Малезијски медији: Нова верзија истраге – Боинг 777 оборио Су-25

Боинг авиокомпаније Малезија ерлајнз, који се срушио у источној Украјини, вероватно је био оборен војним авионом, пише малезијски лист New Straits Times. Према најновијој верзији, на којој тренутно раде иследници, авион је могао бити погођен ракетом ваздух-ваздух и пуцњима из 30-милиметарског авионског топа.

Новинари листа се у тексту позивају на изворе из војске. Цитирани експерти говоре о томе да су на трупу авиона регистроване две врсте оштећења, прва „подерана“ настала ударом ракетних елемената и друга „округла“, слична рупама од метака.

„На неким фотографијама, олупине од експлозије поклапају се са остацима које оставља оружје са даљинским детонатором, а на другим фотогафијама, оштећења су прецизнија и гушћа, и потичу од пуцњева из топа. Ми анализирамо све то“, изјавио је један од стручњака.

Раније је о томе како су на фрагментима Боинга 777 откривене рупе налик на трагове пуцњева, говорио представник специјалне мисије ОЕБС-а у Украјини Мајкл Боцјуркив.

Извор малезијског листа сматра да верзија украјинске стране о томе да Су-25 не може да се уздигне на ниво лета Боинга 777, није одржива, пошто ту удаљеност лако може да прелети ракета „ваздух-ваздух“ П-60, којом су опремљени ти бомбардери. Међутим, њен капацитет може бити недовољан да доведе до рушења авиона, зато су и могли да затребају додатни пуцњи из авиотопова.

Своје сумње новинарима изнео је и високи извор из одељења цивилне авијације Малезије. Њему није јасно зашто британски експерти говоре да на црним кутијама није забележено ништа неуобичајено. „Црне кутије имају независно напајање, значи морају да буду сачувани последњих неколико минута, када се авион распао на делове“, уверен је он.

Како је раније јавила агенција РИА Новости позивајући се на шефа главне оперативне управе Генералштаба Оружаних снага РФ генерал-лајтнанта Андреја Картапалова, уочи несреће три до пет километара од Боинга примећен је украјински војни авион, највероватније бомбардер Су-25. Он је нагласио да је поменути Су-25 у стању да гарантовано погоди ваздушне мете на удаљености од пет километара.

Путнички авион Боинг 777 на линији Амстердам-Куала-Лумпур малезијске авиокомпаније срушио се 17. јула у Доњецкој области. У авиону је било 298 људи, укључујући 192 држављана Холандије, сви су погинули. Кијев је за несрећу оптужио самоодбрану, док су они оптужбе негирали, тврдећи да не поседују средства, која би им омогућила да обарају ваздухоплове на тој висини.
http://serbian.ruvr.ru/news/2014_08_07/Malezijski-mediji-Nova-verzija-istrage-Boing-777-oborio-Su-25-1639/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *