидарност
Европска унија, чији је један од камена темељаца и неолиберална економија отвореног тржишта у које се држава не меша, ускочила је самој себи у уста и затражила од држава које нису обухваћене руским економским санкцијама – што укључује и Србију – да утичу на компаније из својих земаља и спрече их да искористе прилику за повећање извоза на руско тржиште.
ЕУ, јавља агенција „Бета“, очекује да земље кандидати, укључујући Србију и нарочито Турску, као ни Бразил, Аргентина, Уругвај, Швајцарска…, не искористе руске узвратне санкције ЕУ да би преузели место европским извозницима хране на руском тржишту. То су јасно ставили до знања шефови дипломатија ЕУ на заседању прошлог петка. Агенција јавља да су у „ЕУ помало затечени и љути на све кандидате за чланство, јер сматрају да је уздржавање од преузимања тржишта европским извозницима у Русију такође ствар солидарности и заједничких вредности“, те примећују – прете – да ће „следећи пут кад ЕУ буде требало да искаже солидарност са земљама кандидатима, имати на уму и какву солидарност су оне показале према ЕУ кад је њој било потребно“.
_______________________________________________________________________________________

Глава америчка, нагласак енглески
Џихадистичка организација Исламска држава објавила је видео снимак на којем се види како њени припадници одрубљују главу 40-годишњем америчком новинару Џејмсу Фолију, који је нестао у Сирији пре скоро две године.
Екстремисти, који су запретили да ће убити још једног заробљеника, за кога су рекли да је такође амерички новинар, објаснили су да је Фоли убијен у знак одмазде за недавне америчке ваздушне нападе у Ираку, пренела је агенција АП. После објаве видеа, породица Џејмса Фолија је потврдила његову смрт на Фејсбук страни која је била основана за подршку његовом пуштању.
„Никад нисмо били поноснији на њега. Он је дао живот покушавајући да разоткрије патњу Сиријаца“, наводи се у посту Фолијеве мајке, несхватљивијем утолико што су њеног сина погубиле управо оне снаге које су америчке власти, заједно са америчким новинарима, својевремено хушкале на борбу против законитог шефа сиријске државе Башара ал Асада.
Исламска држава је такође објавила видео снимак на којем тврди да држи за таоца америчког новинара Стивена Сотлофа и поручује да његов живот зависи од следећег потеза председника САД Барака Обаме:
„Живот овог америчког држављанина, Обама, зависи од твоје следеће одлуке“, говори маскирани мушкарац на снимку који је објављен на друштвеним мрежама. Пошто се он обраћа упадљивим енглеским нагласком, претпоставља се да је реч о британском држављанину, што је, како наводе светске агенције, изазвало право мобилно стање међу званичницима Европске уније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *