Обележавање стогодишњице Церске битке

Почела централна државна церемонија обележавања 100. годишњице Церске битке у спомен-комплексу у Текеришу код Лознице. Овде је Србија нашла свој понос и стекла своје име, на месту где смо и ми настали, бранећи себе, своју слободу и своју земљу, поручио је премијер Вучић обраћајући се присутнима.

Крај споменика јунацима Церске битке у Текеришу полажу се ловорови венци и одају највише државне и војне почасти, а председник Владе Александар Вучић обратио се присутнима.

Вучић је рекао да је на Церу, тамо где је српска војска остварила прву победу у Првом светском рату, српски народ постао слободна и поштовања вредна нација.

“Овде је Србија нашла свој понос и стекла своје име, на месту где смо и ми настали, бранећи себе, своју слободу, бранећи своју земљу”, поручио је премијер.

Према његовим речима, тада су у Србију веровали сви који су веровали у слободу. За такву Србију су се, истиче, борили и Чеси и Словаци, и многи други.

“Из тог сна имамо дужност да на исти начин радимо за Србију, дужност да са истом вером са којом су они гинули за Србију, ми за Србију живимо, дужност да не дозволимо да на овом тлу никне било каква творевина осим наше лепе Србије”, поручио је Вучић.

Премијер Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик положили су ловоров венац на Споменик палим војницима, а потом су се уписали у спомен-књигу.

Почетак церемоније огласио је трубач Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, а верски обред служи патријарх српски Иринеј.

Церемонији присуствују представници Владе Србије, изасланици председника Републике Србије, Народне Скупштине, начелник Генералштаба Војске Србије, потомци војводе Степе Степановића, представници дипломатског кора, Града Лознице, Шапца, Ваљева као и представници бројних удружења грађана.

У организацији Министарства одбране и Војске Србије биће приказан документарни филм са отварања Споменика церским јунацима, а приређена је и музејска поставка.

Организатор свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Влада Републике Србије.

Српска војска поразила је у августу 1914. године под командом генерала Степе Степановића далеко надмоћнију аустроугарску војску изазвавши шок и неверицу у Бечу и Берлину али и одушевљење међу савезницима.

Широм Европе тада се пронео глас да је “малена” Србија успела да порази аустроугарске трупе, што је повећало углед наше земље.

Тешко исцрпељна у баканским ратовима, против Турске и Бугарске, које је успешно добила по цену великих жртава, изморена и неконсолидована мала Србија је нападнута од Аустроугарске с нескривеном намером да буде потпуно уништена.

Ударни део Церске битке одиграо се у ноћи 15. на 16. август 1914. године а битка је окончана као прва велика савезничка победа у Првом светском рату – коју је извојевала српска војска.

Уследило је повлачење 21. аустроугарске дивизије, потом Осмог корпуса, да би у крајњем Пета армија аустроугарске војске одступила назад преко Дрине.

Када је церска операција окончана 24. августа, од око 200.000 аустроугарских војника, колико је провалило у Србију, у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника.

Током крвавих борби губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, док је из строја избачено око од 16. 500 српских војника, од чега 2.107 погинулих.

Гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, 21-24. августа 1914. године, окончана је церска операција.

Као последица успешног командовања и одлучне победе генерал Степа Степановић добио је чин војводе.

3 коментара

  1. Prava je bruka i sramota da se na tako znamenitom i dostojnom mjestu,nakon sto godina, kada se svima bude emocije i naviru suze,kada se za trenutak vraća dostojanstvo i ponos narodu i državi,tu nađu nedostojni ljudi(neljudi)koji praznim govorom blate pretke omalovažavajući njihove žrtve i brukaju potomke, a u praksi rade isto ono što su radili i ONI zbog kojih su pale tolike Srpske žrtve !!!

  2. Ова данашња жгадија нема стида ни срама .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *