“Одбрана Доњецка до смрти”

Украјинске снаге све брже напредују ка седишту проруских активиста у Доњецком региону. Наоружани мушкарци на барикадама у Буденовску кажу да су спремни да бране Доњецк “до смрти”. Опасност прети и Луганску.

Недељама је група наоружаних активиста контролисала возила која су долазила у Буденовск и напуштала овај град на истоку Украјине. Ипак, свесни су да ће ускоро доћи време за борбу – пресудни сукоб са украјинском војском који ће одлучити о судбини Доњецког региона, пише британски Телеграф.

Биће то коначна одбрана Доњецка, тврди бивши рудар у маскирној униформи.

“Тенкови не раде у граду. Бићемо на сваком ћошку, на сваком прозору. Бенг!”, додај снајпериста.

Иако је такву борбу тешко замислити у Европи у 21. веку, све је извесније да ће до ње доћи. Украјинска војска ефикасно уништава везе између пунктова проруских активиста и канала снабдевања на истоку земље – све до границе са Русијом.

Украјинске снаге имају предност и у броју људи и у наоружању. Проруских активиста вероватно нема више од око 20.000 и то највише у Доњецку, наводиТелеграф.

“Сваки човек има бомбу,” каже тридесетједногодишњи водоинсталатер из редова проруских активиста. Истиче да ће се активисти у Бундовску борити за своју земљу, а не за Москву.

“Када битка почне нико неће дозволити себи да буде жив заробљен”, каже овај повратник у село на истоку Украјине.

Опасност не прети, каже, само њима, оружаним групама које се сукобљавају са украјинском војском, већ и онима који их подржавају, који их снабдевају храном, водом.

“Ако сада одустанемо, сви ће они бити заклани или претворени у робове”, истиче овај активиста.

Телеграф наводи да је узрок оваквих ставова проруских активиста медијска пропаганда коју контролише Кремљ, а по којој су украјински војници подигли концентрационе логоре у којима убијају активисте и продају њихове органе.

Прошло је скоро четири месеца од када су проруски активисти у доминантно руском региону Доњецк покренули “оружану побуну” против власти у Кијеву.

У тренутку када почетничке победе јењавају, председник Украјине Петро Порошенко обећава да ће до парламентарних избора на јесен сломити “терористички устанак”.

Уколико украјинска војска преузме контролу над територијом на којој је 17. јула, услед гранатирања, пао малезијски путнички авион, Доњецк би био опкољен, а тиме и угрожене и самопроглашене “народне републике” Доњецк и Луганск.

Пре само неколико дана један од вођа активиста Игор Гиркин саопштио је да је Доњецк званично у “стању опсаде”. Његов пријатељ, “народни гувернер” Павел Губарев обећава нови Стаљинград уколико Кијев крене на град.

Гранатирање у Доњецкој области, нарочито на периферији где су проруски активисти подигли пунктове, је свакодневно. Међутим, гранате падају и на руску територију.

У суботу је из Украјине испаљено девет граната, које су експлодирале недалеко од села Митјакинска, у региону Ростов у Русији. Према наводима агенција, није било ни жртава ни материјалне штете.

У међувремену је пронађено још остатака људских тела и личних ствари на месту пада малезијског авиона са 298 путника и чланова посаде.

Иако је потрага званично прекинута због гранатирања у близини места пада авиона на истоку земље, шеф међународне мисије Питер-Јап Алберсберг рекао је да је његов тим од 70 холандских и аустралијских истражитеља ипак трагао за погинулима.

Према његовим речима, потрага за остацима још око 80 жртава на површини од 20 километара квадратних, могла би да потраје недељама.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *