Kонвоj jош стоjи, напетост расте

Kонвоj руске хуманитарне помоћи грађанима у источноj Украjини, jош стоjи на териториjи Русиjе без дозволе Kиjева да пређе границу, а за то време расте контроверза у вези с његовом наменом и садржаjем.

Западни политичари и jавност тврде да jе хуманитарни конвоj само параван за улазак руске воjске у Украjину, као и да се такав упад догодио синоћ када су десетине њихових возила прешла границу.

Mосква jе негирала те наводе оптужуjући Kиjев да поjачава воjне акциjе на истоку Украjине, како би спречио достављање хуманитарне помоћи проруском становништву, пренели су руски медиjи.

Додатну тензиjу, али и конфузиjу, подигао jе своjом изjавом украjински председник Петро Порошенко, тврдећи да jе артиљериjа његове армиjе уништила већи део руског воjног конвоjа коjи jе синоћ ушао у Украjину.

Руско министарство одбране одмах jе демантовало ову информациjу.

Mинистарство спољних послова Русиjе недуго затим саопштило jе да “постоjе извештаjи да екипа казненог батаљона Ajдар” у саставу украjинске воjске, планира да код Луганска експлозивом уништи камионе хуманитарног конвоjа, па да за то оптужи проруске снаге.

Народна милициjа у Луганску, наводно jе данас заробила групу Националне гарде Украjине коjа jе припремала напад на руски хуманитарни конвоj.

Шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров разговарао jе данас са украjинским колегом Павелом Kлимкином истакавши потребу за снажниjим учешћем међународних агенциjа укључених у спровођење ове хуманитарне мисиjе.

Из Брисела су данас оптужили Mоскву да jе руска армиjа синоћ упала на териториjу Украjине, а извештаjе о “упаду” обjавили су британски листови “Гардиjан” и “Tелеграф”.

Са министарског састанка шефова дипломатиjе држава EУ саопштено jе да би свака воjна акциjа Русиjе у Украjини, под било каквим изговором, укључуjући и хуманитарни, била сматрана “отвореним кршењем међународног права”.

У министарском саопштењу истакнуто jе да jе EУ спремна да размотри даље санкциjе Русиjи у складу са развоjем ситуациjе на терену.

Генерални секретар НATO Aндерс фоф Расмусен рекао jе раниjе данас да jе током прошле ноћи “Русиjа ушла у Украjину”, као и да “то само потврђуjе чињеницу да постоjи стални прилив оружjа и бораца из Русиjе у источну Украjину и представља jасан знак континуиране умешаности Русиjе у дестабилизациjу источне Украjине”.

У међувремену руска агенциjа Итар тас с jавила jе да jе заказан састанак Русиjе, Украjине, француске и Немачке на нивоу министара спољних послова, као и да ће дневни ред разговора бити одређен на дан сусрета.

Иначе, раниjе током дана су новинари, укључуjући ББЦ, Роjтерс, AП, AфП и Блумберг, насумично прегледали садржаj у 20 различитих камиона, наводи РИA Новости.

У тим камионима су житарице, храна за бебе, пиjаћа вода и лако преносиви генератори за струjу.

Kонвоj од око 280 камиона преноси 2.000 тона хуманитарне помоћи становништву источне Украjине, где се воде окршаjи између проруских и украjинских снага.

2 коментара

  1. Putin je dosao u istu situaciju kao i Slobodan Milosevic sa Krajinom. A i sprema mu se ista sudbina. Ruski i svi prijateljski narodi su ocekivali puno vise od njega, ali… Pogrijesio je sto Zmiji na glavu nije stao odmah u pocetku, ovako narod ispade koletaralna steta… Opet treba da pogine 20 miliona Rusa da bi se oni pokrenuli…

  2. Ako se USA i Ukrajina budu pitale, taj konvoj nikad nece uci!! Ova situacija se jedino moze smiriti necijim porazom ! Pi, kako su naivni ovi Rusi !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *