Liberalna demokratija je mrtva!

Govor premijera Viktora Orbana na 25. letnjem slobodnom univerzitetu u rumunskoj banji Tušnad evropski Zapad ocenio kao put Mađarske u diktaturu

Za „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

Već godinama na letnje kampove u transilvansku banju Tušnad bez zvanične prijave i protokolarnih poziva dolaze budimpeštanski dostojanstvenici, premijeri i predsednici Mađarske i svojim izjavama često grubo povređuju unutrašnja pitanja drugih, odnosno susednih zemalja, koje to pak često „gutaju“ kao neizbežnu situaciju koja se mora tolerisati da se ne bi povredio „evropski duh“. Istina, i sada sevne poneka veća varnica (i diplomatska i medijska) ili poleti neki prezreli paradajz na nezvane mađarske visoke goste, kao što se to 2013. dogodilo premijeru Orbanu u Tušnadu.
[restrictedarea]

VREME ORBANOVIH ISTOMIŠLJENIKA Međutim, govore na ovogodišnjem 25. letnjem slobodnom univerzitetu u mađarskom studentskom logoru „Tušvanjoš“, održanom krajem jula, uz tradicionalni secesionizam lidera mađarskih autonomaša u regionu (kako ih je Zapad Evrope u žestokoj reakciji nazvao) ispratio je – put Mađarske u diktaturu(!) njenog premijera Viktora Orbana (koji je i ove godine bez najave Bukureštu posetio Tušnad).
Ovogodišnjim „polaznicima“ tečajeva (kojih je bilo preko 350, ali iz trinaest, a ne kao lane iz dvanaest država Evrope – Mađarske, Rumunije, Velike Britanije, Italije, Španije, Švajcarske, Finske, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine, Srbije i – Hrvatske, koja prvi put učestvuje) premijer Orban poručio je da će u Mađarskoj okončati liberalnu demokratiju u korist – neliberalne države! Jer, kako je argumentovao, svetska finansijska kriza pokazala je da liberalno-demokratske zemlje ne mogu ostati globalno konkurentne!
„Članstvo u Evropskoj uniji Mađarsku ne sprečava da izgradi novu, neliberalnu državu. Rusija, Turska, Kina, Azerbejdžan i Kazahstan primeri su uspešnih nacija. Nijedna nije liberalna, a neke nisu čak ni demokratske“, istakao je Orban u Tušnadu, podvlačeći da je „era liberalne demokratije definitivno gotova“.
Premijer je još najavio i osnivanje Parlamentarnog povereništva za nadzor „stranaca koji pokušavaju da zadobiju uticaj u Mađarskoj“: „Uspostavićemo neku vrstu duhovnog sastava, poput Železne kupole, koji niko ne sme narušiti!“, podvukao je.
Orban je, takođe, bio kategoričan u tvrdnji da organizacije civilnog društva finansirane novcem iz inostranstva moraju biti pod potpunom kontrolom, jer ih on smatra – agentima stranih sila! „To nisu pripadnici civilnog društva, već plaćeni politički aktivisti koji na sve načine pokušavaju da pomognu stranim interesima u Mađarskoj. Vrlo dobro je što je u svrhu ‚nadziranja uticaja stranaca‘ na Trgu Košut osnovano Parlamentarno povereništvo (pod čijom ingerencijom su i policijski agenti KEHI-ja, novoformirane kontrolne vladine agencije upravo za akcije takvog karaktera!)“, javno i bez ikakvog ustručavanja otkrio je Orban „polaznicima“ mađarskog kampa u Rumuniji. Nastavljajući, ustvrdio je da „njegova“ neliberalna demokratija neće uništiti temeljne vrednosti liberalizma, poput „slobode“. Stvar je u tome, kako je rekao, da se u budućnosti svašta može dogoditi, a to znači da bi se lako moglo desiti da dolazi vreme njegovih istomišljenika!

ESKALACIJA SECESIONISTIČKIH NASTOJANJA U Tušnadu je poznati protestantski biskup Laslo Tekeš, lider radikalne struje mađarskih secesionista u rumunskoj pokrajini Transilvaniji (Erdelj) ponovo u svom govoru (i to u prisustvu premijera Viktora Orbana!) zatražio da Budimpešta „izgradi sistem nacionalne saradnje tako da pruži protektorat Erdelju onako kako je to Austrija učinila sa Južnim Tirolom“.
Ova izjava ocenjena je u Bukureštu kao nova u nizu eskalacija secesionističkih nastojanja mađarskih političara u rumunskoj Transilvaniji, koji su najpre od zahteva za kulturnom autonomijom okruga sa većinskom mađarskom populacijom (okruzi Kovasna, Hargita i Mureš) potom za teritorijalno-administrativnom autonomijom, sada prešli otvoreno na zahtev da tradicionalno rumunska teritorija, poznata pod imenom Transilvanija (koju Mađari isključivo nazivaju Erdelj) postane protektorat Budimpešte. Biskup Tekeš, koji je aktivni političar i poslanik u Evropskom parlamentu (kao i Vojvođanin Andor Deli, izabran sa liste Orbanovog „Fidesa“) gnevno je optužio rumunsku centralnu vlast za kolonijalne grehe. „Mi, žitelji Erdelja, siti smo toga što Bukurešt upravlja Erdeljom kao nekom vrstom kolonije“, rekao je Tekeš uz prećutno odobravanje premijera Mađarske Orbana. On je usput zahvalio mađarskim heraldičkim stručnjacima za redizajniranje autentične zastave Sekelja, koja se danas (umesto skinutog barjaka Evropske unije) slobodno vijori pored državne zastave na saveznom parlamentu u Budimpešti!
I predsednik SVM Ištvan Pastor konstruktivno i žestoko podržao je uveliko poodmakli proces (čiji je i on vrlo važan akter) – formiranja jedinstvene mađarske nacije. Poznat po julskoj izjavi sa 2. slobodnog univerziteta Mađara u Vojvodini održanog na salašu Kataj kod Malog Iđoša da je „pravo čudo što su Mađari u južnim krajevima (Vojvodini) u proteklih 70 godina uopšte opstali pošto niko nije mario za njih“, on je u Tušnadu podvukao da je najvažnija stavka što će Mađarska do 2018. godine imati milion novih državljana, kao i da će to, pored uticaja na pravni sistem – odlučujuće delovati na međunarodne odnose, dodajući da je od 650 hiljada molbi (600 hiljada „dvojnika“ već je položilo zakletvu vernosti povodom dobijanja mađarskog državljanstva) preko 20 odsto bilo iz Vojvodine, što ju po broju zahteva svrstava na drugo mesto, odmah iza Transilvanije.
Ultranacionalističkim i revizionističkim porukama Evropi iz Tušnada pridružila se i jedna iz Budimpešte. Predsednik parlamenta Mađarske Laslo Kever poručio je da se Prvi svetski rat okončao samo u vojnom smislu i ni u jednom drugom. Trajaće sve dotle dok se svakoj od oštećenih nacija ne vrati čast, a zna se šta ona sve podrazumeva!

_________________________________________________________________________________

Od Musolinija do Erdogana
U analizi vodećeg svetskog poslovnog lista „Fajnenšel tajms“ naslovljenoj sa „(Ne)liberalni svet Viktora Orbana“ eksperti kažu da je mađarski premijer definitivno potvrdio da je „vrlo problematično dete Evropske unije“, dok ga je „Njuzvik“ nazvao mađarskim Musolinijem koji u liberalnom članstvu evropske dvadesetosmorice uporno želi da napravi neliberalnu državu! Uprkos svemu, po mišljenju Adama Lebora, dopisnika „Njuzvika“ iz Budimpešte, u Orbanovom govoru u Tušnadu nije bilo puno novih stvari u odnosu na njegove ranije izgovorene reči. „Činjenica da je Mađarska članica EU garantuje – da u državi ipak o(p)staje demokratija. Samo, veliko je pitanje: Koje vrste?“, s dosta skepse izgovorio je ovu konstataciju Lebor.
„Orban nijednog trenutka u Tušnadu nije ostavio dilemu u vezi sa svojim najvažnijim ciljem – izgradnjom ‚liberalne‘ države na čvrstim nacionalnim osnovama“, kaže u svom komentaru i tiražni „Ajriš tajms“. Govor mađarskog premijera u Rumuniji karakterisale su bonapartističke naznake, pune kontroverznih i desničarsko- populističkih osobina, a on pogrešno smatra da ga evropsko članstvo ne sprečava u ostvarenju nacionalističkih ciljeva. Orban je dublet Čeha Vaclava Klausa, donedavno najvećeg nacionalističkog „trna u oku“ evropskog plana! Ali, kao ni Češku, niti Veliku Britaniju – ni Mađarsku niko ne prisiljava na ostanak u Uniji. „Ako je za Viktora Orbana članstvo u EU toliko teško – vrata za odlazak su mu otvorena“, zaključak je redakcijskog komentara u „Ajriš tajmsu“. „Orban izigrava Erdogana“ – ocenio je nemački list „Cajt“ mišljenje mađarskog premijera, prema kojem je u njegovoj državi došao kraj zapadnoliberalnoj demokratiji i koji se okreće praćenju Turske, Kine i Rusije! U tekstu je naznačena i njegova karijera, uz zaključak: „Nekadašnjeg i sadašnjeg Viktora Orbana više ništa ne veže! U Tušnadu je glatko, kao nikada do sada, (raz)otkrio svoja politička uverenja.“
[/restrictedarea]

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *