ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Д шушањ
Црногорска железница је у своју комуникацију са путницима увела енглески члан „the“, јавља агенција „Мондо“.
„Следећа станица д Шушањ, Next station the Shushan“, слушају свакодневно са разгласа и смејуље се путници модерних шпанских возова, којима се поноси црногорска железница.
У брзим шпанским возовима, који већ две године крстаре црногорским пругама, одређени члан „the“ користи се и на енглеском али и на српском језику (или црногорском, како је коме воља).
На свакој станици, наиме, путници се уредно обавештавају са разгласа где се налазе и која је следећа станица, прво на српском (или црногорском) па затим и на енглеском језику. У оба наврата спикерка, међутим, испред имена станице чита „the“ (меко д).
______________________________________________________________________________________

Ћирилицу забранио, опанке заборавио
У светлу широке иницијативе да се ћирилица у Хрватској забрани (свудa) тамо где још има преосталих Срба, одлука декана приватног Фармацеутског факултета, истуреног одељења у Новом Саду, да од нове школске године студенти више не могу да користе ћирилицу, изазвала је буру реакција у културној јавности.

Своју необичну одлуку декан је образлoжио „повећаним бројем уписаних студената из БиХ и Хрватске којима није лако читање ћирилице, а све са циљем јачањa факултета на регионалном плану“. Студенти су добили званични допис у коjeм их декан обавештава да материјал на ћирилици неће моћи да користе више од нове школске године, односно од 1. октобра 2014. године. На овај допис одмах је реаговало Српско удружење „Ћирилица“ упућујући декана на Устав и члан 10 истог, који се односи на питање језика и писма. Између осталог, у саопштењу стоји да „после књигоцида у Хрватској као и чекићања ћирилице којe се збива у тој земљи (тамо је скупљено 600.000 потписа за укидање Вашег и нашег прадедовног писма) а и оваквих случајева код нас, људи полако почињу да схватају о чему се ради и лагано се буде из вековног сна, из сна у који су нас у најбољој намери уљуљкали баш ти прадедови надајући се да ће нам европске ципеле донети добро, а да ћемо, заборављајући блато опанака, живети боље“.
______________________________________________________________________________________

Албум који је сабрао Србе
Око хиљаду фотографија, ратних дневника, дописних карата, писама и пасоша учесника у Великом рату упућених из свих крајева Србије и света нашло је своје место на сајту славним-прецима.срб. Овај необични пројекат који је са благословом патријарха Иринеја покренуо Савез потомака ратника Србије од 1912. до1920. замишљен да осветли сваког српског борца у вртлогу рата који је балканске народе, пре свих Србе, означио победницима, веома брзо је почео да поприма размере озбиљног архива. На поменутом сајту руководиоци пројекта упутили су јавни позив грађанима Србије, Србима у региону и дијаспори да онлајн достављају скениране фотографије својих предака, учесника рата. На одзив се није морало дуго чекати. Албум који заслужује и штампану верзију оживео је сећање на српског војника, упловио у његову преписку, завирио у војнички дневник, те дом у којем је породица ишчекивала вести са фронта.
Под слоганом „Оживимо сећања, освежимо памћење, помозимо историји“ овај пројекат је у години обележавања годишњице Првог светског рата сабрао потомке и показао да сећања на нашу славну прошлост, колико год да нас година дели од тих историјских превирања, не бледе. Потребно је само да неко упути позив. Пројекат „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ је управо то урадио.
______________________________________________________________________________________

Антируска телевизија?
КЉУЧНИ људи у Вашингтону задужени за америчку пропаганду према иностранству (Broadcasting Board of Governors) оценили су да САД морају хитно појачати своје „информативно деловање према Русији“ и тако, поред осталог, информативно-пропагандистички обезбедити политику Беле куће поводом украјинске кризе.
Како извештава портал ФАКТИ.org.rs – „сасвим конкретно, Белој кући и Стејт департменту биће сугерисано да размотре могућност формирања сателитске телевизије која би даноноћно емитовала на руском и примарно се бавила Русијом“.
Шеф BBG Џефри ШЕЛ је рекао: „Сматрам да за владу какву имају САД и за земљу каква је наша, оснивање целодневног видео-канала за Русију не би требало да буде недостижно. Само што сам са руководством Гласа Америке и радио-станице Слободна Азија разговарао о току рада на истом таквом пројекту за Кину.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *