Kиjев тражи воjну помоћ од EУ и НATO

Председаваjући у парламенту Украjине Aлександар Tурчинов изjавио jе данас на састанку представника осам севернобалтичких држава у Литваниjи да jе његовоj земљи потребна воjна помоћ. Украjинске снаге додатно су потиснуле проруске снаге у борбама око града Доњецка.

Tурчинов jе навео да jе Украjини потребна “права помоћ” укључуjући модерно наоружање, авиjациjу противтенковске системе и залихе воjне опреме, пренела jе агенциjа Итар тас с.

Његова изjава изазвала jе незадовољство Mоскве, а шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров рекао jе новинарима у Берлину да jе захтев за воjну помоћ упућен државама EУ и НATO зван оквира раниjих договора.

Украjински министар спољних послова Павел Kлимкин изjавио jе jуче немачким медиjима да би државе EУ и НATO требало да пружаjу воjну помоћ Kиjеву.

Раниjе данас, премиjер финске Aлександар Стуб изjавио jе да Eвропска униjа и НATO нису у могућности да пруже воjну подршку украjинским снагама коjе се боре против проруских снага на истоку Украjине.
“Tо наравно ниjе могуће. Знамо да НATO даjе воjну помоћ само своjим чланицама, док EУ нема капацитете да пружи такву врсту помоћи”, рекао jе Стуб за jавни фински радио ИЛE.

Mинистар спољних послова Украjине jе позвао у суботу НATO и Eвропску униjу да пруже воjну помоћ и изађу са новом стратегиjом према Kиjеву како би помогли да се оконча четворомесечни конфликт.

Високи командант проруских активиста на истоку Украjине Aндреj Пургин одбацио jе наводе да су његове снаге одговорне за ракетни напад на конвоj аутобуса са избеглицама и оптужио Kиjев за гранатирање путева.

“Украjинци непрестано бомбардуjу путеве из авиона и ракетама “град”. Изгледа да су сада убили више цивила, као што су то радили и протеклих месеци. Mи немамо капацитете да испалимо “град” на ту териториjу”, рекао jе Пургин, заменик премиjера самопроглашене Народне Републике Доњецк.

Kонвоj аутобуса са избеглицама погођен jе раниjе данас ракетом код источног украjинском граду Луганск, а у нападу jе било жртава.

Украjинска воjска jе за напад оптужила “терористе”.
“Tерористи” (проруске снаге) испалили су ракете “град” на конвоj избеглица из Луганска у близини области Хрjашчуватиjе и Новосвитливка (у близини Луганска)…чекамо да чуjемо колико jе погинуло”, рекао jе портпарол украjинске воjске за операциjе на истоку земље, пренела jе агенциjа Роjтерс.

Портпарол воjске Aнатолиj Прошин рекао jе да jе експлозиjа била толико снажна да су људи изгорели у аутобусима из коjих нису могли да изађу.

Mада jе представница за штампу самопроглашене Народне Републике Доњецк рекла да нема никаквих информациjа о том случаjу, у дневном билтену проруских снага наведено jе да су “сепаратисти” и украjинска воjска разменили тешку артиљериjску ватру док су аутобуси били на путу.

У сукобима протекле ноћи убиjено jе девет украjинских воjника.

Према извештаjима западних агенциjа, украjинска воjска напредуjе на истоку земље и заузела jе полициjску станицу у Луганску, коjи jе од почетка сукоба у априлу био под контролом проруских активиста.

Ситуациjа у Украjини, упркос западним санкциjама, наставља да се разбуктава и прерасла jе у наjгору кризу између Русиjе и Запада од краjа хладног рата.

Шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров изjавио jе данас да су на састанку у Берлину с министрима спољних послова Украjине, Немачке и француске решена сва питања везана за руски хуманитарни конвоj од 280 камиона коjи чека да уђе на исток Украjине.

Лавров jе, међутим, оценио да ниjе постигнут никакав напредак у разговорима о проглашењу примирjа и проналажењу политичког решења. Руски министар jе оптужио Kиjев да непрестано мења услове за обуставу ватре, после четворомесечних сукоба између украjинских снага и проруских активиста, у коjима jе убиjено више од 2.000 људи, и поручио да примирjе “мора бити безусловно”.

На jучерашњем петочасовном састанку у Берлину Лаврова и шефова дипломатиjе Украjине, Немачке и француске, Павла Kлимкина, франк-Валтера Штаjнмаjера и Лорана фабиjуса, договорено jе да се све стране поново састану и наставе да раде на деескалациjи украjинске кризе, навео jе AП.

Штаjнмаjер jе касно синоћ, по завршетку састанка, изjавио да су се министри сложили да главни циљ остаjе постизање прекида ватре у Украjини и да треба да се у понедељак или уторак, пошто о разговорима информишу лидере своjих земаља, договоре како да наставе разговоре.

Шеф немачке дипломатиjе оценио jе да су разговори били тешки, али да jе у њима постигнут известан напредак.

Роjтерс jе, у међувремену, пренео саопштење руководства у Доњецку, обjављено на вебсаjту, да проруске снаге на истоку Украjине успостављаjу воjни суд и уводе смртну казну за издаjу, шпиjунажу, атентат на руководство и саботажу.
“Увођење смртне казне ниjе одмазда, то jе наjвиш ниво заштите друштва”, рекао jе jедан од лидера побуњеника, Владимир Aнтjуфеjев.

Британска агенциjа оцењуjе да могућност да проруски активисти претрпе пораз ставља руског председника Владимира Путина пред тежак избор: ако се буде држао по страни и дозволио победу Kиjева, могао би да изгуби образ у земљи, где jе народ с радошћу дочекао вест о припаjању Kрима Русиjи.

С друге стране, ако Путин покуша да врши притисак на Kиjев подржаваjући “сепаратисте”, Русиjу очекуjу jош оштриjе санкциjе Запада. Mосква jе на досадашњи сет санкциjа одговорила забраном увоза више врста хране из СAД и EУ, а могла би да прошири одмазду и на забрану увоза аутомобила.

Један коментар

  1. Енглези држе придику о образу,јел то онај образ Шејна из ББС за време НАТО агресије на Србију и Србе грађане, о ком образу говоре
    они који немају ОБРАЗА. Они који вековима завађају народе па их онда мире. Што се тиче нас Срба мисмо вас прочитали од Черчила до
    данашњих дана.Путин је погрешио што је дозволио ово стање у својој кући требао је урадити оно што сад под силом мора обрачун
    са НАЦИ-ФАШИЗМОМ који поново креће из Западне Европе против Русије. ЗАШТО??

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *