Либерална демократија је мртва!

Говор премијера Виктора Орбана на 25. летњем слободном универзитету у румунској бањи Тушнад европски Запад оценио као пут Мађарске у диктатуру

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Већ годинама на летње кампове у трансилванску бању Тушнад без званичне пријаве и протоколарних позива долазе будимпештански достојанственици, премијери и председници Мађарске и својим изјавама често грубо повређују унутрашња питања других, односно суседних земаља, које то пак често „гутају“ као неизбежну ситуацију која се мора толерисати да се не би повредио „европски дух“. Истина, и сада севне понека већа варница (и дипломатска и медијска) или полети неки презрели парадајз на незване мађарске високе госте, као што се то 2013. догодило премијеру Орбану у Тушнаду.
[restrictedarea]

ВРЕМЕ ОРБАНОВИХ ИСТОМИШЉЕНИКА Међутим, говоре на овогодишњем 25. летњем слободном универзитету у мађарском студентском логору „Тушвањош“, одржаном крајем јула, уз традиционални сецесионизам лидера мађарских аутономаша у региону (како их је Запад Европе у жестокој реакцији назвао) испратио је – пут Мађарске у диктатуру(!) њеног премијера Виктора Орбана (који је и ове године без најаве Букурешту посетио Тушнад).
Овогодишњим „полазницима“ течајева (којих је било преко 350, али из тринаест, а не као лане из дванаест држава Европе – Мађарске, Румуније, Велике Британије, Италије, Шпаније, Швајцарске, Финске, Пољске, Словачке, Словеније, Украјине, Србије и – Хрватске, која први пут учествује) премијер Орбан поручио је да ће у Мађарској окончати либералну демократију у корист – нелибералне државе! Јер, како је аргументовао, светска финансијска криза показала је да либерално-демократске земље не могу остати глобално конкурентне!
„Чланство у Европској унији Мађарску не спречава да изгради нову, нелибералну државу. Русија, Турска, Кина, Азербејџан и Казахстан примери су успешних нација. Ниједна није либерална, а неке нису чак ни демократске“, истакао је Орбан у Тушнаду, подвлачећи да је „ера либералне демократије дефинитивно готова“.
Премијер је још најавио и оснивање Парламентарног повереништва за надзор „странаца који покушавају да задобију утицај у Мађарској“: „Успоставићемо неку врсту духовног састава, попут Железне куполе, који нико не сме нарушити!“, подвукао је.
Орбан је, такође, био категоричан у тврдњи да организације цивилног друштва финансиране новцем из иностранства морају бити под потпуном контролом, јер их он сматра – агентима страних сила! „То нису припадници цивилног друштва, већ плаћени политички активисти који на све начине покушавају да помогну страним интересима у Мађарској. Врло добро је што је у сврху ‚надзирања утицаја странаца‘ на Тргу Кошут основано Парламентарно повереништво (под чијом ингеренцијом су и полицијски агенти КЕХИ-ја, новоформиране контролне владине агенције управо за акције таквог карактера!)“, јавно и без икаквог устручавања открио је Орбан „полазницима“ мађарског кампа у Румунији. Настављајући, устврдио је да „његова“ нелиберална демократија неће уништити темељне вредности либерализма, попут „слободе“. Ствар је у томе, како је рекао, да се у будућности свашта може догодити, а то значи да би се лако могло десити да долази време његових истомишљеника!

ЕСКАЛАЦИЈА СЕЦЕСИОНИСТИЧКИХ НАСТОЈАЊА У Тушнаду је познати протестантски бискуп Ласло Текеш, лидер радикалне струје мађарских сецесиониста у румунској покрајини Трансилванији (Ердељ) поново у свом говору (и то у присуству премијера Виктора Орбана!) затражио да Будимпешта „изгради систем националне сарадње тако да пружи протекторат Ердељу онако како је то Аустрија учинила са Јужним Тиролом“.
Ова изјава оцењена је у Букурешту као нова у низу ескалација сецесионистичких настојања мађарских политичара у румунској Трансилванији, који су најпре од захтева за културном аутономијом округа са већинском мађарском популацијом (окрузи Ковасна, Харгита и Муреш) потом за територијално-административном аутономијом, сада прешли отворено на захтев да традиционално румунска територија, позната под именом Трансилванија (коју Мађари искључиво називају Ердељ) постане протекторат Будимпеште. Бискуп Текеш, који је активни политичар и посланик у Европском парламенту (као и Војвођанин Андор Дели, изабран са листе Орбановог „Фидеса“) гневно је оптужио румунску централну власт за колонијалне грехе. „Ми, житељи Ердеља, сити смо тога што Букурешт управља Ердељом као неком врстом колоније“, рекао је Текеш уз прећутно одобравање премијера Мађарске Орбана. Он је успут захвалио мађарским хералдичким стручњацима за редизајнирање аутентичне заставе Секеља, која се данас (уместо скинутог барјака Европске уније) слободно вијори поред државне заставе на савезном парламенту у Будимпешти!
И председник СВМ Иштван Пастор конструктивно и жестоко подржао је увелико поодмакли процес (чији је и он врло важан актер) – формирања јединствене мађарске нације. Познат по јулској изјави са 2. слободног универзитета Мађара у Војводини одржаног на салашу Катај код Малог Иђоша да је „право чудо што су Мађари у јужним крајевима (Војводини) у протеклих 70 година уопште опстали пошто нико није марио за њих“, он је у Тушнаду подвукао да је најважнија ставка што ће Мађарска до 2018. године имати милион нових држављана, као и да ће то, поред утицаја на правни систем – одлучујуће деловати на међународне односе, додајући да је од 650 хиљада молби (600 хиљада „двојника“ већ је положило заклетву верности поводом добијања мађарског држављанства) преко 20 одсто било из Војводине, што ју по броју захтева сврстава на друго место, одмах иза Трансилваније.
Ултранационалистичким и ревизионистичким порукама Европи из Тушнада придружила се и једна из Будимпеште. Председник парламента Мађарске Ласло Кевер поручио је да се Први светски рат окончао само у војном смислу и ни у једном другом. Трајаће све дотле док се свакој од оштећених нација не врати част, а зна се шта она све подразумева!

_________________________________________________________________________________

Од Мусолинија до Ердогана
У анализи водећег светског пословног листа „Фајненшел тајмс“ насловљеној са „(Не)либерални свет Виктора Орбана“ експерти кажу да је мађарски премијер дефинитивно потврдио да је „врло проблематично дете Европске уније“, док га је „Њузвик“ назвао мађарским Мусолинијем који у либералном чланству европске двадесетосморице упорно жели да направи нелибералну државу! Упркос свему, по мишљењу Адама Лебора, дописника „Њузвика“ из Будимпеште, у Орбановом говору у Тушнаду није било пуно нових ствари у односу на његове раније изговорене речи. „Чињеница да је Мађарска чланица ЕУ гарантује – да у држави ипак о(п)стаје демократија. Само, велико је питање: Које врсте?“, с доста скепсе изговорио је ову констатацију Лебор.
„Орбан ниједног тренутка у Тушнаду није оставио дилему у вези са својим најважнијим циљем – изградњом ‚либералне‘ државе на чврстим националним основама“, каже у свом коментару и тиражни „Ајриш тајмс“. Говор мађарског премијера у Румунији карактерисале су бонапартистичке назнаке, пуне контроверзних и десничарско- популистичких особина, а он погрешно сматра да га европско чланство не спречава у остварењу националистичких циљева. Орбан је дублет Чеха Вацлава Клауса, донедавно највећег националистичког „трна у оку“ европског плана! Али, као ни Чешку, нити Велику Британију – ни Мађарску нико не присиљава на останак у Унији. „Ако је за Виктора Орбана чланство у ЕУ толико тешко – врата за одлазак су му отворена“, закључак је редакцијског коментара у „Ајриш тајмсу“. „Орбан изиграва Ердогана“ – оценио је немачки лист „Цајт“ мишљење мађарског премијера, према којем је у његовој држави дошао крај западнолибералној демократији и који се окреће праћењу Турске, Кине и Русије! У тексту је назначена и његова каријера, уз закључак: „Некадашњег и садашњег Виктора Орбана више ништа не веже! У Тушнаду је глатко, као никада до сада, (раз)открио своја политичка уверења.“
[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *