ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

Монографија о Руском некропољу

Представљање монографије о историјско-меморијалном споменику културе Руски некропољ на Новом гробљу, под насловом „Руски некропољ у Београду – знамење историјског пријатељства“ одржано је у четвртак, 31. јула, у Скупштини града Београда. У издању Фондације за обнову, подршку и очување комплекса историјско-меморијалних споменика у Србији, ова књига је објављена поводом обнављања Руског гробља где почивају војници који су се у Првом светском рату борили за слободу Србије, као и руска емиграција која је после Октобарске револуције 1917. у Србији пронашла нову отаџбину. На промоцији су говорили др Ненад Поповић, председник Фондације за обнову Руског некропоља из Београда, Константин Косачов, руководилац „Росотрудничества”, државне агенције Руске Федерације за међународну хуманитарну помоћ и сарадњу, Валериј Рјазанскиј, председник Управног одбора Фондације „Руски некропољ” из Москве и председник Одбора за социјалну политику Савета Федерације Русије, академик Василије Крестић, рецензент књиге, доцент др Милош Ковић, професор Филозофског факултета у Београду и уредник књиге.
„Руски некропољ“ је садржајно разноврсна књига, која, како каже академик Василије Крестић, својим сазнањима и научним квалитетом унапређује постојећу историографску литературу о српско-руским односима у руској емиграцији у Београду и Србији, показујући да ови истраживачки проблеми још увек нису потпуно проучени. Из тог разлога, иако је њено приређивање везано за обнову Руског гробља, ово није само пригодна књига већ је намењена даљој научној употреби и подстицању будућих истраживања.

__________________________________________________________________________________

Караџић тражи ново суђење

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, који је пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине и геноцид у Босни и Херцеговини, други пут је затражио ново суђење, наводећи да тражи понављање судског поступка јер сматра да је Тужилаштво у више наврата прекршило своје обавезе и није одбрани доставило све изјаве сведока и друга документа које је било дужно да достави.
Тиме је, како каже, Тужилаштво нанело вишеструку штету одбрани, што је резултирало неправедним суђењем, наводи се у саопштењу Трибунала.
У поднеску Караџић наводи да је отпочињање новог суђења једини правни лек који може да му осигура фер суђење пошто Тужилаштво није испунило своје обавезе према Судском већу и одбрани.

__________________________________________________________________________________

Коме сметаСрпска православна црква?

У Извештају Стејт департмента о верским слободама за 2013. стоји да се у Србији генерално поштују верске слободе, али се мањинске верске заједнице суочавају са ограничењима.
„Устав Србије гарантује слободу вероисповести, али неки закони и политике ограничавају верске слободе и те рестрикције проистичу из чињенице да седам ‚традиционалних’ верских заједница има специјалан третман у закону.“
Нешто ново? Са Запада ништа. Указивање на наводно повлашћени положај СПЦ и „дискриминаторски“ Закон о црквама и верским заједницама у Републици Србији опште је место у сваком америчком извештају који се бави анализом верских слобода. Тешку сенку на објективност оваквих анализа баца и оцена изнета у неком од претходних извештаја где се „верски нетрпељивој“ Србији супротставља албанска влада на Косову „која поштује права етничких мањина”. Само летимичан поглед на извештаје о вандалским рушењима српских гробаља и светиња у јужној покрајини говори о недопустивом промашају. Или, пак, о нечем много озбиљнијем што би у коначном резултату требало да има рушење угледа СПЦ?

__________________________________________________________________________________

Шиптарска зверства у Сирији

Лавдрим Мухаџери, 24-годишњак из Качаника, објавио је на Фејсбуку две фотографије које приказују њега како одсеца главу једном заробљенику, претпоставља се у Сирији. Мухаџери је, иначе, одраније познат као један од главних појединаца у ланцу мобилисања Шиптара за рат који проамерички побуњеници у Сирији воде против легалне власти Башара ал Асада.
На једној фотографији види се Мухаџери како везаном дечаку држи главу, а на другој држи главу у окрвављеним рукама. Више портала објавило је фотографије које је Мухаџери поставио на Фејсбуку, а које су касније блокиране. Мухаџери није рекао где је то урађено.
„Најпознатији косовски припадник ИСИС-а је прошлог месеца био у жижи пажње медија у региону због спаљивања косовског пасоша, али је овога пута отишао много даље“, пише приштински дневник „Коха диторе“.
Мухаџери је један од првих косовских бораца који је отишао у Сирију и сматра се за једног од вођа албанских муџахедина у Сирији и Ираку. Косовско правосуђе га такође сматра главним у Сирији за регрутовање осталих Албанаца са Косова. Претходно, Албанац са Косова Бљерим Хета постао је први балкански бомбаш самоубица, пошто се разнео у Багдаду и том приликом убио тридесетак људи.

__________________________________________________________________________________

САД гурају хрватски ентитет у БиХ

Према писању београдских „Вечерњих новости“, Међународна кризна група у новом извештају предлаже да се у Босни и Херцеговини образује нова територијална јединица, са хрватском већином. Документ назван „Будућност Босне“ одступа од свих досадашњих и направљен је, како се може сазнати, под снажним утицајем Вашингтона.

„У ранијим извештајима аналитичари ИЦГ нису се устручавали од порицања чињеничног уставног оквира БиХ, односно концепта конститутивних народа, заузимајући се за централизацију и унитаризацију као политичко-административни концепт најпримеренији за БиХ. Сада тврде да БиХ треба озбиљну уставну реконструкцију на начин да нови аранжмани треба да фаворизују федералистичка решења, док су централистичка погубна“, наводи се у анализи мостарског Института за друштвенополитичка истраживања.
Истиче се да „још револуционарнију промену“ представља тврдња да је у БиХ „потребан нови поредак: нормална федерација, територијално дефинисана, без посебне улоге конститутивних народа, али таква да одговара интересима њене три заједнице и правима свих грађана“.
„Нема ничег погрешног у вези с хрватским ентитетом. Он би могао решити многе проблеме: не би било више потребе за кантонима и односи између државе и ентитета, као и између ентитета и општина, могли би бити конзистентни у целој Босни“, наводи се у извештају ИЦГ.

__________________________________________________________________________________

Луганск, бог те видео

Председник српског фудбалског четвртолигаша Новог Сада Томислав Ловрековић потврдио је да је клуб који он води упутио позив селекцији самопроглашене Народне Републике Луганск за одигравање хуманитарне пријатељске утакмице. Он је објаснио да је са људима из Луганска контактирао телефоном и да очекује да ће до тог меча доћи крајем августа на стадиону „Детелинара“ у Новом Саду, упркос евентуалним проблемима с обзиром на то да је у питању тим који није признат од стране УЕФА и ФИФА.
Ловрековић је рекао да ни од кога није тражио одобрење за одигравање ове утакмице:
„Сматрам да нам то одобрење није ни потребно, пошто то неће бити званична утакмица, већ дружење уз спортску игру. Мислим да за то не треба тражити ничију сагласност, као што је не тражимо када пријатеље позивамо на ручак“, рекао је Ловрековић.
Из Фудбалског савеза Србије демантују Ловрековићево уверење да му за тај меч није потребна сагласност, те поручују да је за одигравање било какве утакмице потребна дозвола. У међувремену, представници самопроглашене Народне Републике Луганск саопштили су да ће се „веома радо“ одазвати на позив Новог Сада, пренео је портал Новоросија. Додаје се да се у овом тренутку обавља селекција тима Луганска који ће одиграти пријатељску утакмицу „на гостољубивом српском тлу“ крајем августа.
Ловрековићев позив оштрим речима су осудиле Лига социјалдемократа Војводине, Војвођанска партија и Центар за евроатлантске студије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *